Qu Dongyu, Γ. διευθυντής FAO: «Πρέπει να αποτρέψουμε την κλιμάκωση σε κρίση διαθεσιμότητας των τροφίμων»

Οι συγκρούσεις και οι οικονομικές υφέσεις θα παραμείνουν οι κύριοι μοχλοί των επισιτιστικών κρίσεων, επιτείνοντας τη σημασία της επίτευξης ειρήνης, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας παντού, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), Qu Dongyu, στη Σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.

«Το ανθρώπινο, κοινωνικό και οικονομικό κόστος των συγκρούσεων είναι πάντα τεράστιο. Η ειρήνη είναι ένα προαπαιτούμενο για την ανθεκτικότητα των εθνικών και διεθνών συστημάτων αγροδιατροφής», είπε ο Qu, σημειώνοντας ότι η άνοδος των τιμών καταναλωτή στα τρόφιμα θα έχει «καταστροφικές συνέπειες» για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή. «Οι τιμές των τροφίμων είναι πολύ υψηλές για τους καταναλωτές και οι τιμές των εισροών είναι πολύ υψηλές για τους αγρότες», πρόσθεσε.

Ο γενικός διευθυντής του FAO σημείωσε ότι έχουν υπάρξει ορισμένες βελτιωμένες προβλέψεις για τις αγορές σιταριού και σόγιας, ωστόσο οι προοπτικές για το καλαμπόκι, το ρύζι και τα λιπάσματα παραμένουν ασταθείς και οριοθετημένες από την περιορισμένη προσφορά. Ο FAO έχει εισηγηθεί μια χρηματοδοτική διευκόλυνση εισαγωγής τροφίμων (FIFF) για να επιτραπεί σε 62 καθαρές εισαγωγούς χώρες χαμηλότερου εισοδήματος, όπου κατοικούν σχεδόν 1,8 δισ. άνθρωποι, να χρηματοδοτήσουν επείγουσες ανάγκες και, ταυτόχρονα, να επενδύσουν περισσότερο σε εγχώρια βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής.

Η υιοθέτηση της πρότασης, η οποία έχει αναληφθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα προσφέρει έναν γρήγορο τρόπο δράσης για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων αγροδιατροφής βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Qu. Άλλες βραχυπρόθεσμες ενέργειες περιλαμβάνουν την αύξηση της διαθεσιμότητας λιπασμάτων, με την αποσαφήνιση της εξαίρεσής τους από τις κυρώσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο και την αποτελεσματικότερη χρήση τους.

«Πρέπει να αποφύγουμε η κρίση πρόσβασης στα τρόφιμα να μετατραπεί επιπλέον σε μια κρίση διαθεσιμότητας τροφίμων», κατέληξε ο γενικός διευθυντής, απευθυνόμενος στην Ομάδα των 20 ισχυρότερων και αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη.