Με ρεκόρ πληρωμών κλείνουν τα Σχέδια Βελτίωσης για το 2021

Με άνεση θα ξεπεραστεί, απ’ ό,τι φαίνεται, ο στόχος που είχε τεθεί από το ΥΠΑΑΤ για φέτος, σε ό,τι αφορά τις πληρωμές του τρέχοντος προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης.

Όπως έγραφε η «ΥΧ» πριν από μήνες, το υπουργείο είχε «μαρκάρει» το ορόσημο των 100 – 110 εκατ. ευρώ ως τον ελάχιστο στόχο επίδοσης για την πληρωμή δημόσιας δαπάνης στους δικαιούχους του προγράμματος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», λίγο πριν ολοκληρωθεί το έτος, το ποσό που έχει καταβληθεί ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται σε ρεκόρ χρηματοδότησης στην ιστορία του ΠΑΑ και επίδοση που ξεπερνάει σε προϋπολογισμό πιστώσεων κατά 50% την αμέσως δεύτερη καλύτερη.

Βεβαίως, δεν είναι όλα ρόδινα, καθώς οι αρρυθμίες που υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά σε πρώτες ύλες και ενέργεια έχουν εκτροχιάσει το μπάτζετ επενδύσεων που είχαν ενταχθεί με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και αυτή την περίοδο και τα κόστη τους έχουν εκτοξευθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, είτε για αγορές γεωργικών μηχανημάτων, είτε για την κατασκευή υποδομών, όπως αποθήκες και άλλες κτηριακές εγκαταστάσεις.