Ριγανέλαιο ενάντια στα ανθεκτικά e. coli βακτήρια στις αγελάδες

Η χρήση αιθέριου ελαίου ρίγανης στη διατροφή των βοοειδών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των e. coli βακτηρίων, τα οποία εμφανίζονται ανθεκτικά στις κεφαλοσπορίνες τέταρτης γενιάς.

Αυτό υποστηρίζει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Reading στο Ην. Βασίλειο. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στο DairyGlobal, οι καθηγητές που ανέλαβαν τη συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποίησαν δοκιμές, προκειμένου να αποδείξουν πώς επιδρά το συμπλήρωμα στον πληθυσμό βακτηρίων που αντιστέκονται στην αντιβίωση. Σημειωτέον πως πρόκειται για σκεύασμα που αποτελεί 100% πηγή φυσικού αιθέριου ελαίου από ρίγανη και τοποθετήθηκε μέσα στο γάλα με το οποίο ταΐζονται τα μοσχάρια. Σε αυτό το πλαίσιο, το εμπλουτισμένο γάλα δόθηκε σε κάποια αρσενικά μοσχάρια φυλής Χολστάιν, ενώ σε κάποια άλλα έγινε ελεγχόμενη διατροφή δέκα ημερών με γάλα χωρίς το ριγανέλαιο.

Μετά τις πρώτες δέκα μέρες, όλα τα μοσχάρια ταΐζονταν με την ίδια ποσότητα γάλακτος χωρίς το συγκεκριμένο σκεύασμα και συμπυκνώματα μέχρι τον απογαλακτισμό τους. Σύμφωνα με έναν από τους εποπτεύοντες καθηγητές, Dr Partha Ray, «το αιθέριο έλαιο ρίγανης όχι μόνο μείωσε την αφθονία του ανθεκτικού στην cefquinome (CFQ – τρίτης γενιάς κεφαλοσπορίνη που χρησιμοποιείται στα βοοειδή, πλην των θηλαζουσών γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων) βακτηρίου, αλλά καθυστέρησε και την εμφάνιση αντίστασης στη CFQ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «διενεργούμε περαιτέρω έρευνα προκειμένου να καταλάβουμε τον μηχανισμό που ενεργοποιεί το αποτέλεσμα αυτό, ώστε να τελειοποιήσουμε τη συγκεκριμένη πρακτική και να κάνουμε βιώσιμο σε βάθος χρόνου το συμπλήρωμα από ριγανέλαιο».