Ρεκόρ στις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων για το 2020 παρά την πανδημία στην Ολλανδία

Αύξηση της αξίας των εξαγωγών της σε αγροδιατροφικά προϊόντα κατέγραψε η Ολλανδία το 2020, σύμφωνα με έκθεση της Ολλανδικής Στατιστικής Υπηρεσίας (CBS) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Βαγκενίνγκεν (WUR). Παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και τη συνολική πτώση των εξαγωγών της σε αγαθά, η μικρή χώρα της Δυτικής Ευρώπης αποδεικνύει ότι παραμένει μια αγροτική υπερδύναμη.

Πιο συγκεκριμένα, η αξία των ολλανδικών αγροδιατροφικών εξαγωγών αυξήθηκε κατά περίπου 1% σε σύγκριση με το 2019. Αυτή η άνοδος μπορεί να είναι μικρή, ωστόσο με το σύνολο των ολλανδικών αγροδιατροφικών εξαγωγών για το 2020 να φθάνει τα 95,6 δισ. ευρώ, αποτελεί ύψος ρεκόρ.

Eπιπλέον, έχει κάποιες αρκετά ενδιαφέρουσες αποχρώσεις. Σε πρώτο επίπεδο, ο όγκος των αγροδιατροφικών εξαγωγών σημείωσε ελαφρά πτώση. Ωστόσο, οι τιμές εξαγωγών αυξήθηκαν. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που, τελικά, είχαμε αύξηση της αξίας των εξαγωγών.

Από τη συνολική αξία των εξαγωγών, τα 68,3 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε εξαγωγές ολλανδικής παραγωγής και τα 27,3 δισ. ευρώ είναι επανεξαγωγές. Όσον αφορά τις τάσεις στα επιμέρους προϊόντα, οι εξαγωγές φρούτων αυξήθηκαν κατά 11%, ενώ οι εξαγωγές λαχανικών υπέστησαν μείωση.