Ραβασάκια από την Εφορία για την αναδιάρθρωση αμπελώνων

Εισόδημα που στέλνει στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ θεωρεί η ΑΑΔΕ την ενίσχυση που εισπράττουν οι παραγωγοί

Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται για άλλη μια χρονιά οι αμπελοκαλλιεργητές, καθώς πολλοί από αυτούς που υλοποίησαν το 2020 προγράμματα αναδιάρθρωσης των αμπελώνων τους, εισπράττοντας την προβλεπόμενη ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, λαμβάνουν τώρα από την ΑΑΔΕ «ραβασάκια» με τα οποία καλούνται να μεταταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, πληρώνοντας φυσικά και τα ανάλογα πρόστιμα.

Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο, καθώς σε παρόμοια θέση βρέθηκαν πέρυσι συνάδελφοί τους που είχαν «τρέξει» προγράμματα αναδιάρθρωσης το 2019, ενώ αντίστοιχα μηνύματα είχαν σταλεί από τη φορολογική διοίκηση και σε δικαιούχους του προγράμματος Δάσωσης Γεωργικών Γαιών. Μετά το αρχικό σοκ, οι περισσότεροι αποδέκτες των εν λόγω μηνυμάτων αναγκάστηκαν να «συμμορφωθούν», προκειμένου να αποφύγουν περαιτέρω μπλεξίματα, έστω κι αν αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επωμισθούν ένα διόλου ευκαταφρόνητο οικονομικό κόστος.

Το σκηνικό επαναλαμβάνεται και φέτος, αναδεικνύοντας με πιεστικό τρόπο την ασάφεια ή, καλύτερα, το νομικό κενό που επιτρέπει τη φορολογική μεταχείριση των επενδυτικών ενισχύσεων που λαμβάνουν οι αγρότες ως εισοδηματικές. Στην προκείμενη περίπτωση, η επιδότηση για την αναδιάρθρωση αμπελώνα λαμβάνεται υπόψη από την ΑΑΔΕ στο όριο των 5.000 ευρώ, που καθιστά υποχρεωτική τη μετάταξη των αγροτών από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ βάσει του άρθρου 47 του ν. 4410/2016.

Η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) είχε «σηκώσει» πέρυσι το ζήτημα, απευθύνοντας έκκληση τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να παρέμβουν. Η οργάνωση είχε λάβει τότε από το υπουργείο Οικονομικών τη διαβεβαίωση ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί «μια και καλή», δηλαδή και για το πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης του 2020, μέσω τροπολογίας που επρόκειτο να κατατεθεί στη Βουλή.

Όπως προκύπτει, ωστόσο, εκ του αποτελέσματος, αλλά και από απαντήσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, σε σχετικά ερωτήματα βουλευτών, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. «Τα ποσά που χορηγούνται ως ενίσχυση για την αναδιάρθρωση αμπελώνων θεωρούνται εισόδημα, μη φορολογητέο, δεν έχουν αποζημιωτικό χαρακτήρα και συμπεριλαμβάνονται στο όριο των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις για τη μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και αντίστροφα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε έγγραφη απάντησή του τον Απρίλιο στη Βουλή ο υφυπουργός.

«Μισές δουλειές»

«Ενώ το υπουργείο δείχνει να κατανοεί ότι η αναδιάρθρωση έχει να κάνει με επένδυση και όχι με παραγωγική κερδοφορία, εντούτοις επιμένει στη θεώρηση της ενίσχυσης ως εισοδηματικής», σημειώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, Χρήστος Μάρκου. «Είχαμε ζητήσει αφενός να μη λογίζεται η ενίσχυση ως εισόδημα, αφετέρου να μην προκαλεί μετάταξη στο κανονικό καθεστώς. Τελικά, το πρόβλημα λύθηκε μόνο… κατά το ήμισυ, με αποτέλεσμα αμπελουργοί να βρίσκονται για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με πρόστιμα, τα οποία, ιδίως για όσους είναι χρεωστικοί όσον αφορά τον ΦΠΑ, είναι δυσβάσταχτα», συμπληρώνει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης, Παρασκευάς Κορδοπάτης.

«Ακατανόητη εμμονή»

Ο ίδιος κάνει λόγο για ακατανόητη εμμονή από την πλευρά της φορολογικής διοίκησης και υπενθυμίζει την ΠΟΛ 1201/2016 στην οποία αναφέρεται ρητά ότι «δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ορίου των 5.000 ευρώ οι κάθε είδους ενισχύσεις από το κράτος για την πραγματοποίηση επενδύσεων».

«Για άλλη μια φορά, καλούμαστε να εξηγήσουμε στην ΑΑΔΕ το προφανές, ότι δηλαδή η αναδιάρθρωση είναι επένδυση, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι η ίδια η υπουργική απόφαση που εκδίδεται σε ετήσια βάση για το πρόγραμμα αναφέρει ότι πρέπει να διατηρηθεί η φυτεία (αμπελώνας) για δέκα χρόνια», προσθέτει.

Ο ίδιος εκτιμά ότι «το πρόβλημα έγκειται, μεταξύ άλλων, και στο γεγονός ότι, επειδή η επιδότηση της αναδιάρθρωσης δίνεται κατ’ αποκοπή, εκλαμβάνεται από την ΑΑΔΕ ως εισοδηματική. Πρόκειται όμως για γελοιότητες, είναι πασιφανές ότι μιλάμε για ένα επενδυτικό αγαθό», άποψη που, σημειωτέον, συμμερίζονται και οι περισσότεροι φοροτεχνικοί.

«Δεν υπάρχει λογική για αυτήν τη φορολογική μεταχείριση», λέει από την πλευρά του ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης και, μετά τις τελευταίες αρχαιρεσίες, αντιπρόεδρος πλέον της ΚΕΟΣΟΕ. «Βάζει κάποιος στύλους, τρακτέρ, μπουλντόζες, αρδευτικά κ.λπ. Καταθέτει στη συνέχεια τα τιμολόγια, ελέγχεται τρεις φορές και μετά στέλνεται από τις ΔΑΟΚ η επίσημη κατάσταση ώστε να πληρωθεί. Μιλάμε δηλαδή για κάτι που, επί της ουσίας, δεν διαφέρει από τα Σχέδια Βελτίωσης», προσθέτει ο ίδιος.

«Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό είναι κάτι που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, η τωρινή όμως καλείται να το λύσει. Μόνο ως αγράμματους μπορώ να χαρακτηρίσω κάποιους που αντιμετωπίζουν την επιδότηση για την αναδιάρθρωση αμπελώνων ως εισόδημα. Πρόκειται για επένδυση από την οποία θα αρχίσει κανείς να έχει κάποιο εισόδημα μετά από τέσσερα-πέντε χρόνια», συμπληρώνει.

Κατά τη γνώμη του, η «παρερμηνεία» αυτή αναδεικνύει κι ένα βαθύτερο ζήτημα: «Δυστυχώς, οι εκπρόσωποι των αγροτών σε επίπεδο είτε συνδικαλιστικών είτε συνεταιριστικών οργανώσεων, απουσιάζουν από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Διότι μπορούν και υγιείς προτάσεις να καταθέσουν και να προλάβουν λάθη, όπως αυτό», υπογραμμίζει, δίνοντας και το στίγμα των προτεραιοτήτων του ως αντιπρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ.

Το μπαλάκι στην πλατεία Βάθη

Η ΚΕΟΣΟΕ, όπως αποκαλύπτει στην «ΥΧ» ο κ. Μάρκου, θα επιδιώξει να θέσει το πρόβλημα της φορολογικής μεταχείρισης των ενισχύσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων τις αμέσως επόμενες μέρες σε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η «καυτή πατάτα», πάντως, φαίνεται ότι βρίσκεται στα χέρια της πλατείας Βάθη: Έγγραφο της Διεύθυνσης Εφαρμογής Άμεσης Φορολογίας της ΑΑΔΕ με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου 2021 που στάλθηκε στο υπουργείο Οικονομικών (και το οποίο έχει στην κατοχή της η «ΥΧ») υπογραμμίζει ότι «η αντιμετώπιση ως προς τη φορολογία εισοδήματος των αγροτικών επιδοτήσεων γίνεται σύμφωνα με τις επίσημες βεβαιώσεις και τον επίσημο χαρακτηρισμό τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συγκεκριμένα ο εκάστοτε χαρακτηρισμός των ενισχύσεων/επιδοτήσεων (εισοδηματικές, επενδυτικές κ.λπ.) γίνεται από το αρμόδιο υπουργείο».

Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται ότι «το θέμα με την υπέρβαση του ορίου των 5.000 ευρώ που σηματοδοτεί τη μετάβαση από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Εφαρμογής Άμεσης Φορολογίας».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021