Ροδάκινο: Ο παγετός δεν έκανε διακρίσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία του αραιώματος των καρπών στα ροδάκινα σε όλες τις περιοχές όπου καλλιεργούνται. Ο παγετός του Μαρτίου άφησε για ακόμη μία φορά το στίγμα του στα δέντρα, κάνοντας τις πρώτες εκτιμήσεις να μιλούν για απώλεια παραγωγής κατά 20%-30% σε σύγκριση με μία φυσιολογική χρονιά.

«Στην περιοχή της Βέροιας η μείωση εκτιμάται γύρω στο 20%-30%», ανέφερε ο γραμματέας του Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Θοδωρής Παπακωνσταντίνου. Μείωση που πορεί να εξελιχθεί και σε μεγαλύτερη απώλεια, αν εξαιτίας του παγετού οι καρποί δεν μπορέσουν να κρατηθούν στα δέντρα όσο μεγαλώνουν, εξήγησε.

Σε ορισμένες ποικιλίες ροδάκινων και περισσότερο στα νεκταρίνια, ιδιαίτερα στον κάμπο της Νάουσας, ο παγετός πρόλαβε τα δέντρα στην ανθοφορία, ανέφερε και ο πρόεδρος του ΑΣ Νάουσας, Κώστας Ταμπακιάρης, ενώ επηρεάστηκαν ακόμη και όψιμες αλλά και συμπύρηνες ποικιλίες σε όλο τον Νομό Πέλλας, με τη μείωση να εκτιμάται στο 30%-40% επί του συνόλου της παραγωγής, σύμφωνα με τον Νίκο Δημητριάδη, μέλος ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας.

Αντίστοιχα, μειώσεις κατά τουλάχιστον 20%-30% σε σχέση με πέρυσι εκτιμώνται και στον Τύρναβο, όπου η συγκομιδή ξεκινά μετά τις 20 Μαΐου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠΟΠ, Σωτήρη Ταμπόση, ο καιρός έπληξε σύσσωμη την παραγωγή, ενώ ούτε οι γονιμοποιήσεις δεν εξελίχθηκαν καλά.

Οψιμότητα παραγωγής κατά τουλάχιστον μία βδομάδα ανέφερε ο Ευθύμιος Μπαλάνης, γενικός διευθυντής του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού στην Κοζάνη. «Σε περίπου δέκα μέρες, όταν αρχίσει συστηματικά το αραίωμα, θα ξέρουμε αν οι καρποί θα δέσουν καλά κι αν υπάρχουν ζημιές», εκτίμησε.

Προβληματίζει η απουσία εργατών γης

Παράλληλα, η απουσία εργατικών χεριών, λόγω και των μέτρων για τον κορωνοϊό, κυρίως των αλλοδαπών εργατών που έρχονταν για να συμμετάσχουν στη διαδικασία του αραιώματος και των συγκομιδών, έχει επιτείνει την αγωνία των παραγωγών. «Υπάρχει όντως μεγάλη δυσκολία εύρεσης εργατικού δυναμικού και μερικά αραιώματα γίνονται πιο ελαφρά για να προλάβουν όλοι», ανέφερε ο κ. Ταμπόσης, υπογραμμίζοντας ότι έπρεπε να έχει υπάρξει σχετική μέριμνα κατά τη λήψη των μέτρων. «Από τα χέρια που χρειαζόμαστε αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα 20%. Αν η παραγωγή μας ήταν σε νορμάλ επίπεδα, δεν θα ξέραμε τι να πρωτομαζέψουμε με τόσο μικρό δυναμικό», σχολίασε και ο κ. Δημητριάδης.

«Δεν γίνονται καρποί, αν δεν αραιωθούν τα ροδάκινα», υποστήριξε ο κ. Ταμπακιάρης, εξηγώντας ότι η διαδικασία πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένο χρόνο και απαιτεί πολλά χέρια.

Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα ότι τις επόμενες μέρες θα μπορέσει να γίνει κάτι, δεδομένων των προσπαθειών που γίνονται για να έρθουν στη χώρα εργάτες από τη γειτονική Αλβανία. «Ένα δύσκολο κομμάτι είναι ότι με το που έρθουν θα πρέπει να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα, που σημαίνει ότι όλη η διαδικασία του αραιώματος πάει πίσω», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, εξηγώντας ότι αυτό μπορεί να έχει κάποια επίπτωση στην ποιότητα της παραγωγής, πρόβλημα που εκτίμησε ότι ίσως θα μπορέσει να ξεπεραστεί με τη βοήθεια των οικογενειών των αγροτών.