Πώς τιμήθηκε η εργατική πρωτομαγιά στις πόλεις της περιφέρειας και στην Αθήνα (upd)

Πώς τιμήθηκε η εργατική πρωτομαγιά στις πόλεις της περιφέρειας και στην Αθήνα

Με συγκεντρώσεις και πορείες που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας τίμησαν οι εργαζόμενοι τη φετινή εργατική Πρωτομαγιά διαδηλώνοντας ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία, τις πολιτικές λιτότητας, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς, αξιοπρεπείς αποδοχές, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Θεσσαλονίκη

«Να σταματήσει ο κατήφορος και οι μνημονιακές πολιτικές» τόνισε ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης των ΕΚΘ- ΕΔΟΘ, που έγινε μπροστά στο ΕΚΘ, το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ και εργαζόμενος της ΕΛΒΟ, Θεόδωρος Αλιόγκας. «Λέμε ακόμη μια φορά πως είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή ξεπουλήματος. Της ΕΛΒΟ, της ΔΕΗ, του ΟΣΕ, των ΕΛΤΑ, της ΕΒΖ, των λιμανιών και της ΕΥΑΘ» συνέχισε και ζήτησε κατάργηση «αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων» στα εργασιακά, μέτρα ανακούφισης των ανέργων, πολιτικές ανάπτυξης, διασφάλιση της βιωσιμότητας της κοινωνικής ασφάλισης, επαναφορά των συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης, κ.ά.

«Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο όπλο, παρά τις τεκμηριωμένες θέσεις τους και τις κινητοποιήσεις» τόνισε, σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, καλώντας σε αγωνιστική ετοιμότητα το επόμενο δεκαπενθήμερο, ενόψει της επικείμενης απεργιακής κινητοποίησης «για να μπλοκάρουμε όσο γίνεται περισσότερο τα μνημόνια και της επιλογές του κουαρτέτου και της κυβέρνησης».

Χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη «πρωταθλήτρια» σε ό,τι αφορά το ύψος της ανεργίας, τονίζοντας ότι «η πραγματική ανεργία «κινείται στο 30%, τουλάχιστον πέντε μονάδες πάνω από τα επίσημα στοιχεία» και η νεανική ανεργία «λίγο πάνω από το 50%», διευκρινίζοντας ότι σε αυτό επιδρά και η μαζικότητα του φαινόμενου της νεανικής μετανάστευσης στο εξωτερικό.

«Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο σε κοινό βηματισμό με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, με τους ανέργους και τους συνταξιούχους, προχωράμε με ψηλά το κεφάλι, να συνεχίσουμε τον αγώνα, μέχρι την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ, Πέτρος Κετικίδης.

Το ψήφισμα του ΕΚΘ ανέγνωσε το μέλος της διοίκησης, Παύλος Σαββουλίδης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Εργάτη, μπροστά στο ΕΚΘ και ενός λεπτού σιγή.

Συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ.  

Στην κεντρική του ομιλία το μέλος της Εκτλεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Λεωνίδας Στολτίδης αναφέρθηκε στις επιδιώξεις του ξένου και του «εγχώριου κεφαλαίου» και των πολιτικών εκφραστών του και τους «ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς» δημιουργούν φτώχεια, πολέμους και δυστυχία στην ευρύτερη περιοχή και κάλεσε τους εργαζόμενους να πλαισιώσουν τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ.

«Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη των σωματείων μας για όσους αγωνίζονται αλλά και για όσους υποφέρουν. Τους πρόσφυγες που μένουν εγκλωβισμένοι κάτω από άθλιες συνθήκες, τους ανέργους, τους απλήρωτους τους φτωχούς στις γειτονιές», τόνισε ο κ. Στολτίδης και προσέθεσε: «Θα υπερασπίσουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων στη δουλειά, στο μισθό, τη σύνταξη, την υγεία, την πρόνοια, την παιδεία, τον πολιτισμό και την ειρήνη, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη στο εργοτάξιο στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου (παλιά θέση του Μνημείου του Εργάτη).

Συγκέντρωση στην Καμάρα πραγματοποίησαν τα «πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα», κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κ.α.), συλλογικότητες, κ.τ.λ.

Μέλη της ΛΑΕ που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στην πλατεία Αγίας Σοφίας ενώθηκαν και συμπορεύτηκαν με τους διαδηλωτές που ξεκίνησαν από την Καμάρα την πορεία τους, η οποία πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους και κατέληξε στο Μνημείο του Εργάτη, μπροστά στο ΕΚΘ.

Λάρισα

Με δύο συγκεντρώσεις γιορτάστηκε η Πρωτομαγιά στη Λάρισα, με το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ να δίνει το ραντεβού του στη κεντρική πλατεία της πόλης και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στη πλατεία Νομαρχίας.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τάσος Τσιαπλές από το βήμα της συγκέντρωσης τόνισε πως «με τη σημερινή απεργία και συγκέντρωση μας, όπως και με όλες τις εκδηλώσεις που οργανώσαμε το ΕΚΝΛ και σωματεία τη βδομάδα που πέρασε, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, τιμούμε την εργατική Πρωτομαγιά, μαζί με τους εργάτες όλου του κόσμου, ενάντια στην εκμετάλλευση, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την προσφυγιά, για μια κοινωνία με τους εργάτες στην εξουσία και κύριους των μέσων παραγωγής και του πλούτου που παράγουν για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή»

Ο κ. Τσιαπλές σημείωσε πως με την σημερινή απεργία και τη συγκέντρωση τιμάται η εργατική Πρωτομαγιά, παγκόσμια μέρα πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στους εκμεταλλευτές της, για την κοινωνική της απελευθέρωση.

«Τιμούμε τους νεκρούς και τους αγώνες της τάξης μας, από την αιματοβαμμένη εξέγερση των εργατών του Σικάγου την Πρωτομαγιά του 1886 που τσάκισαν την αδιαλλαξία της εργοδοσίας και επέβαλαν το 8ωρο, των νεκρών καπνεργατών της Θεσσαλονίκης του Μάη του 1936, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής την 1η Μάη του 1944 από τους Γερμανούς ναζί, τους εκτελεσμένους κομμουνιστές προέδρους του ΕΚΝΛ, Κώστα Ζιώτα το 1944 από τους Ιταλογερμανούς φασίστες και Τάκη Γαργαλιάνο το 1949 από τους ντόπιους φασίστες, προγόνους της Χ.Α.», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Τέλος ο κ. Τσιαπλές επιτέθηκε στα κόμματα που κυβέρνησαν στην Ελλάδα, λέγοντας πως «το εκμεταλλευτικό σύστημα υπηρετούν με τις πολιτικές τους, τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όσο και η σημερινή δήθεν αριστερή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα διάφορα κόμματα και κομματάκια που φτιάχνει κάθε λίγο και λιγάκι για να εγκλωβίζει την αγανάχτηση του εργατόκοσμου, αλλά και οι εργοδοτικοί-κυβερνητικοί συνδικαλιστές.

Από την μεριά του ο πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Παπαποστόλου από το βήμα της συγκέντρωσης στη πλατεία Νομαρχίας είπε μεταξύ άλλων πως η «η 1η Μάη αποτελεί διαχρονικά την αφετηρία για την κατάκτηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης».

Ο ίδιος σημείωσε πως η Πρωτομαγιά του 2017 βρίσκει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με τη μαζική ανεργία, τη μαζική φτώχεια, την αποδιάρθρωση του κοινωνικο-οικονομικού ιστού και τη διάλυση κάθε μορφής κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικού κράτους.

«Αυτή την ιστορική μέρα οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους σ΄ όλο τον κόσμο που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες και τον πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαποστόλου αναφέρθηκε και στην αξιολόγηση, λέγοντας πως «η συγκυβέρνηση αποδέχεται μέτρα που σαρώνουν όσες εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις απέμειναν από τα προηγούμενα μνημόνια. Σημείωσε δε πως η «δίκαιη ανάπτυξη, που υπόσχονται, σημαίνει βάθεμα της φτώχειας, μεγαλύτερη ανεργία, ελαστική απλήρωτη εργασία και εργασιακό μεσαίωνα χωρίς καθόλου συνδικαλιστικά δικαιώματα και προστασία για τους πολλούς».

Μετά το τέλος των ομιλιών οι διαδηλωτές και από τις δύο συγκεντρώσεις προχώρησαν σε πορείες σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ηράκλειο

Με δυο ξεχωριστές συγκεντρώσεις, η μια από το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και η άλλη από το ΠΑΜΕ, τιμήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο η Εργατική Πρωτομαγιά.

Επίσης, έγιναν καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο πεσόντων του συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς και στους τόπους που δολοφονήθηκαν ο Στρατής Περγαλίδης και οι αδερφοί Χατζηγιώργη ενώ έγιναν και πορείες στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου.

Η συγκέντρωση του ΕΚΗ και της ΑΔΕΔΥ έγινε έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου στη λεωφόρο Δημοκρατίας και του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας.

Και στις δύο συγκεντρώσεις, αλλά και στις πορείες που ακολούθησαν οι εργαζόμενοι που πήραν μέρος εξέφρασαν την αντίθεση τους «στις αδιέξοδες και καταστροφικές κυβερνητικές και μνημονιακές πολιτικές», όπως ανέφεραν.

Όπως τονίζει το Εργατικό Κέντρο, «το μέγεθος της επίθεσης που έχουμε δεχτεί στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα επιβάλλει σε όλους τους εργαζόμενους να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να ανατρέψουμε τις μνημονιακές πολιτικές που κατέστρεψαν ότι με κόπο αποκτήσαμε τα τελευταία εκατό χρόνια».

«Παλεύουμε και Απεργούμε για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, για να διασφαλίσουμε και να διευρύνουμε τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά μας δικαιώματα, όπως μας αξίζει και δικαιούμαστε» αναφέρει επίσης το ΕΚΗ.

Το ΠΑΜΕ από την πλευρά του έκανε λόγο για «αντεργατική- αντιλαϊκή βαρβαρότητα που δεν έχει τέλος», σημειώνοντας πως «αν δεν την σταματήσουμε με τη δύναμη της οργάνωσής μας, έρχονται να προσθέσουν νέα μέτρα για την ενίσχυση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων για την καπιταλιστική ανάκαμψη».

Νωρίτερα στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του ΕΚΗ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη βράβευση των παιδιών που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό Παιδικής Ζωγραφικής με θέμα την Εργατική Πρωτομαγιά – Ειρήνη.

 

Χανιά

Με δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις και αντίστοιχες πορείες τιμήθηκε στα Χανιά η εργατική Πρωτομαγιά.

Η συγκέντρωση που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο της πόλης το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς και οργανώσεις, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της δημοτικής αγοράς με τη συμμετοχή ωστόσο των πολιτών να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των οργανωτών.

« Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους αγώνες της εργατικής τάξης και να στείλουμε το μήνυμα της αντίθεσης στα μέτρα που λαμβάνονται», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Μανωλικάκης που κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν δυναμικά στην προγραμματισμένη για τις 17 Μαΐου πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.

Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία της δημοτικής αγοράς πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Η δεύτερη απεργιακή συγκέντρωση που οιργανώθηκε από το ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία 1866.

«Ο λαός θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα και εγρήγορση.

Να αντιδράσει στα νέα μέτρα που έρχονται και να συμμετέχει δυναμικά στην πανελλαδική απεργία στις 17 Μαΐου». δήλωσε το μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ Φώτης Ριγανάκος.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν πορεία στο παλιό λιμάνι των Χανίων και οργάνωσαν λαϊκό γλέντι στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων.

Πάτρα- Δυτική Ελλάδα

Με τρεις συγκεντρώσεις και πορείες τιμήθηκε σήμερα στην Πάτρα η εργατική πρωτομαγιά.

Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από το εργατικό κέντρο, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, και συμμετείχαν μεταξύ άλλων, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εκπαιδευτικοί, γιατροί, ελεύθεροι επαγγελματίες, φοιτητές, μαθητές, άνεργοι κ.ά.

Οι ομιλητές κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης τόνισαν μεταξύ άλλων ότι οι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να επαναφέρουν τα κεκτημένα τους, τα οποία όπως είπαν, «ισοπέδωσαν και προσπαθούν να αποτελειώσουν οι νεοφιλελεύθερες και τροϊκανές πολιτικές, που εξαθλιώνουν την κοινωνία, εξοντώνουν τους εργαζόμενους και έχουν ως στόχο την κατάργηση των συνδικάτων». Επίσης απηύθυναν κάλεσμα προς όλους να δώσουν «ηχηρή απάντηση ενάντια στα μέτρα που προετοιμάζονται», διότι όπως υπογράμμισαν, «το οφείλουμε προς όλους αυτούς που έχασαν τη ζωή τους και προς τα παιδιά μας, να ανατρέψουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

Η δεύτερη συγκέντρωση οργανώθηκε από το ΠΑΜΕ και συνδικάτα στην πλατεία Γεωργίου. Συμμετείχαν εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καθηγητές, δάσκαλοι, εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας, άνεργοι, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, καθώς και η δημοτική αρχή, με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη

Όπως σημείωσαν οι ομιλητές, «η αντεργατική- αντιλαϊκή βαρβαρότητα δεν έχει τέλος, αν δεν τη σταματήσουμε με τη δύναμη της οργάνωσής μας, με την απόφασή μας να την ανατρέψουμε». «Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ μαζί με τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο έχουν συμφωνήσει και με εκβιασμούς και απειλές θέλουν την ανοχή και συνενοχή των εργαζομένων, για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, νέα μείωση μισθών και μεροκάματων, νέα άγρια φοροληστεία με την μείωση του αφορολόγητου, νέα επιδρομή στις συντάξεις και πλειστηριασμούς για τα σπίτια του λαού», ανέφεραν μεταξύ άλλων, και απηύθυναν κάλεσμα για συμμετοχή «στον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς».

Η τρίτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Τριών Συμμάχων και συμμετείχαν μέλη αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, μετανάστες, αλληλέγγυοι, καθώς και μέλη αντιεξουσιαστικών κινήσεων.

Μετά τις τρεις συγκεντρώσεις, ακολούθησαν πορείες στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας. Να σημειωθεί, ότι πριν ξεκινήσει η πορεία από το Εργατικό Κέντρο, μέλη της «Λαϊκής Ενότητας», αποχώρησαν και έκαναν την δική τους πορεία στο κέντρο της πόλης.

Επίσης, συγκεντρώσεις και πορείες για την εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, όπως στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι, στον Πύργο, στο Αίγιο, στην Ναύπακτο κ.α.

Αθήνα

Στην πλατεία Κλαυθμώνος, πραγματοποιήθηκε η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, και ακολούθησε πορεία στη Βουλή.

Όπως τονίστηκε στις ομιλίες η σημερινή μέρα η βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας, σε θέση μάχης και για την προάσπιση των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, τα οποία με τις μνημονιακές πολιτικές έχουν συρρικνωθεί.

Σημειώθηκε επίσης το επίκαιρο της σημερινής Πρωτομαγιάς, καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι «με νέα σκληρά και επώδυνα μέτρα» που ετοιμάζεται να ψηφίσει και να υλοποιήσει η κυβέρνηση. «Μέτρα που θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την ανεργία και τη φτωχοποίηση της πλειοψηφίας των πολιτών».

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γιώργος Μυλωνάς ανέφερε ότι «με αυτά που ζούμε σήμερα στην Ελλάδα στο θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων τίποτα δεν πρέπει να θεωρούμε αυτονόητο για αυτό πρέπει να τα διεκδικούμε συνεχώς με ξεκίνημα τη σημερινή ημέρα».

Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, δήλωσε ότι «η σημερινή ημέρα μνήμης είναι και αφετηρία αγώνων ενάντια στις πολιτικές που οδήγησαν σε μεγάλη ανεργία, ύφεση και αποδόμηση του ασφαλιστικού».

Από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έγινε κάλεσμα για τη Γενική Απεργία στις 17 Μαΐου, που θα πραγματοποιηθεί σε συντονισμό με κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς ώστε να δοθεί μια απάντηση με ξεκάθαρο τρόπο στις «βάρβαρες και αδιέξοδες πολιτικές».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)