«REVALLET»: Το έργο που στοχεύει να δώσει ξανά αξία στο «απόβλητο γάλα»

Στην Ισπανία, ένα καινοτόμο σύστημα βασισμένο σε νανοσωματίδια με ενζυμική δράση θα χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση των καταλοίπων αντιβιοτικών από το γάλα των αγελάδων που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία κατά των λοιμώξεων. Στόχος είναι η επαναχρησιμοποίησή του ως προϊόντος υψηλής θρεπτικής αξίας για τα μοσχάρια, αλλά και η πρόληψη της δημιουργίας συνθηκών αντοχής στα αντιβιοτικά.

Το γάλα από αγελάδες γαλακτοπαραγωγής που υπόκεινται σε αντιβιοτική θεραπεία για τη μαστίτιδα, γνωστό ως «απόβλητο γάλα» (σ.σ. «waste milk»), απαγορεύεται να διατεθεί στην αγορά. Για να επαναχρησιμοποιηθεί, είναι απαραίτητη η επεξεργασία του προκειμένου να εξαλειφθούν τα υπολείμματα αντιβιοτικών που περιέχει και να αποτραπεί η εμφάνιση ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων.

Αυτό τον ρόλο έρχεται να επιτελέσει το έργο επίδειξης «REVALLET», το οποίο χρηματοδοτείται από το Τμήμα Κλιματικής Δράσης, Τροφίμων και Αγροτικής Ατζέντας της κυβέρνησης της Καταλονίας. Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Αγροδιατροφικής Έρευνας και Τεχνολογίας (IRTA) της Βαρκελώνης στοχεύει να αποδείξει στον κλάδο ότι το απόβλητο γάλα μπορεί να αποκτήσει ξανά χρησιμότητα μέσω του καινοτόμου μηχανισμού του έργου, ο οποίος εξαλείφει τα υπολείμματα των αντιβιοτικών. Όπως υποστηρίζουν, το σύστημα είναι εύκολο στην εφαρμογή, αποτελεσματικό και οικονομικό, αποδομώντας το γάλα με τη βοήθεια των νανοσωματιδίων και μετατρέποντάς το σε ένα προϊόν κατάλληλο για τη σίτιση των μόσχων.

Η ανωτέρω διαδικασία είναι εξίσου ευεργετική και για τις γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις. Από τη μία, αποφεύγονται οι επαναλαμβανόμενες και δύσκολα καταπολεμούμενες λοιμώξεις, που συχνά προκαλούνται από πολυανθεκτικά βακτήρια. Από την άλλη, η επαναχρησιμοποίηση του γάλακτος για τη διατροφή των μόσχων προάγει την κυκλική οικονομία των εκμεταλλεύσεων, επιτυγχάνοντας έτσι την καλύτερη ανάπτυξη και παραγωγικότητα των μόσχων, τόσο για πάχυνση όσο και για παραγωγή γάλακτος.