Ρεκόρ στις εξαγωγές καρπουζιών

Στους 211.400 τόνους διαμορφώθηκαν φέτος οι ελληνικές εξαγωγές καρπουζιών σημειώνοντας, σύμφωνα με τα στοιχεία του INCOFRUIT Hellas, ρεκόρ σε τονάζ.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι εξαγωγές των υπόλοιπων θΤερινών φρούτων και μέχρι σήμερα (περίοδος 1/5 έως 17/9) ανέρχονται: α) ων κερασιών σε 36.009 τόνους, μειωμένες κατά 7,5% έναντι πέρσυ, β) των βερικόκκων σε 14.399 τόνους, μειωμένες κατά 30,4% , γ) των ροδακίνων 37.098 τόνους, μειωμένες κατά 63,4%.

Όπως σημειώνεται στο δελτίο του Συνδέσμου, οι συγκομιδές ροδάκινων και νεκταρινιών συνεχίζονται με την παραγωγή να είναι από τις χαμηλότερες τα τελευταία χρόνια λόγω της επίδρασης του παγετού.

Παράλληλα, συνεχίζεται η εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών που ανέρχεται ως σήμερα σε 34.171 τόνους, μειωμένη κατά 9,4%. Όπως σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου, Γιώργος Πολυχρονάκης, «με την επιστροφή των αδειούχων η κανονικότητα στην κατανάλωση αποκαταστάθηκε. Ωστόσο σε συνέχεια προηγουμένων περιόδων υπάρχει μια απώλεια μεριδίου των ελληνικών επιτραπέζιων σταφυλιών τόσο από την προσαρμογή του ανταγωνισμού σε νέες ποικιλίες (με ημερολογιακή κατανομή συγκομιδής τους στις απαιτήσεις των καταναλωτών, εν αντιθέσει με την αδράνεια της ελληνικής παραγωγής, εκτός κάποιων εξαιρέσεων) όσο και από τις συγκυριακές επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών (καύσωνας και χαλαζοπτώσεις) στην παραγωγή κάποιων περιοχών».

Παρ ‘όλα αυτά, σχολιάζει ο κ. Πολυχρονάκης, αναμένεται μια ανάκαμψη σύντομα. «Η καλή εποχή για τα σταφύλια ξεκινούν συνήθως από τα μέσα Σεπτεμβρίου, που τότε τα καλοκαιρινά φρούτα είναι εκτός αγοράς και διαρκούν έως και Νοέμβριο», αναφέρει.

«Να ενταθούν οι έλεγχοι στα ακτινίδια»

Παράλληλα, ο κ. Πολυχρονάκης επισημαίνει για άλλη μια φορά την επίκληση για διαφύλαξη της φήμης των ελληνικών οπωροκηπευτικών προϊόντων, παίρνοντας ως αφορμή τα όσα συμβαίνουν με τα ακτινίδια.

Παρά τις διαρκείς προειδοποιήσεις του Συνδέσμου, εξηγεί, «από 1/8/2021 έως και 17/9/2021 127 αναγγελίες φορτίων για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίωνπου αφορούσαν 598,5 τόνους, καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ με κίνδυνο δυσφήμισης του προϊόντος εάν δεν πληρούν τις  ενωσιακές-εθνικές εμπορικές προδιαγραφές. Δεν  έχει υποπέσει στην αντίληψή μας η διενέργεια των ζητηθέντων ελέγχων».