Ροδάκινο-Νεκταρίνι: Με δραματικό φινάλε κλείνει η σεζόν για το επιτραπέζιο, καλυμμένη η βιομηχανία στο συμπύρηνο

Μία δύσκολη χρονιά, με διακυμάνσεις συναισθημάτων για τους παραγωγούς, κλείνει με τη συλλογή των όψιμων ποικιλιών ροδάκινων και νεκταρινιών για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Ξεπερνώντας τους παγετούς και τις βροχοπτώσεις της άνοιξης κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και μετά, στον σχηματισμό του καρπού, η εικόνα έδειξε σημαντικές απώλειες, κάτι το οποίο καταγράφηκε δυσμενώς στις παραγωγικές σελίδες των αγροτών.

του Γιάννη Σάρρου

Με την ωρίμανση και τη συλλογή των καρπών, τα αποτελέσματα ήταν αυτά που είχαν καταχωρίσει οι παραγωγοί, δείχνοντας μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις. Ο επίλογος της φετινής περιόδου γράφτηκε με τις έντονες βροχοπτώσεις της προηγούμενης εβδομάδας, οι οποίες επηρέασαν σημαντικά τις όψιμες ποικιλίες, υποβαθμίζοντας τους καρπούς, που θα μπορούσαν να συλλεχθούν ακόμη και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Για μεγάλη καταστροφή του υπολοίπου της παραγωγής που παρέμενε στα δέντρα κάνει λόγο ο Ευθύμιος Μπαλάνης, διευθυντής του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού. Υποστηρίζει ότι το 30% της συνολικής παραγωγής για τη φετινή περίοδο ήταν ακόμη στα δέντρα. «Εμείς το υπολογίζουμε περίπου στους 3.000 τόνους και θα συλλέγονταν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Σήμερα, συζητάμε μόνο για 500 τόνους. Οι έντονες βροχοπτώσεις της προηγούμενης εβδομάδας ξεπέρασαν τα 160 κυβικά το στρέμμα και δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στους καρπούς, ενώ εμπορικά έχουν βρεθεί εκτός αγοράς.

Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και το εργατικό κόστος που απαιτείται για τον διαχωρισμό των εμπορεύσιμων καρπών, το κόστος θα εκτοξευτεί στα ύψη». Συνοψίζοντας στο θέμα των βροχοπτώσεων, είπε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στα δέντρα και υποστήριξε την αναγκαιότητα εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων αποζημίωσης των αγροτών, διότι ο κανονισμός δεν καλύπτει τις ζημιές.

Προβλήματα και από έντομα και από χαλάζι

Στο κάδρο των καταστροφών που υπέστησαν οι ροδακινιές και οι νεκταρινιές προστέθηκε και αυτό της χαλαζόπτωσης, που επηρέασε σημαντικά την παραγωγή, τόσο σε αποδόσεις, όσο και σε ποιότητα. Ο Κώστας Μαρκοβίτης, από τον Άγιο Γεώργιο Ημαθίας, κάνει λόγο για σημαντικές απώλειες στην περιοχή του. Αρνητική επίσης για τον ίδιο ήταν και η παρουσία των εντόμων δροσόφιλα και μύγα της Μεσογείου, με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στην παραγωγή, μειώνοντας το εισόδημα των καλλιεργητών. «Υπήρξαν σημαντικές παρεμβάσεις με κατασταλτικά μέσα για να μπορέσουμε να κρατήσουμε καθαρά τα δέντρα από αυτά τα έντομα», διευκρίνισε ο ίδιος.

Δυσκολίες από τις όψιμες ποικιλίες στην Αργολίδα

Την ίδια εικόνα με αυτή της Μακεδονίας, όσον αφορά τους καρπούς της ροδακινιάς και της νεκταρινιάς, περιγράφει και για την περιοχή της Αργολίδας ο ροδακινοπαραγωγός Τάσος Λέρμας. Υποστηρίζει ότι οι βροχές που έπεσαν ήταν υπερβολικές, με αποτέλεσμα να σταματήσει η συλλογή των ροδάκινων και να υποβαθμιστεί σημαντικά η ποιότητα. «Οι όψιμες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών έχουν τεθεί εκτός παραγωγής, ελάχιστες είναι οι ποσότητες που θα μπορέσουμε να συλλέξουμε μέχρι το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου», λέει.

Ο κ. Λέρμας εκτιμά ότι η συλλογή θα συνεχιζόταν για άλλες 15 με 20 ημέρες και, λόγω των καλών τιμών, το εισόδημα για τον παραγωγό θα ήταν ικανοποιητικό. «Η τιμή που πουλάγαμε τα ροδάκινα κυμαινόταν από 60 έως 65 λεπτά το κιλό και για τα νεκταρίνια από 70 έως 75 λεπτά. Οι αποδόσεις των δέντρων βρίσκονται και αυτές σε καλό επίπεδο. Είμαστε στο τέλος της συλλεκτικής περίοδου των όψιμων ποικιλιών, όπου τα δέντρα μεσοσταθμικά μπορούσαν να φτάσουν ακόμα και τα 100 κιλά, ανάλογα με την ποικιλία, αλλά και την επιμέλεια από τον παραγωγό, σε σύγκριση με τις πρώιμες, οι οποίες κυμαίνονται από 40 έως 50 κιλά το δέντρο.

Εξαγωγές: Μεγάλη η ζήτηση, μικρή η παραγωγή

Για καλή εικόνα του ελληνικού ροδάκινου και νεκταρινιού στις αγορές της Ευρώπης, κάνει λόγο ο Κώστας Βοργιαζίδης, έμπορος ροδάκινων από το Μακρυχώρι Ημαθίας. Υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να πωληθούν μεγαλύτερες ποσότητες στις αγορές του εξωτερικού, λόγω της συγκριτικά καλύτερης ποιότητας. «Η παραγωγή μας ήταν σημαντικά μειωμένη, αλλά με την ποιότητα καταφέραμε να κρατήσουμε σε μεγάλο ποσοστό τις αγορές. Αντίπαλοί μας εμφανίζονται οι Τούρκοι, οι οποίοι λόγω του χαμηλού κόστους καταφέρνουν να βρίσκονται εντός των δικτύων, σε πολλές αγορές των χωρών της Ευρώπης και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, αλλά και στην κεντρική Ευρώπη. Τη Γαλλία σε μεγάλο ποσοστό την καλύπτουν οι Ισπανοί».

Αναφέρει επίσης ότι οι τιμές για τους παραγωγούς ήταν καλές και κυμάνθηκαν από 50 έως 60 λεπτά το κιλό για τα ροδάκινα και από 60 έως 70 λεπτά μεσοσταθμικά για τα νεκταρίνια. Κλείνοντας, μιλά και για το θέμα των εργατών γης, όπου «το πρόβλημα συνεχώς διογκώνεται και θα το βρούμε μπροστά μας, διότι δεν θα μπορούμε να προγραμματίσουμε την παραγωγή για το επόμενο διάστημα».

Συμπύρηνο
Καλυμμένη η βιομηχανία, παρά τις λιγότερες ποσότητες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέλιξη της φετινής της περιόδου στα συμπύρηνα ροδάκινα. Μπορεί η παραγωγή να ήταν μειωμένη, αλλά η βιομηχανία στο μεγαλύτερο ποσοστό έχει καλυφθεί. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο Στέφανος Νταούκας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επισκοπής.

Εκτιμά ότι τα βιομηχανικά ροδάκινα πλεονάζουν και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός της παραγωγής στην περιοχή. «Η παραγωγή φέτος ήταν μειωμένη σε μεγάλο ποσοστό και κυμάνθηκε στο 30% με 40% μεσοσταθμικά από άλλες χρονιές. Πρακτικά όμως καλύψαμε στο μεγαλύτερο ποσοστό τις ανάγκες στην περιοχή μας». Υπολογίζει επίσης ότι η συλλογή του καρπού θα συνεχιστεί για την επόμενη εβδομάδα, με την όψιμη ποικιλία VLG.

Σε θέματα αποδόσεων και τιμών αναφέρθηκε ο Νίκος Μπαλτζής, παραγωγός ροδάκινου από τη Μέση Ημαθίας. Υποστήριξε και ο ίδιος ότι η παραγωγή ήταν σημαντικά μειωμένη. «Υπήρχαν περιοχές, κυρίως στα πεδινά μέρη, όπως είναι η Αλεξάνδρεια και η Κουλούρα, όπου η μείωση ξεπέρασε ακόμη και το 50%». Αναφερόμενος στο θέμα των αποδόσεων, είπε ότι η ποικιλία Άνδρος μπορεί να φτάσει τα 150 κιλά το δέντρο, ανάλογα με την περιοχή και τον τρόπο καλλιέργειας.

Σε σχέση με τις τιμές, δήλωσε ότι προβλέπεται αύξηση 5 με 6 λεπτά στο συμπύρηνο ροδάκινο, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Τα πρώιμα της ποικιλίας Κατερίνα θα κυμανθούν από 34-35 λεπτά το κιλό, ενώ τα Άνδρος στα 37 με 38. Κλείνοντας, μίλησε για το κόστος παραγωγής, το οποίο για τον ίδιο παρουσιάζει σημαντική αύξηση, όπως και αυτό των εργατικών χεριών, τα οποία το τελευταίο διάστημα είναι κάτι παραπάνω από δυσεύρετα.«Είναι θέματα τα οποία πρέπει να λυθούν άμεσα, ώστε να μπορούμε από τη νέα καλλιεργητική περίοδο να είμαστε προετοιμασμένοι και να μην προσπαθούμε την τελευταία στιγμή να λύσουμε το πρόβλημα».

 

Αυξημένη εσωτερική κατανάλωση ροδάκινων, αλλά και εισαγωγές, καταγράφει η ΕΕ το 2022

της Μαρίας Αντωνίου

Αυξημένες εισαγωγές από τρίτες χώρες και μειωμένες εξαγωγές ροδάκινων και νεκταρινιών καταγράφει η ΕΕ για το 2022, συνθήκη που επικράτησε και το 2021. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν (Αύγουστος 2023), στους 40.940 τόνους ανήλθαν οι εισαγωγές των δύο παραπάνω φρούτων το 2022, με τις Τουρκία, Χιλή και Νότια Αφρική να πρωτοστατούν στους κυριότερους αποστολείς προϊόντων. Η Τουρκία έχασε έδαφος σε όρους ποσοτήτων σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, διατηρώντας όμως τα πρωτεία ως προς τους όγκους (12.494 τόνοι το 2022, έναντι 17.043 τόνους το 2021), ποσότητες που φαίνεται να κέρδισε το νοτιοαφρικανικό προϊόν (8.600 τόνους το 2022, έναντι 5.583 τόνων το 2021, ενώ σχετικά σταθερές διατηρήθηκαν οι ποσότητες που απέστειλε η Χιλή (8.854 τόνους το 2022, έναντι 8.556 τόνων το 2021). Στην κατάταξη των κυριότερων εξαγωγέων προς ΕΕ ακολουθούν οι Σερβία, Μαρόκο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Ως προς τις ποσότητες που εξήχθησαν από τα ευρωπαϊκά παραγωγικά κέντρα, αυτές το 2022 ήταν μικρότερες κατά σχεδόν 9% από τις αντίστοιχες του 2021, αγγίζοντας τους 125.015 τόνους, καθώς φαίνεται πως συνεχίζουν τη φθίνουσα πορεία που ξεκίνησαν από το 2019. Οι μεγαλύτεροι όγκοι (50.914 τόνοι), αν και μειωμένοι από πέρυσι, κατευθύνθηκαν και φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις Ελβετία (27.374 τόνους) και Ουκρανία (14.806 τόνους) να ακολουθούν και τις Νορβηγία, Λευκορωσία, Βραζιλία, Σερβία και Ρωσία να συμπληρώνουν τον πίνακα των κυριότερων προορισμών.

Με τα παραπάνω δεδομένα, φαίνεται πως εξακολουθεί να κλείνει προς το αρνητικότερο η ψαλίδα του εμπορικού ισοζυγίου της ΕΕ στα δύο αυτά πυρηνόκαρπα. Από το σύνολο των 3,21 εκατ. τόνων όπου υπολογίζεται η παραγωγή του 2022, οι 2,75 εκτιμάται ότι διατέθηκαν στην νωπή κατανάλωση, με την τελευταία να κινείται ανοδικά κατά 7,8% από το προηγούμενο έτος.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023