Πυρηνόκαρπα: Στα 34 με 35 λεπτά το κιλό η τιμή παραγωγού στο συμπύρηνο

17/08/2024
8' διάβασμα
pyrinokarpa-sta-34-me-35-lepta-to-kilo-i-timi-paragogou-sto-sybyrino-329527

Αποκαρδιωτικά φαίνεται ότι είναι τα μηνύματα για τους παραγωγούς συμπύρηνου ροδάκινου στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, σε ό,τι αφορά την τιμή διάθεσης των προϊόντων τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», αρκετές βιομηχανίες προχωρούν τις τελευταίες μέρες στον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής για τις παραδοτέες ποσότητες του Ιουλίου, με τις τιμές στα συμπύρηνα ροδάκινα να κυμαίνονται στα 34 με 35 λεπτά το κιλό, εξανεμίζοντας τις ελπίδες των παραγωγών για καλύτερες απολαβές.

Επισημαίνεται ότι η κάθε μία μεταποιητική βιομηχανία από τις συνολικά 16 της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας καθορίζει την δική της τιμολογιακή πολιτική, ενώ, μετά τις κρατήσεις (3 με 4 λεπτά το κιλό) από τους συνεταιρισμούς, η «καθαρή» τιμή στα χέρια του παραγωγού θα κυμανθεί περίπου στα 31 με 32 λεπτά ανά κιλό.

Η μεταποίηση βιομηχανικών ροδάκινων που προορίζονται για την παρασκευή κομπόστας, χυμών και φρουτοσαλάτας βρίσκεται στα μέσα της καμπάνιας, με την ποικιλία «Άνδρος» να μπαίνει τις επόμενες μέρες στα εργοστάσια. Όπως εκτιμά ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, «η αναμενόμενη παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου δεν θα ξεπεράσει φέτος τους 400.000 τόνους», ενώ σε ό,τι αφορά την ζήτηση της κομπόστας και του χυμού στη διεθνή αγορά, ο ίδιος προσθέτει ότι αυτή είναι χαμηλή σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.

Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί επισημαίνουν ότι οι τιμές που προσφέρονται από τη βιομηχανία δεν καλύπτουν ούτε τα βασικά τους έξοδα και αναφέρουν ότι αρκετοί από αυτούς στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες. «Με τις τιμές που δίνουν οι μεταποιητές δεν καλύπτεται το κόστος παραγωγής συμπύρηνων. Αρκετοί αγρότες, πλέον, παρατούν τα βιομηχανικά ροδάκινα στην περιοχή μας και στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες, όπως ακτινίδια, νεκταρίνια, βερίκοκα, λωτούς κ.ά.», λέει ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων Βέροιας.

Στήριξη για τους ροδακινοπαραγωγούς ζητούν οι δήμαρχοι Σκύδρας και Βέροιας

Στο μεταξύ, τη στήριξη των παραγωγών συμπύρηνων ροδάκινων ζητά με επιστολή που απέστειλε πρόσφατα προς το ΥΠΑΑΤ η δήμαρχος Σκύδρας, Κατερίνα Ιγνατιάδου, η οποία, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει: «Υπάρχει πρόβλημα στην απορρόφηση των προϊόντων από τις βιομηχανίες, αλλά και σοβαρό θέμα με την τιμή πώλησης, η οποία δυστυχώς είναι εξαιρετικά χαμηλή. Θεωρούμε ότι η πολιτεία θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτών αυτών καθώς και να υποχρεωθούν οι βιομηχανίες να παραλαμβάνουν τις ποσότητες συμπύρηνου ροδάκινου σε τιμές που να καλύπτουν τουλάχιστον και το κόστος παραγωγής. Η παρέμβαση της πολιτείας κρίνεται απαραίτητη, γιατί οι παραγωγοί βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, έχοντας κάνει τα έξοδα για την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντος που, δυστυχώς, δεν μπορεί να απορροφηθεί στην τιμή που πρέπει».

Άμεσα μέτρα στήριξης από την πολιτεία για την απορρόφηση και την τιμή πώλησης στα συμπύρηνα ροδάκινα ζητά και ο δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του υπογραμμίζει: «Τα προβλήματα στην απορρόφηση του προϊόντος από τις βιομηχανίες –κι ενώ η πρώτη ύλη φέτος είναι εξαιρετική σε ποιότητα–, αλλά και το ζήτημα με την τιμή πώλησης των συμπύρηνων ροδάκινων, που είναι χαμηλότερη των συμφωνηθέντων, εξαντλεί τις αντοχές των παραγωγών, οι οποίοι καλούνται να ξεπεράσουν έναν νέο σκόπελο, πέρα από την αλματώδη αύξηση του κόστους παραγωγής, την έλλειψη εργατών γης και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Θεωρείται επιτακτική η ανάγκη της πολιτείας να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτών».

Πάνω από 10.000 στρέμματα έχουν προσβληθεί από τον ιό που παραμορφώνει τα φρούτα

Ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις των ιθυνόντων σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα της παραμόρφωσης των ροδάκινων και νεκταρινιών στις φρουτοπαραγωγικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και στη Λάρισα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων (ΕΔΟΠ) ήδη έχουν προσβληθεί 6.500 στρέμματα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το φαινόμενο της παραμόρφωσης των φρούτων εντοπίζεται σε μεγάλο βαθμό στην Πέλλα και ακολουθούν η Ημαθία, η Λάρισα, η Κοζάνη, το Κιλκίς, η Φλώρινα και η Πιερία.

«Στο τέλος της περιόδου οι εκτιμήσεις μας είναι ότι οι εκτάσεις που έχουν παραμορφωμένα ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα θα ξεπεράσει τα 10.000 στρέμματα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΕ, που συμμετέχει στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων.

Την αγωνία τους για την εξέλιξη του φαινομένου εκφράζουν οι παραγωγοί που ζητούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να λάβουν οικονομική στήριξη οι πληγέντες αγρότες που βλέπουν να χάνεται η φετινή σοδειά τους.

«Δυστυχώς, ο αριθμός των εκτάσεων με παραμορφωμένα ροδάκινα και νεκταρίνια μεγαλώνει. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Σταμενίτη και αναμένουμε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της καταχώρισης των δηλώσεων των παραγωγών, να ανακοινωθούν οι τρόποι ενίσχυσή τους», ανέφερε ο κ. Χαλκίδης.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιούργησε η ΕΔΟΠ, με στόχο την καταχώριση σε αυτήν των δηλώσεων παραγωγών ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων που έχουν εμφανίσει προβλήματα παραμόρφωσης των καρπών τους, άνοιξε στις 20 Ιουνίου και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ΟΣΔΕ, οι οποίοι αφού αποκτήσουν τον σχετικό κλειδάριθμο, τους επιτρέπεται να εισέρχονται στο σύστημα και να προχωρούν στη διαδικασία.

Επισημαίνεται ότι μετά από τις 20 Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει η αυτοψία στα προσβεβλημένα από τον ιό χωράφια από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας.

«Τα προβλήματα στην απορρόφηση του προϊόντος από τις βιομηχανίες, αλλά και το ζήτημα με την τιμή πώλησης των συμπύρηνων ροδάκινων, που είναι χαμηλότερη των συμφωνηθέντων, εξαντλεί τις αντοχές των παραγωγών, οι οποίοι καλούνται να ξεπεράσουν έναν νέο σκόπελο, σημειώνει ο δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης

Στα ύψη οι τιμές του νωπού στην Αργολίδα

Στον αντίποδα, μια πολύ καλή χρονιά καταγράφουν οι παραγωγοί νωπού ροδάκινου στην Αργολίδα. Μια χρονιά που έδειξε καλά σημάδια από πολύ νωρίς, όταν τα πρώιμα ροδάκινα έφυγαν για εξαγωγή σε πολύ καλές τιμές και ακόμα πιο καλή ποιότητα, ενώ τώρα, που ολοκληρώνεται η συγκομιδή με τα όψιμα, κάθε μέρα που περνά, η τιμή παίρνει την ανηφόρα.

Όπως δηλώνει ο παραγωγός Θωμάς Φάκλαρης από το Σκαφιδάκι, «αυτήν τη στιγμή, έχουν μείνει λίγες ποσότητες, που κατευθύνονται στην εσωτερική αγορά. Τα πρώιμα ροδάκινα πήγαν καλά. Απορροφήθηκαν γρήγορα από τις εξαγωγές και η τιμή τους κινήθηκε στο 1-1,20 ευρώ.

Αυτά που έμειναν για την εσωτερική κατανάλωση είναι πλέον σε υψηλές τιμές και κυμαίνονται από 1,20 έως 1,40 ευρώ, με ανοδικές τάσεις».

Η καλλιέργεια του ροδάκινου απλώνεται σε πολλά σημεία της Αργολίδας. «Ειδικά στα πρώιμα, έχει επεκταθεί και στα Ίρια», επισημαίνει ο κ. Φάκλαρης. Η παραγωγή ήταν μειωμένη, λόγω καιρικών συνθηκών, ενώ πιέσεις δέχονται αυτή την εποχή οι όψιμες ποσότητες, εξαιτίας του καύσωνα.

Των Πόπης Θεοδωροπούλου και Γιώργου Αργυρίου

ΓΡΑΦΕΙ: