Πυρηνόκαρπα: Από 60 έως 80 λεπτά η τιμή παραγωγού για ροδάκινα και νεκταρίνια

Ικανοποιητική ζήτηση έχουν στην αγορά τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια. Οι τιμές παραγωγού, ανάλογα με την ποιότητα και την ποικιλία, κυμαίνονται μεταξύ 60 έως 80 λεπτά το κιλό.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρά τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα, η συγκομιδή των επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών συνεχίστηκε με εντατικούς ρυθμούς στους φρουτοπαραγωγικούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας.
Το ίδιο διάστημα οι παραγωγοί βιομηχανικών ροδάκινων παραδίδουν στις βιομηχανίες τη φετινή σοδειά, με τους μεταποιητές να αναφέρουν ότι οι τιμές παραγωγού θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα, δηλαδή στα 35 με 38 λεπτά το κιλό.
«Φέτος είχαμε έναν ήπιο χειμώνα και ενώ τα δέντρα μας φαινόντουσαν φορτωμένα, με καλό δέσιμο, μπήκαμε για αραίωμα και είδαμε ότι οι παραγωγές μας είναι μειωμένες, κυρίως στο ροδάκινο. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η μικροκαρπία που είναι εμφανής σε όλες τις ποικιλίες. Έτσι, έχουμε αύξηση στα νεκταρίνια και μείωση στα ροδάκινα, που όπως φαίνεται παρατηρείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η ζήτηση στην αγορά τόσο των ροδάκινων όσο και των νεκταρινιών φέτος είναι ικανοποιητική. Από τον δικό μας συνεταιρισμό το 70% των ροδάκινων φεύγει στο εξωτερικό, σε σταθερούς πελάτες και συγκεκριμένα στην Ουκρανία, τη Μολδαβία, την Κροατία, την Τσεχία και την Κύπρο και το υπόλοιπο 30% στην εσωτερική αγορά» είπε ο Βασίλης Μπουγάς, ο γενικός διευθυντής του ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας.
Σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας ήδη έχει συγκομιστεί το 60% με 70% της φετινής παραγωγής επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών με τις τιμές να είναι λίγο καλύτερες από πέρυσι, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των αγροτών.
«Οι τιμές παραγωγού που δίνουν οι έμποροι για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια είναι λίγο καλύτερες από πέρυσι και κυμαίνονται κατά μέσο όρο και ανάλογα με την ποικιλία στα 60 με 70 λεπτά ανά κιλό για τα επιτραπέζια ροδάκινα και στα 75 με 80 λεπτά για τα νεκταρίνια. Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση του προϊόντος η χρονιά εξελίσσεται ικανοποιητικά, καθώς έχουν ζήτηση τα προϊόντα μας» είπε στην «ΥΧ» ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας.
Σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας ήδη έχει συγκομιστεί το 60% με 70% της φετινής παραγωγής επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών με τις τιμές να είναι λίγο καλύτερες από πέρυσι
Σε εξέλιξη η καμπάνια των συμπύρηνων
Σε ό,τι αφορά στα συμπύρηνα ροδάκινα συνεχίζεται η παράδοση στα εργοστάσια, με την ολοκλήρωση αυτήν την εβδομάδα της παράδοσης των πρώιμων ποικιλιών. Οι τιμές παραγωγού, σύμφωνα με τους μεταποιητές, θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα, στα 35 με 38 λεπτά το κιλό.
«Αυτήν την εβδομάδα ολοκληρώνεται η παράδοση των πρώιμων ποικιλιών βιομηχανικού ροδάκινου που καλύπτουν το 40% των ποσοτήτων στη μεταποίηση. Σε ό,τι αφορά τις αγορές του εξωτερικού μέχρι στιγμής η ζήτηση για την κομπόστα είναι υποτονική» είπε ο Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ).
Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει η συγκομιδή της ποικιλίας συμπύρηνων «Άνδρος», ωστόσο πολλά χωράφια στην Πέλλα δεν θα συγκομιστούν, καθώς έχει εντοπιστεί ο ιός που παραμορφώνει τα ροδάκινα. «Σε λίγες μέρες ξεκινά η συγκομιδή της ποικιλίας «Άνδρος» στα συμπύρηνα, αλλά πολλά χωράφια στο νομό μας δεν θα συγκομιστούν γιατί έχουν προσβληθεί από τον ιό που παραμορφώνει τα ροδάκινα. Η Πολιτεία πρέπει να βρει λύση για να αποζημιώσει τους πληγέντες παραγωγούς» ανέφερε ο Γιώργος Τσάτσας, πρόεδρος της ΟΠΑΣ Πέλλας.
Η αποτίμηση των μεταποιητών για τη φετινή χρονιά είναι ότι η αναμενόμενη παραγωγή θα κυμανθεί περίπου σε 400.000 τόνους, ενώ το 2023 έφτασε τους 320.000 τόνους. Υπενθυμίζεται ότι ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής βιομηχανικών ροδάκινων συγκομίζεται στην Πέλλα και την Ημαθία, ενώ μικρότερες εκτάσεις καλλιεργούνται στο Αμύνταιο και τη Λάρισα.