Το Riesling θα έχει πολύ διαφορετική γεύση στο μέλλον

Παρά την ξηρασία, το 2018 ήταν μία εξαιρετική χρονιά για το γερμανικό κρασί. Αυτό, όμως, μπορεί να αλλάξει σύντομα, καθώς η ολοένα αυξανόμενη θερμοκρασία έχει επηρεάσει την ανάπτυξη της εμπορικής ναυαρχίδας των Γερμανών, το Riesling.

Με γεύση ξερή που γλυκίζει, η οξύτητά του αναδεικνύει μία ευχάριστη φρεσκάδα. Πρόκειται για το πιο δημοφιλές γερμανικό κρασί, του οποίου όμως το μέλλον καθίσταται πλέον αβέβαιο. «Η κλιματική αλλαγή μας χτυπά την πόρτα. Στην περίοδο ανάπτυξης του σταφυλιού, από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο, η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί πάνω από έναν βαθμό και αυτό επηρεάζει τον χαρακτήρα του κρασιού» εξηγεί ο Ερνστ Μπούχερ, γνώστης του Riesling και εκπρόσωπος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οίνου.

Ο καρπός του Riesling προτιμά ψυχρότερα κλίματα, γιατί απαιτείται αρκετός καιρός για να γίνει σωστά η ωρίμαση και να αναπτυχθούν τα αρώματά του. Όμως, από το 1988, οι περιοχές στις οποίες καλλιεργείται έχουν κάθε χρονιά θερμότερο καλοκαίρι από την προηγούμενη, ενώ έχουν εμφανιστεί και ακραία καιρικά φαινόμενα, βροχή ή χαλάζι, που μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρη τη σοδειά ενός αμπελώνα.

Η αυξημένη θερμοκρασία επιταχύνει την ανάπτυξη, όμως η αχίλλειος πτέρνα του Riesling είναι ο ήλιος. Ο καρπός του μπορεί πολύ εύκολα να πάθει εγκαύματα, ενώ παράλληλα ωριμάζει πριν αναπτυχθεί η κλασική γεύση του οίνου, κάνοντας τη σοδειά γλυκύτερη.

«Η συγκέντρωση σακχάρων είναι κατά πολύ υψηλότερη απ’ ό,τι παλαιότερα, κάποιες φορές φανταστείτε μετράμε διπλάσια ποσοστά από όσα μετρούσαμε τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70», τονίζει ο Ότμαρ Λούνερτζ, καθηγητής Γεωλογίας και Θρέψης των Φυτών στο Πανεπιστήμιο του Γκέιζενχαιμ.

www.euractiv.de