Πυρηνόκαρπα: Οδηγίες για την αντιμετώπιση μονίλιας, κορύνεου και εξώασκου λόγω των καιρικών συνθηκών

Συστάσεις για την προστασία στα πυρηνόκαρπα από τη μονίλια, το κορύνεο και τον εξώασκο δίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ναυπλίου. Πιο αναλυτικά, για τη βερικοκιά, τη ροδακινιά και τη νεκταρινιά αναφέρει ότι η ευαισθησία στις προσβολές από τη μονίλια ξεκινάει από το στάδιο Γ (ροζ μπουμπούκι) και συνεχίζεται σε όλη την περίοδο της ανθοφορίας, μέχρι και την πτώση των πετάλων.

Βροχερός, νεφοσκεπής καιρός και θερμοκρασίες πάνω από 5οC είναι κατ’ εξοχήν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας και την πραγματοποίηση μολύνσεων. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις, όλες οι ποικιλίες βρίσκονται σε στάδια ευπρόσβλητα από την ασθένεια. Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που προηγήθηκαν, το Περιφερειακό Κέντρο, προτείνει να γίνει άμεσα επέμβαση. Τα δέντρα πρέπει να είναι προστατευμένα από τη μονίλια, καθ’ όλη τη διάρκεια της άνθισης.

Κορύνεο

Ο μύκητας προκαλεί κόκκινες κηλίδες στα φύλλα, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται καστανές και ξηραίνονται στο κέντρο. Οι νεκροί ιστοί πέφτουν, οπότε σχηματίζονται οπές σαν «τρύπες από σκάγια».

Παρόμοιες κηλίδες (συχνά βυθισμένες) εμφανίζονται στους καρπούς, οι οποίες και εξελίσσονται σε καστανά δερματώδη λέπια. Πολλές φορές πάνω στις κηλίδες εμφανίζεται έκκριση κόμεος. Σύμφωνα με τις οδηγίες, χρειάζεται να γίνει προληπτική επέμβαση στην πτώση των πετάλων.

Εξώασκος

Η περίοδος που μεσολαβεί από την έκπτυξη του ακραίου φυλλοφόρου αφθαλμού και μέχρι τα φύλλα να απόκτησουν το τελικό μέγεθος είναι κρίσιμη για την ασθένεια του εξώασκου στη ροδακινιά και τη νεκταρινιά.

Τα δέντρα, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο, πρέπει να είναι καλά προστατευμένα σε αυτή την περίοδο εφόσον οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 7οC .