Η κατανάλωση κρασιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να μειωθεί αυτήν τη σεζόν λόγω της απόφασης για κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων για τον περιορισμό του κορωνοϊού, με τις εξαγωγές στον υπόλοιπο κόσμο να πλήττονται και αυτές με τη σειρά τους, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Η μικρή αύξηση των λιανικών πωλήσεων οίνου, οι οποίες αντιστοιχούν στο 70% της κατανάλωσης, δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει το πλήγμα από το λουκέτο στα εστιατόρια. Πιο συγκεκριμένα, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ προβλέπει ότι η κατανάλωση κρασιού στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ θα μειωθεί στα 108 εκατομμύρια εκατόλιτρα, ή 24 λίτρα κατά κεφαλήν, κατά την περίοδο 2019/2020 (Αύγουστος-Ιούλιος), μια πτώση της τάξης του 8% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε χρόνων.

Ο αντίκτυπος είναι διαφορετικός ανάλογα με το είδος του κρασιού, με τους καταναλωτές να απέχουν σε γενικές γραμμές από τους αφρώδεις οίνους και τα ακριβά κρασιά, τα οποία προτιμώνται, ως επί το πλείστον, σε γιορτινές περιστάσεις και καταναλώνονται κυρίως σε εστιατόρια και μπαρ.

Οι εξαγωγές οίνου αναμένεται να μειωθούν κατά 14% σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης σε μεγάλες αγορές όπως η Κίνα, αλλά και των επιπρόσθετων δασμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια βασική εξαγωγική αγορά.