Ρομποτικά συστήματα και αυτοματισμοί έρχονται στη 13η Zootechnia

Σε κόμβο καινοτομίας πρόκειται να μετατραπεί για άλλη μια φορά η Διεθνής Έκθεση για την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία, Zootechnia, συγκεντρώνοντας καινοτόμες τεχνολογίες και προϊόντα, με στόχο να ενισχύσει τη γνώση των κτηνοτρόφων σχετικά με τις διαθέσιμες καινοτόμες εφαρμογές για τη διαχείριση των ζώων και την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται η τεχνολογία σήμερα.
Πιο αναλυτικά, το Εργαστήριο Διατροφής και το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO και εταιρείες του αγροτοδιατροφικού τομέα, θα παρουσιάσουν στο πλαίσιο της Zootechnia 2025 καινοτόμες τεχνολογίες και προϊόντα που παράγονται από ελληνικές επιχειρήσεις.
Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Γεώργιος Αρσένος, «σε γενικές γραμμές, οι τεχνολογίες που πρόκειται να παρουσιαστούν σχετίζονται κυρίως με αυτοματισμούς και ρομποτικά συστήματα που υποκαθιστούν την έλλειψη εργατικού δυναμικού στις εκτροφές». Στόχος είναι να αναδειχθούν πρότυπες καθετοποιημένες επιχειρήσεις που μέσα από ερευνητικές συμπράξεις έχουν δημιουργήσει υποδομές και διαδικασίες παραγωγής καινοτόμων προϊόντων υψηλής ποιότητας.
Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να δει επιδεικτικά παραδείγματα από ολιστικά συστήματα σταβλικών εγκαταστάσεων και διαχείρισης των εκτροφών με διατροφή ακριβείας για ανάδειξη του γενετικού δυναμικού των εκτρεφόμενων ζώων. Η επιδεικτική ενσωμάτωση τέτοιων καινοτομιών στην πράξη μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη μελλοντική εξέλιξη του κλάδου, διασφαλίζοντας έτσι τη βιωσιμότητα των εκτροφών.
Από τον «στάβλο στο πιάτο»
Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, η φιλοσοφία από τον «στάβλο στο πιάτο», που διαπερνά την όλη διαδικασία και προσπάθεια του πανεπιστημίου για την παρουσίαση των καινοτομιών, θα αποτελέσει την πλατφόρμα για ένα οργανωμένο σχέδιο πληροφόρησης και επικοινωνίας για τις εξελίξεις στην εκτροφή των ζώων, τη διατροφή ακριβείας και την ενσωμάτωση πλήθους καινοτομιών στην αλυσίδα αξίας των παραγόμενων προϊόντων για διασφάλιση της υγείας και της ευζωίας των ζώων, αλλά και την ιχνηλασιμότητα και την πιστοποίηση της ποιότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Αρσένο, «η έκφραση από τον “στάβλο στο πιάτο” είναι μια μετάφραση του εύηχου “from stable to table” ή “from farm to fork”, λογοπαίγνιου που εισήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην προσπάθεια να ενισχύσει, αλλά και να διασφαλίσει με κανόνες μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη προσέγγιση στην αλυσίδα αξίας των τροφίμων ζωικής προέλευσης. Η βασική ιδέα ήταν να συνδεθεί η εκτροφή των ζώων με το «ταξίδι» των προϊόντων ζωικής προέλευσης, μέχρι να φτάσουν στο τραπέζι του καταναλωτή, με κανόνες διαφάνειας και ιχνηλασιμότητας σε όλα τα στάδια συλλογής, επεξεργασίας, τυποποίησης και εμπορίας. Η φιλοσοφία, λοιπόν, αυτή αναπτύχθηκε για να έχει γενική εφαρμογή στην αλυσίδα αξίας οποιουδήποτε τροφίμου ζωικής προέλευσης, είτε προέρχεται από ένα παγκοσμιοποιημένο δίκτυο είτε από ένα εθνικό ή τοπικό δίκτυο».
Ημερίδα για τεχνολογίες αιχμής
Εκτός από την παρουσίαση των καινοτόμων τεχνολογιών και προϊόντων που θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες, μπορούν να παρακολουθήσουν την ημερίδα «Εφαρμογές καινοτομιών στη διαχείριση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων» (Digi4Live), που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Zootechnia το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Α, Συνεδριακό Κέντρο Γερμανός, Περίπτερο 8. Η ημερίδα απευθύνεται σε όλους τους εμπλεκομένους στο κτηνοτροφικό οικοσύστημα. Στόχος είναι η διασφάλιση της παραγωγικότητας και βιωσιμότητας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων μέσω των παρακάτω δράσεων:
- Καινοτόμες μέθοδοι αναπαραγωγής και γενετικής βελτίωσης.
- Καινοτομίες στη διατροφή και διαχείριση των ζώων.
- Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και διαχείρισης δεδομένων για βελτίωση της παραγωγικότητας.
- Βιώσιμες πρακτικές και προκλήσεις.
Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει πανεπιστημιακά τμήματα από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κτηνοτροφικό τομέα.