Πτώση 12% για τις ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών στη Γερμανία στο επτάμηνο

Η πορεία των εξαγωγών θερινών φρούτων χωρίς να επιβεβαιώσει την προσδοκία για εξαγωγές στο ίδιο ύψος του 2020 τελείωσε με μια μείωση της τάξης του -14,1%, οφειλόμενη τόσο στην υποκατανάλωση στις κύριες αγορές όσο και στην έλλειψη εργατών γής, όπως αναφέρει ο ειδικός σύμβουλος του INCOFRUIT Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης.

Ενδεικτική είναι η προσφάτως δημοσιευθείσα έκθεση της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας SBA (Statistisches Bundesambt) σύμφωνα με την οποία εισαγωγή φρούτων και Λαχανικών στην Γερμανία μειώθηκε τον Ιούλιο και πάλι σημαντικά έναντι πέρυσι. Eιδικότερα, τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, οι εισαγωγές ανήλθαν στους 681.000 τόνους έναντι 801.000 τόνων τον Ιούλιο του 2021, ήτοι 15% ή 120.000 τόνοι λιγότερο από τον Ιούλιο του 2021.

Το πρώτο επτάμηνο του 2022 οι ποσότητες ήταν μειωμένες συνολικά κατά 12% και σε αξία κατά 2% με την μείωση όσον αφορά την Ελλάδα να ανέρχεται σε 26% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2021. Για την Ισπανία η μείωση ήταν 10% και για την Ιταλία 13% ενώ αυξημένες ήταν οι εισαγωγές από το Μαρόκο και τη Ν. Αφρική κατά 14% και 10% αντίστοιχα.

Οι εισαγωγές ντομάτας ήταν μειωμένες συνολικά κατά 16% (-21% από την Ελλάδα), αγγουριών κατά 14% (-18% από την Ελλάδα) και των πιπεριών κατά 7% (-47% από την Ελλάδα).

Αναλυτικά σε ό,τι αφορά τα θερινά φρούτα της χώρας μας, οι εξαγωγές βερικόκων ανήλθαν σε σε ελαφρώς αυξημένα επίπεδα έναντι της κανονικής από απόψεως παραγωγής χρονιάς του 2020 κατά 2,5% ανερχόμενες σε 21.192 τόνους, αυξημένες σε σχέση με την μειωμένης παραγωγής περίοδο του 2021 +47,1%. Αντίστοιχα,   των ροδακίνων μειωμένες κατά -22%   ανερχόμενες σε 79.576 τόνους και + 108,1% σε σχέση με 2021, των νεκταρινιών κατά -9,3% ανερχόμενες σε 53.315 τόνους και + 205,8% σε σχέση με 2021 και των κερασιών μειωμένες κατά -10,6% ανερχόμενες σε 34.782 τόνους αλλά και -3,4% σε σχέση με 2021 , των δε καρπουζιών   κατά -8,3% στους 188990 σε σχέση με το 2020 και -10,6% σε σχέση με 2021 τόνους με τις τιμές πώλησης & αγοράς ελαφρώς βελτιωμένες έναντι της αντίστοιχης προπερισυνής περιόδου που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής και εμπορίου

Εξάλλου, συνεχίζεται η συγκομιδή και εξαγωγή επιτραπεζίων σταφυλιών με υποτονικούς ρυθμούς Οι εξαγωγές τους ανέρχονται σε 26.022 τόνους μειωμένες κατά -33,6% έναντι του 2021 και κατά -40,2% έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2020

Δύσκολο το άνοιγμα νέων αγορών στα μήλα

Όπως σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης, «η μεγάλη ανησυχία για την διάθεση των μήλων μας είναι η έλλειψη μεγάλων ευκαιριών πωλήσεων στην Αίγυπτο δεδομένου ότι είναι ο κυριότερος παραλήπτης των προϊόντων μας τα τελευταία χρόνια   (66%) και επειδή η πώληση εκεί είναι σχεδόν αδύνατη αυτή τη στιγμή, καταβάλλονται προσπάθειες να ανοίξουν νέες αγορές πλην όμως η παλαιότερη απώλεια της Ρωσικής αγοράς και το εμπάργκο της Λευκορωσίας επιδρούν αρνητικά σ αυτές τις προσπάθειες

Όλοι ανυπομονούν να αποκτήσουν περισσότερο έδαφος σε αγορές όπως η Μέση Ανατολή, κάτι που θα μπορούσε να είναι μια καλή λύση φέτος , πλην όμως θα χρειαστούν έως και 1-2 χρόνια για να ολοκληρωθούν οι προσπάθειες για νέες αγορές και δεν μπορούμε να περιμένουμε τόσο πολύ γιατί το πρόβλημα υπάρχει αυτή τη στιγμή. Σίγουρα η τεράστια αύξηση της ενέργειας θα αλλάξει την τιμή αποθήκευσής και μπορούμε να πούμε χωρίς αμφιβολία ότι το κόστος θα διαμορφώσει τιμή που θα είναι πολύ υψηλή έως απαγορευτική».

Όπως προσθέτει, «θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη δράση από την κυβέρνηση για να αποτραπεί η ελλοχεύουσα προοπτική να μην συγκομιστεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής με συνέπεια ακόμη και την εγκατάλειψη της καλλιέργειας αλλά και το κλείσιμο επιχειρήσεων του κλάδου που δραστηριοποιούνται με το προϊόν αυτό Μεγάλο πρόβλημα είναι επίσης ότι η τιμή ακόμη και των προς εμπορία μήλων δεν αυξάνεται επαρκώς σε σχέση με το αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Σε οποιοδήποτε άλλο προϊόν η τιμή πώλησής ανά μονάδα βάρους έχει αυξηθεί (+15% κ.μ.ο) εν αντιθέσει με τα μήλα που η τιμή παρουσιάζει στασιμότητα χωρίς βεβαίως να καλύπτεται το αυξημένο κόστος παραγωγής (+35% περ.)

Χρειάζεται η χορήγηση ενίσχυσης του κόστους παραγωγής αλλά και αποθήκευσης των συγκομιζομένων μήλων , η αυστηρή επιτήρηση των εισαγομένων και η άμεση και έγκαιρη δραστηριοποίηση της Πολιτείας τόσο διμερώς όσο και δια της Ε.Ε. για την άρση των περιορισμών εισαγωγών της Αιγύπτου στα μήλα τουλάχιστον γι αυτή την παραγωγική περίοδο

Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές μήλων μετά την 1η Ιουλίου και μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 11.354 τόνους έναντι 15.750 τ. το αντίστοιχο διάστημα 2021 Επίσης οι εξαγωγές δαμάσκηνων ανήλθαν σε 5.676 τ.έναντι 1.577 τ.το 2021 με τις ποσότητες προς Αίγυπτο σε μήλα 7.030 τ.έναντι 12.776 τ. και σε δαμάσκηνα 2.111 τ. έναντι 205 τ.».

Μαζική διακίνηση ατυποποίητων ακτινιδίων

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Συνδέσμου, από Έλληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους, ετοιμάζεται η μαζική διακίνηση ατυποποίητων ακτινιδίων (κατ ευθεία από τον αγρό) κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και την τρέχουσα περίοδο (χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix η μέσης περιεκτικότητας ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) ή για «βιομηχανική χρήση». Τέτοιες κινήσεις, όπως αναφέρει ο κ. Πολυχρονάκης, «υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα».

«Ήδη σε εβδομαδιαία Δελτία μας από 26/8/2022 αναφέρθησαν ότι διακινήθηκαν ελληνικά ακτινίδια ποικιλίας Τσεχελίδης τόσο προς την αγορά της Ολλανδίας όσο και της Ισπανίας χωρίς να έχει υπάρξει ανακοίνωση για ανεύρεση και πάταξη των παραβατών.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και εφέτος οι αρμόδιες δημόσιες ελεγκτικές υπηρεσίες θα δραστηριοποιηθούν προς απόρριψη φορτίων ανώριμων ακτινιδίων όπως έγινε την αντίστοιχη περίοδο πέρισυ, και την οποία χαιρετίσαμε, και διακινήθηκαν σε απαγορευμένες συσκευασίες-περιέκτες – κλούβες , bins επαναχρησιμοποιούμενα και κάποια συσκευασμένα χειρονακτικά στον αγρό.

Εφιστάται η προσοχή των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας τόσο για τον έλεγχο εισαγωγής περιεκτών (bins κ.α) προς αποφυγή μόλυνσης των καλλιεργειών μας (βακτήριο και τον θάνατο των φυτών ακτινιδιάς που μαστίζει την Ιταλία) όσο και για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας και κυρίως από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα», καταλήγει ο κ. Πολυχρονάκης.