«Πύλη εισόδου» για τα εισαγόμενα οπωροκηπευτικά της ΕΕ η Ολλανδία

Περισσότερα οπωροκηπευτικά (εξαιρουμένης της μπανάνας) κατά 10% σε σύγκριση με το 2017 και κατά 20% σε σύγκριση με δέκα χρόνια πριν εισήγαγε η ΕΕ από τρίτες χώρες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ολλανδία αναδεικνύεται σε πύλη εισόδου για ολόκληρη την ΕΕ για προερχόμενα από τρίτες χώρες φρούτα και λαχανικά, αφού περίπου το 1/3 των συνολικών εισαγωγών κατά μέσο όρο φτάνει εκεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ξένο δημοσίευμα, η χώρα της τουλίπας και κατά έναν εντυπωσιακό, αλλά όχι ανεξήγητο τρόπο, ακόμα και τροπικών λουλουδιών και μεσογειακών ή και τροπικών φρούτων, αποτελεί λιμάνι εισαγωγών κυρίως από τη Ν. Αφρική (παραλαμβάνει το 48% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ που προέρχονται από εκεί), την Κόστα Ρίκα (34%), τη Βραζιλία (48%), το Περού (52%), τη Χιλή (47%) και την Αίγυπτο (38%).

Η Μ. Βρετανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής της ΕΕ από τρίτες χώρες, ενώ σημαντικές εισαγωγικές χώρες είναι η Ισπανία και η Γαλλία, η οποία αύξησε με σημαντικούς ρυθμούς τις ποσότητες που εισάγει τα τελευταία χρόνια, παρομοίως και η Πορτογαλία και η Πολωνία. Στον αντίποδα, τα τελευταία δέκα χρόνια, έχουν μειωθεί οι εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ στην Ιταλία και στο Βέλγιο.

Τα προϊόντα του Μαρόκου φτάνουν στην ΕΕ, ως επί το πλείστον, μέσω της Ισπανίας και της Γαλλίας, ενώ τα τουρκικά στέλνονται πρωτίστως στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία και στην Αυστρία. Τα προερχόμενα από τη Ν. Ζηλανδία παραδοσιακά εισάγονται μέσω Βελγίου.

Συνολικά, για την ΕΕ η Ν. Αφρική, το Μαρόκο, η Τουρκία και η Κόστα Ρίκα αντιπροσωπεύουν το 50% περίπου των προερχόμενων από τρίτες χώρες προϊόντων. Ακολουθούν η Βραζιλία, το Περού, η Χιλή, η Αίγυπτος, η Ν. Ζηλανδία και η Αργεντινή. Τέλος, μικρότερες εισαγωγές πραγματοποιούνται από το Μεξικό, την Ινδία, τη Σενεγάλη, τη Σερβία, την Κολομβία και την Αλβανία.