Ρεκόρ εξαγωγών για φράουλες και κεράσια

Νέο ρεκόρ κατέγραψαν οι εξαγωγές φράουλας οι οποίες ουσιαστικά έχουν ολοκληρωθεί. Φέτος, έφτασαν του 50.400 τόνους, αυξημένες κατά +3,3% έναντι του 2019. Σημειώνεται ότι και οι περσινές εξαγωγές αποτελούσαν ρεκόρ ως προς τις ποσότητες, αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών-Incofruit Hellas, σχετικά με τις εξαγωγές νωπών φρούτων μέχρι την Παρασκευή 17 Ιουλίου.

Επίσης, ρεκόρ όλων των εποχών σημειώνουν και οι εξαγωγές κερασιών οι οποίες έχουν εκτοξευτεί κατά + 37,4% σε σχέση με πέρσι ανερχόμενες σε 33.811 τόνους έναντι 24.605 τ. με τις τιμές αυξημένες.  

Οι εξαγωγές ροδάκινων είναι μειωμένες κατά 13,7% έναντι πέρσι, με την εμπορεύσιμη παραγωγή στα ίδια με πέρσι επίπεδα και την ποιότητα και τιμές σε ικανοποιητικά επίπεδα. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να μελετηθούν προληπτικά μέτρα για αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων με τα καρπούζια πια στις όψιμες ποικιλίες. Επίσης, οι εξαγωγές των νεκταρινιών παρουσιάζουν ζήτηση και η εμφανιζόμενη μείωση οφείλεται σε οψίμηση της συγκομιδής. Οι εξαγωγές των βερίκοκων μειώθηκαν κατά 11% σε 18.436 τόνους έναντι 20.716 τόνων πέρσι, λόγω μειωμένης παραγωγής.

Εν αντιθέσει, οι εξαγωγές των καρπουζιών συνεχίζονται με θετικούς μεν ρυθμούς αυξημένους κατά 12,8% και 179.113 τόνους, έναντι 158.731 τόνων της αντίστοιχης περσυνής περιόδου με μειωμένη την ζήτηση, αλλά τις εξαγωγές να συνεχίζονται για άλλες δέκα ημέρες. Οι τιμές στον παραγωγό έχουν καταβαραθρωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα εξαιτίας και της μείωσης της κατανάλωσης στην εγχώρια αγορά και εκτιμάται ότι θα παραμείνουν ασυγκόμιστες μεγάλες ποσότητες καρπουζιών Χρειάζεται η Πολιτεία να λάβει μέτρα για την απορρόφησή τους.

Τέλος, συνεχίστηκαν οι εξαγωγές πορτοκαλιών, λεμονιών που ουσιαστικά θεωρούνται περαιωμένες.