Οι ψυχολόγοι εξηγούν το φαινόμενο Τραμπ – Brexit

trumb-brexit
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Ο φόβος και η ανησυχία καθόρισαν το αποτέλεσμα των Αμερικανικών προεδρικών εκλογών και του Βρετανικού δημοψηφίσματος που έλαβαν αμφότερα χώρα το 2016, σύμφωνα με διεθνή ψυχολογική μελέτη πάνω στη συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Για τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πριν μερικές ημέρες στο ακαδημαϊκό έντυπο Social Psychological and Personality Science, συνεργάστηκαν ερευνητές Αμερικανικών, Αγγλικών, Γερμανικών και Αυστραλιανών πανεπιστημίων.

Οι πολιτικές συμπεριφορές είθισται να συνδέονται με τις πέντε κυριότερες διαστάσεις της προσωπικότητας (δεκτικότητα στην εμπειρία, ευσυνειδησία, εξωστρέφεια, συγκαταβατικότητα, νεύρωση), όπως αυτές ορίζονται από τη θεωρία του Big Five. Το 2016, οι δύο λαϊκίστικες εκστρατείες που επένδυσαν στον φόβο και τη χαμένη υπερηφάνεια κατάφεραν να αφυπνίσουν στοιχεία όπως το άγχος και ο θυμός, τα οποία συνιστούν βασικές πτυχές της νεύρωσης.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Όπως παρατηρήθηκε, οι περιοχές στις οποίες οι ψηφοφόροι έχουν περισσότερα χαρακτηριστικά νευρωτικής προσωπικότητας είχαν περισσότερες πιθανότητες να ψηφίσουν υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ή για την εκστρατεία του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το συγκεκριμένο πόρισμα αποκαλύπτει μια νέα τάση, που για πολλούς εξηγεί την παγκόσμια άνοδο των λαϊκιστικών πολιτικών που έχουν καπηλευθεί τον φόβο.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress