Ρεβίθι: Τα αλώνια θα δείξουν το αποτέλεσμα

των Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Στο τελικό στάδιο και πριν από τον αλωνισμό βρίσκεται η καλλιέργεια του ρεβιθιού στη χώρα μας και οι πρώτες κοπές αναμένονται στα τέλη Ιουνίου από τις ήδη μειωμένες εκτάσεις. Τα αποθέματα στις αποθήκες αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην εξέλιξη των καλλιεργειών ρεβιθιού, αλλά και των άλλων οσπρίων.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μειώνουν τις εκτάσεις στον κάμπο

Οι μειωμένες τιμές που επικράτησαν την προηγούμενη χρονιά, αλλά και τα μεγάλα αποθέματα που υπάρχουν στις αποθήκες οδήγησαν πολλούς Θεσσαλούς παραγωγούς να εγκαταλείψουν ή τουλάχιστον να μειώσουν τα καλλιεργούμενα στρέμματα σε ποσοστό ακόμη και 60% με 70%. Οι αλωνισμοί αναμένονται τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, με τις πρώτες γεωπονικές εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι η ποιότητα αναμένεται καλή. «Δυστυχώς, όμως, η ποιότητα δεν επιβραβεύεται», όπως δηλώνουν στην «ΥΧ» Λαρισαίοι αγρότες, που αναγκάστηκαν πέρυσι μπροστά στον κίνδυνο η παραγωγή τους να μείνει απούλητη ή να πουλήσουν όσο όσο. Όπερ σημαίνει ακόμη και 60 λεπτά/κιλό. Να σημειωθεί ότι στην ποικιλία «Αμοργός» πέρυσι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν κινήθηκαν στα 80 λεπτά/κιλό, ενώ στην ξένη ποικιλία «Μακαρένα» η τιμή υποχώρησε από το 1,30 ευρώ/κιλό στα 80-90 λεπτά/κιλό.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Όψιμη και προβληματική χρονιά

Τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου εκτιμούν οι παραγωγοί της Στερεάς ότι θα ξεκινήσουν οι συλλογές των ρεβιθιών της περιοχής. Οι όψιμες σπορές, αλλά και η ανομβρία σε πολλές καλλιέργειες παρουσίασαν μειωμένη ανθοφορία και κατ’ επέκταση χαμηλά ποσοστά καρπόδεσης. Σύμφωνα με παραγωγούς από την περιοχή της Αμφίκλειας, η συλλογή των ρεβιθιών θα γίνει στις αρχές Ιουλίου. Οι εικόνες που παρουσιάζουν οι καλλιέργειες των ρεβιθιών δεν είναι οι συνηθισμένες και ο αριθμός των λοβών είναι αισθητά μειωμένος. Για εντομολογικές προσβολές στο Δομοκό κάνουν λόγο παραγωγοί της περιοχής με σημαντικά προβλήματα.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Αισιοδοξία για καλύτερες αποδόσεις

Σε αναμονή βρίσκεται η ομάδα παραγωγών σιτηρών και οσπρίων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βασιλικών Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του συνεταιρισμού, Βασίλη Τσιτσιό, «η φετινή παραγωγή θα είναι σχετικά καλύτερη από ό,τι πέρσι. Εάν δεν μπουν οι κομπίνες, δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα πάει η φετινή σοδειά. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι θα είναι καλύτερη από αυτήν του 2018».