Ραφαήλ Συμεουδάκης: Από την Κρήτη στα Γιάννενα και τη δημιουργία τυροκομικών προϊόντων

Λένε ότι η περιέργεια είναι κακό πράγμα. Τι συμβαίνει, όμως, με εκείνη που σε κάνει να εξερευνάς, να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι; Αυτό το είδος περιέργειας διακρίνει τον Κρητικό Ραφαήλ Συμεουδάκη από το χωριό Αυγενική Ηρακλείου, ο οποίος εκτρέφει πρόβατα και δημιουργεί τυροκομικά προϊόντα με δικό του γάλα, έχοντας το όνομα «Τυροκομείο Συμεουδάκης».

Πριν ακόμα κλείσει τα 17 του χρόνια, το 2008, η περιέργεια τον οδήγησε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και στην εκπαίδευση στην τυροκομία. «Ασχολούμαι με τα ζώα από μικρό παιδί, όταν ο πατέρας μου είχε ακόμη κατσίκες. Έπειτα, με τον δίδυμο αδερφό μου, Κωστή, πήραμε πρόβατα, τα οποία εκτρέφουμε μέχρι σήμερα.

Η ενασχόληση με τα ζώα είναι σαν μικρόβιο, δεν μπορείς να τα αφήσεις, τα αγαπάς και δένεσαι συναισθηματικά μαζί τους. Δούλευα από μικρός, λοιπόν, στα ζώα, αλλά είχα πάντα αγάπη για την τυροκομία. Μου άρεσε πολύ. Είχα περιέργεια να μάθω πώς γίνεται το τυρί, θαύμαζα τη συγκεκριμένη δουλειά», εξηγεί στην «ΥΧ» ο Ραφαήλ.

Η Γαλακτοκομική Σχολή

Παρά τις αντιδράσεις των γονιών του, λόγω του νεαρού της ηλικίας του, ο Ραφαήλ πήρε την απόφαση να φοιτήσει στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων για να μάθει όσα περισσότερα μπορούσε. Όπως αναφέρει, «όταν ήμουν στο γυμνάσιο, ένας καθηγητής, που καταγόταν από κτηνοτροφική οικογένεια, με ενημέρωσε για τη συγκεκριμένη σχολή, την οποία εγώ δεν γνώριζα μέχρι τότε.

Αφού επικοινώνησα με τη σχολή, έμαθα ότι πρέπει να ολοκληρώσω και την πρώτη λυκείου και έπειτα θα μπορούσα να πάω. Οι γονείς μου ήταν αρνητικοί, γιατί ήμουν μικρός ακόμη. Εγώ, όμως, πήγα. Είχαμε πολύ καλούς καθηγητές, με τους οποίους υπάρχει επικοινωνία ακόμη και σήμερα, αν χρειαστούμε βοήθεια. Έτσι και τότε, μας βοήθησαν να προσαρμοστούμε».

Τα πρώτα βήματα στην τυροκομία

Το 2012, και αφού είχε ολοκληρώσει τη φοίτηση στη σχολή και τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, άρχισε να τυροκομεί «δειλά-δειλά», όπως αναφέρει ο ίδιος. «Ξεκίνησα να τυροκομώ με ένα μικρό καζάνι και ένα φλόγιστρο, για να δοκιμάσω σιγά-σιγά αυτά που είχα μάθει. Η πρώτη προσπάθεια ήταν αποτυχημένη και απογοητεύτηκα. Συνέχισα, όμως, και όταν είδα ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα, ενθουσιάστηκα. Σήμερα, έχω φτάσει σε ένα σημείο που θεωρώ ότι έχω ακόμα να μάθω πολλά σχετικά με το τυρί, αλλά ο κόσμος αναγνωρίζει τα προϊόντα μου και επιστρέφει σε αυτά», τονίζει.

Ο Ραφαήλ διαθέτει μια ποικιλία τυροκομικών προϊόντων, όπως γραβιέρα, λευκό τυρί άλμης, γλυκιά μυζήθρα, ανθότυρο, ανθόγαλα, γιαούρτι, τραχανά και ξινομυζήθρα. Επίσης, φτιάχνει μπαστουνάκια γραβιέρας, τα οποία δίνει σε ταβέρνες της περιοχής. «Τα μπαστουνάκια γραβιέρας τα έφτιαξα πρώτη φορά πέρυσι και φέτος υπήρξαν περισσότερες ταβέρνες που τα ζήτησαν. Αν και είναι πιο δύσκολα από το να φτιάξεις ένα στρογγυλό τυρί, αξίζουν τον κόπο, γιατί τα έχω ήδη πουλημένα προτού τα φτιάξω. Και αφού οι πελάτες μου με προτιμούν, θέλω και εγώ να τους εξυπηρετώ με τον καλύτερο τρόπο», εξηγεί ο ίδιος.

Εκτός από τις ταβέρνες, ο 31χρονος κτηνοτρόφος δίνει τα προϊόντα του και σε άλλα καταστήματα στον υπόλοιπο νομό. Επίσης, όποιος επιθυμεί, μπορεί να έρχεται σε απευθείας επικοινωνία με τον ίδιο για να προμηθεύεται τα προϊόντα του.

Γνώση παρά χρήμα

Σχολιάζοντας τη δική του διαδρομή στον τομέα της κτηνοτροφίας και της τυροκομίας, σε σχέση με τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει και αν ήταν εύκολο ως νέος άνθρωπος να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα, τονίζει ότι στους δύο αυτούς τομείς είναι πιο πιθανό να τα καταφέρει αυτός που έχει τη γνώση παρά το χρήμα.

«Σίγουρα, αυτός που έχει τη γνώση θα πάει πιο μπροστά, γιατί σε περίπτωση ενός λάθους μπορείς να το διορθώσεις ή να το αποφύγεις τελείως, ενώ χωρίς γνώση μπορεί να χάσεις τα ζώα σου ή την παραγωγή σου για έναν χρόνο. Αρχικά, όποιος επιθυμεί να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα, πρέπει να έχει όρεξη και να ξέρει ότι τα ζώα είναι σαν ένα μικρό παιδί, θέλουν συνεχώς φροντίδα. Είναι μια δουλειά που δεν κοιτάει ούτε μέρες, ούτε ώρες».

Ο ίδιος τονίζει, επίσης, ότι «ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται τη στήριξη του κράτους. Οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να μπουν στον τομέα αυτόν πρέπει να στηριχθούν, τόσο οικονομικά όσο και μέσω της εκπαίδευσης. Να υπάρχουν άτομα που θα τους καθοδηγήσουν με σεμινάρια και θα τους στηρίξουν, έτσι ώστε να μάθουν σωστά τη δουλειά για να γίνει βιώσιμη».

Επόμενα σχέδια
Στα μελλοντικά σχέδια του Ραφαήλ είναι να δημιουργήσει και καινούργια τυροκομικά προϊόντα. Ο ίδιος εξηγεί ότι «όταν βγάλεις ένα καινούργιο προϊόν, πρέπει να είναι καλό και να το διαφημίσεις σωστά, γιατί ο κόσμος δεν το ξέρει και δεν το εμπιστεύεται. Επομένως, απαιτούνται προσεκτικά βήματα».