Ρεκόρ εισαγωγών μαλακού σίτου στην Ελλάδα

mixanima-paragogiki

Δημοσιεύθηκαν οι εκτιμήσεις του Παρατηρητηρίου Αγοράς Δημητριακών και Ελαιούχων Σπόρων της Κομισιόν. Από τις προβλέψεις των ειδικών προκύπτει ότι τη φετινή χρονιά θα αυξηθεί η ζήτηση σε δημητριακά. Ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία που καταγράφονται αναφορικά με τις εισαγωγές-ρεκόρ της χώρας μας σε μαλακό σιτάρι για τη χρονιά 2018-2019, καθώς η εγχώρια παραγωγή είχε υποστεί σημαντικά πλήγματα από τον καιρό, κυρίως στα βόρεια της χώρας.

Οι κλιματικές συνθήκες που έπληξαν την παραγωγή

Σχετικά με την τρέχουσα σεζόν, για την περίοδο από 1 Φεβρουαρίου έως τέλος Μαρτίου 2019 παρατηρήθηκαν ανωμαλίες στη θερμοκρασία και έλλειψη βροχοπτώσεων, συνθήκες που έπληξαν ιδιαίτερα ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, των Βορειοανατολικών Βαλκανίων και της Δυτικής Μεσογείου. Αναλυτικότερα, οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο ήταν οι Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία, Βέλγιο και Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εικόνα που έδωσαν τα δορυφορικά δεδομένα, η καρπόδεση των σιτηρών δεν εξελίχθηκε ικανοποιητικά σε αρκετές περιοχές της Δυτικής και Νότιας Ευρώπης. Πάντως, δεν υπήρξαν εκτεταμένες ζημιές από παγετό. Η ελαιοκράμβη επλήγη σημαντικά, γεγονός που φαίνεται στη μείωση εκτάσεων άνω του 10% τον φετινό Μάρτιο, σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Ρεκόρ και για το ρουμανικό καλαμπόκι

Ενδιαφέροντα ήταν και τα στοιχεία για την περασμένη σεζόν (2018-2019), που κατέδειξαν το ρεκόρ παραγωγής του ρουμανικού αραβοσίτου με αποδόσεις 780 κιλών / στρέμμα, οι οποίες, παρά τη σταθερότητα των εκτάσεων (24 εκατομμύρια στρέμματα) οδήγησαν σε πολύ υψηλή παραγωγή, 18,8 εκατομμυρίων τόνων. Αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε η χώρα μας στις αθρόες εισαγωγές μαλακού σίτου –4η θέση στην Ευρώπη, πίσω από Ιταλία, Ισπανία και Μεγάλη Βρετανία– με εισαγωγές 325.000 τόνων, ποσότητα αυξημένη κατά 84% σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας 2013-2017.

Οι χώρες απ’ όπου εισήχθη κυρίως μαλακό σιτάρι στην ΕΕ πέρσι ήταν η Ρωσία (854.000 τόνοι, +317% σε σχέση με την πενταετία), ο Καναδάς (547.000 τόνοι, +42%) και η Ουκρανία (478.000, -39%).

Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν και μια απόδειξη για την αποτυχία του εγχειρήματος της επιβολής κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία, που σε ορισμένους εξαγωγικούς τομείς αναπτύσσεται ραγδαία, με την Ουκρανία να πλήττεται κυρίως από τις εξελίξεις στην αγορά μαλακού σίτου, χάνοντας τις μισές τις εξαγωγές σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία.

Σε έλλειψη βρίσκεται το σκληρό

Από την άλλη πλευρά, δύσκολη χρονιά για τις εισαγωγές σκληρού σίτου στην ΕΕ ήταν το 2018-2019, καθώς η κύρια αγοραστής, Ιταλία, εισήγαγε 38% λιγότερες ποσότητες σε σχέση με τον μέσον όρο πενταετίας, ήτοι 559.000 τόνους. Αυτό αποτυπώθηκε όπως αναμενόταν στις εξαγωγικές επιδόσεις του Καναδά, (296.000 τόνοι, -56% από τον μέσο όρο πενταετίας). Αντίθετα, Ρωσία και Καζακστάν επωφελήθηκαν από τις συνθήκες της αγοράς, αυξάνοντας τις εξαγωγές τους κατά 93% και 84% αντίστοιχα. Θετικά εξελίχθηκε και η παραγωγή φασολιών (+17,3%) και κτηνοτροφικών μπιζελιών (+13,7%) τον Μάρτιο του 2018 σε σχέση με πέρσι το αντίστοιχο διάστημα, αν και οι εκτάσεις τους παρέμειναν πρακτικά αμετάβλητες.

Οι προβλέψεις στα δημητριακά

Σε ό,τι αφορά τα σιτηρά, αναμένεται μείωση εκτάσεων κατά 1% σε σχέση με τον μέσον όρο της τελευταίας πενταετίας. Η ίδια μείωση εκτιμάται ότι θα υπάρχει και στο μαλακό σιτάρι, τόσο στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, όσο και στην παραγωγή. Αντίθετα, σημαντική αύξηση αναμένεται στις αποδόσεις του αραβοσίτου (άνω του 4%) και μικρότερη στο κριθάρι (άνω του 1%).

Σε απόλυτους αριθμούς, η πρόβλεψη για το 2019-2020 στα δημητριακά είναι ότι η διαθέσιμη παραγωγή θα ξεπεράσει τους 377 εκατ. τόνους, σε σχέση με τους 365,7 εκατ. τόνους της προηγούμενης χρονιάς. Μικρή αύξηση προβλέπεται στις συνολικές εκτάσεις των καλλιεργούμενων δημητριακών, που αναμένεται να ανέλθουν σε 558, 4 εκατ. στρέμματα, έναντι περίπου 551 εκατ. στρεμμάτων πέρσι.