Νότια Αφρική: Ρίχνει λάδι στη φωτιά του φυλετικού διαχωρισμού ο Τραμπ

Ψευδείς οι ισχυρισμοί Τραμπ περί «μεγάλης κλίμακας» δολοφονιών λευκών αγροτών

notia-afriki-tweet-trumb-min
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Εξηγήσεις από τις ΗΠΑ ζητά η Νότια Αφρική με αφορμή πρόσφατη ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter για τους λευκούς αγρότες της χώρας. Στο μήνυμά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζητά από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, «να εξετάσει επισταμένως τις κατασχέσεις και τις αρπαγές γαιών και αγροκτημάτων και τις μεγάλης κλίμακας δολοφονίες αγροτών στη Νότια Αφρική».

Το επίμαχο tweet του Τραμπ προέκυψε ύστερα από σχετική αναφορά του παρουσιαστή Tucker Carlson στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Fox News. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Carlson, η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, με μπροστάρη τον πρόεδρο της χώρας, Σίριλ Ραμαφόζα, είχε αρχίσει να κατάσχει γη από τους πολίτες δίχως καμία αποζημίωση, «επειδή έχουν λάθος χρώμα δέρματος»…

-Διαφήμιση-
freskon ekthesi

Σε μια χώρα που εξακολουθεί να ζει με τις συνέπειες του απαρτχάιντ, η στοχευμένη ρητορική του Τραμπ (σ.σ. δεν είναι τυχαίο ότι δεν είχε αναφέρει ποτέ ξανά την Αφρική σε tweet του) ρίχνει λάδι στη φωτιά. Όπως αναφέρουν οι New York Times, οι ισχυρισμοί του προέδρου των ΗΠΑ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με την κυβέρνηση της χώρας να ζητά εξηγήσεις από την αμερικανική πρεσβεία. Εκπρόσωπος του Νοτιοαφρικανού προέδρου Σίριλ Ραμαφόσα κατηγόρησε τον Τραμπ ότι αναζωπυρώνει τον φυλετικό διαχωρισμό, τη στιγμή που η υπουργός Εξωτερικών Λιντίουε Σισούλου χαρακτήριζε την ανάρτηση ως «λυπηρή» και «βασισμένη σε ψευδείς πληροφορίες».

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής υποστηρίζει ότι η απαλλοτρίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων ανισοτήτων και ότι μόνο η αχρησιμοποίητη γη θα υπόκειται σε κατάσχεση, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εκτάσεις που καλλιεργούνται ενεργά είναι ασφαλείς.

Οι ακροδεξιές κορώνες του Τραμπ περί εκτεταμένου κύματος δολοφονιών λευκών αγροτών διαψεύδονται από επίσημα στοιχεία της μεγαλύτερης αγροτικής οργάνωσης της Νότιας Αφρικής. Σύμφωνα με έρευνα της AgriSA, ο αριθμός των δολοφονιών αγροτών -συμπεριλαμβανομένων των αγρεργατών- βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό 20ετίας, έχοντας καταγράψει 47 θανάτους τη σεζόν 2017-2018 (σ.σ. 19 λιγότερους από σε σχέση με την προηγούμενη). Εξετάζοντας τη γενικότερη εικόνα, οι αριθμοί αποτυπώνουν με συνέπεια μια σταθερή μείωση της εγκληματικότητας από το αρνητικό ρεκόρ του 1998, όταν σκοτώθηκαν 153 άτομα, μέχρι σήμερα.

-Διαφήμιση-
συμβουλευτική στον αγροτικό τομέα