Με το ρίσκο των καιρικών συνθηκών οι σπορές στο καλαμπόκι

Οι πρώτες σπορές καλαμποκιού έχουν ήδη ξεκινήσει σε αρκετές περιοχές της χώρας και, αν δεν υπάρξουν σημαντικές βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες, η εβδομάδα που ακολουθεί θα δώσει και το στίγμα των εκτάσεων. Για πολλούς παραγωγούς, η Συνδεδεμένη Ενίσχυση αποτελεί ένα σημαντικό δέλεαρ να σπείρουν καλαμπόκι έναντι του βαμβακιού. Παράλληλα, όμως, οι τιμές αυτή την περίοδο παρουσιάζουν αισθητή μείωση, δημιουργώντας μια αβεβαιότητα για το αν θα μοιράσουν τις εκτάσεις τους με άλλες ανοιξιάτικες καλλιέργειες.

Ο Λουκάς Ματσώτας από το Παρόρι Βοιωτίας ήδη έχει ξεκινήσει τη σπορά σε μία έκταση 120 στρεμμάτων και κρατά σε αναμονή κτήματα για καλλιέργεια ηλίανθου και βαμβακιού, ανάλογα με τις τιμές. «Είναι μία δύσκολη απόφαση και προσπαθώ να μετριάσω το ρίσκο. Το καλαμπόκι είναι μία ξεκούραστη καλλιέργεια σε σύγκριση με το βαμβάκι και για αυτό το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργούμενων εκτάσεων θα το καλύψω με το πρώτο. Στη συνέχεια, θα σπείρω ηλίανθο και τέλος θα ακολουθήσει το βαμβάκι».

Αναφερόμενος σε θέματα υβριδίων που χρησιμοποιεί, είπε ότι επιλέγει μεσαίου βιολογικού κύκλου, ώστε να περιορίσει νωρίτερα τα ποτίσματα. Κλείνοντας, ο κ. Ματσώτας κάνει λόγο για αυξημένο κόστος παραγωγής στο καλαμπόκι, πάνω από 20%, που θα επηρεάσει σημαντικά το εισόδημα. «Ελπίζουμε οι τιμές να παραμείνουν στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα, ώστε να υπάρχει συνέχεια στην καλλιέργεια».

Στα ίδια επίπεδα οι εκτάσεις στη Λοκρίδα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Κώστα Γεωργίου, παραγωγού καλαμποκιού από την Κάτω Τιθορέα. Ο ίδιος αναφέρει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των παραγωγών ήδη έχει ξεκινήσει τις πρώτες σπορές στην περιοχή του. Στο ερώτημά μας αν θα υπάρξει μεγάλη μεταβολή στις ανοιξιάτικες αροτραίες, ο κ. Γεωργίου είναι σαφής: «Το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών έχουν προσαρμόσει τον μηχανολογικό τους εξοπλισμό στο καλαμπόκι ή στο βαμβάκι. Τυχόν μεταβολές που θα υπάρξουν δεν θα είναι μεγάλες», καταλήγει.

Οι εναλλαγές των θερμοκρασιών επηρεάζουν τις σπορές στην Ηλεία

Η Ηλεία αποτελεί μία από τις πρωιμότερες περιοχές της χώρας στην καλλιέργεια του καλαμποκιού. Όπως μας ενημερώνει ο Γιώργος Βασιλόπουλος, παραγωγός από την Αμαλιάδα, η σπορά προς το παρόν πηγαίνει πίσω μία εβδομάδα, αν φυσικά το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες. Εκτιμά επίσης ότι ένα μεγάλο ποσοστό των παραγωγών έχουν στραφεί στα υβρίδια μεγάλου βιολογικού κύκλου, «λόγω της αυξημένης στρεμματικής απόδοσης, διότι δεν μας ενδιαφέρει η πρωίμιση του καλαμποκιού».

Στο ερώτημά μας αν υπάρχουν αποθέματα στις αποθήκες, ο κ. Βασιλόπουλος απαντά καταφατικά και αφήνει έναν προβληματισμό για τις εκτάσεις. «Φτάσαμε τα 39 λεπτά το κιλό σε ανώτερη τιμή, αυτή την περίοδο κυμαίνεται στα 29 με 32 λεπτά το κιλό. Με τα αποθέματα που υπάρχουν στις αποθήκες, αλλά και τις τιμές που έχουν διαμορφωθεί, πολλοί συνάδελφοι ξανασκέφτονται τον αριθμό στρεμμάτων που θα σπείρουν με καλαμπόκι».

Περιμένουν τις βροχές για να κερδίσουν ποτίσματα στη Θεσσαλιώτιδα

Οι περισσότερες εκτάσεις καλαμποκιού στη Θεσσαλιώτιδα έχουν ήδη σπαρθεί και οι παραγωγοί αναμένουν τις βροχές, ώστε να κερδίσουν τα ποτίσματα στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης.

Ο Χρήστος Πετρόπουλος, παραγωγός από τον Θαυμακό Δομοκού, υποστηρίζει ότι «έχουν καλυφθεί σε σημαντικό ποσοστό οι προγραμματισμένες εκτάσεις και οι καιρικές συνθήκες για το επόμενο διάστημα θα κρίνουν την ολοκλήρωση της σποράς». Σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, δεν υπάρχουν μεγάλες μεταβολές στις εκτάσεις που προορίζονται για βαμβάκι.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τις πρώιμες σπορές

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Χριστοδούλου, γεωπόνο από τον Ορχομενό, η πρώιμη σπορά καλαμποκιού μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξή του. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει η σπορά μία βδομάδα ή δέκα μέρες πιο πίσω. Σημαντικός παράγοντας είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες. Αν ο σπόρος φυτρώσει και έχουμε όψιμους παγετούς, θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του φυτού, σε σύγκριση με τις σπορές που έχουν πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο».

Επίσης, ο ίδιος εκτιμά ότι δεν θα επιδράσει στον χρόνο συγκομιδής του καλαμποκιού, διότι το προϊόν στο μεγαλύτερο ποσοστό του θα αποθηκευτεί και «από τις θερμοκρασίες που επικρατούν εκείνο το διάστημα, θα εξαρτηθεί το ποσοστό υγρασίας του σπόρου».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023