«Ρόδι Ελλάς»: Στη Νέα Υόρκη «ταξιδεύει» για πρώτη φορά το ρόδι από το Δυτικό Πέλλας
Στη Νέα Υόρκη ταξιδεύει φέτος το ρόδι από το Δυτικό Πέλλας, καθώς η εταιρεία «Ρόδι Ελλάς» που πρωτοπορεί εδώ και 20 χρόνια στην παραγωγή και στην εξαγωγή νωπού και μεταποιημένου ροδιού (χυμό, μαρμελάδα κ.ά.), έκλεισε πρόσφατα συμφωνία με εταιρεία που βρίσκεται στην αμερικανική μεγαλούπολη.
Η εταιρεία «Ρόδι Ελλάς» στο Δυτικό Πέλλας είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα, καθώς κατέχει το 30% της εγχώριας παραγωγής ροδιού, ενώ ο προσανατολισμός της είναι κυρίως εξαγωγικός.
Τα «ηνία» της επιχείρησης έχει ο Στέφανος Κασσίδης, που από το 2004 δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια και στη μεταποίηση ροδιών. Η επιχείρηση έχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα στην ΕΕ και, κυρίως, σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία.
Η «Ρόδι Ελλάς», στην 20ετή πορεία λειτουργίας της, ένωσε περισσότερους από 450 καλλιεργητές σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, υλοποιώντας το μοντέλο της συμβολαιακής γεωργίας
«Η οικογένειά μου είχε βαμβάκια και καπνά στο παρελθόν. Αναζητώντας ένα καλύτερο εισόδημα, από το 2004 στράφηκα στην καλλιέργεια του ροδιού και έφερα στην Ελλάδα πριν από 20 χρόνια την ποικιλία Wonderful που έχει ζήτηση στις εξαγωγές. Όλα τα προϊόντα της εταιρείας μας φεύγουν στο εξωτερικό, κυρίως στην Ευρώπη. Για πρώτη φορά, φέτος, κλείσαμε συμφωνητικό με μια εταιρεία στη Νέα Υόρκη. Έχουμε στείλει και στο παρελθόν προϊόντα μας στον Καναδά», είπε στην «ΥΧ» ο Στέφανος Κασσίδης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η χρονιά είναι δύσκολη για το ρόδι λόγω της μείωσης της παραγωγής από την παρατεταμένη ζέστη και τις ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις του καλοκαιριού.
«Οι εξαγωγές ροδιού ξεκίνησαν με τιμή στα 2 ευρώ το κιλό. Η χρονιά είναι δύσκολη, καθώς λόγω των καιρικών συνθηκών η παραγωγή είναι μειωμένη και εμφανίζεται μικροκαρπία. Επίσης, στην περιοχή μας σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις του καλοκαιριού που έπληξαν την παραγωγή», τόνισε ο κ. Κασσίδης.
450 παραγωγοί ροδιού σε συμβολαιακή γεωργία
Η «Ρόδι Ελλάς», στην 20ετή πορεία λειτουργίας της, ένωσε περισσότερους από 450 καλλιεργητές σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, υλοποιώντας το μοντέλο της συμβολαιακής γεωργίας, ενώ, σταδιακά, όπως τόνισε ο επικεφαλής της επιχείρησης, γίνεται στροφή στη βιολογική παραγωγή ροδιού.
Σήμερα, τα στρέμματα της καλλιέργειας φτάνουν τα 5.000, ενώ οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι η ποικιλία Wonderful, η Acco (πρώιμη) και η 116-117 (μεσοπρώιμη), όλες ιδιαίτερα γνωστές για την εμπορικότητά τους, καθώς διαθέτουν έντονο κόκκινο χρώμα και πλούσιο χυμό.
Στην εταιρεία παραδίδονται ρόδια από τους συνεργαζόμενους παραγωγούς από Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Ειδικότερα, την περίοδο της συγκομιδής, η «Ρόδι Ελλάς» συλλέγει την παραγωγή στη σύγχρονη εργοστασιακή της μονάδα στο Δυτικό Πέλλας από όπου και υλοποιεί τη διαλογή του νωπού φρούτου σε κατηγορίες ποιότητας. Οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις αγγίζουν πλέον τα 32.000 τ.μ., συμπεριλαμβανομένων των 4.000 τ.μ. θαλάμων ψύξης-καταψύξεων, των 5.000 τ.μ. σε χώρο διαλογητηρίου, ενώ 2.000 τ.μ. είναι ο χώρος μεταποίησης-χυμοποιίας.
Μεγάλη η ζήτηση για το έλαιο ροδιού
Εκτός από νωπά ρόδια, η εταιρεία «Ρόδι Ελλάς» παράγει με την επωνυμία «Pom Star» φρεσκοστυμμένο 100% φυσικό χυμό και μαρμελάδα ρόδι, βαλσάμικο ροδιού, σως ροδιού, βαλσάμικο ροδιού με τσίλι, τα οποία και εξάγει κυρίως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία πρωτοπορεί πανευρωπαϊκά και στην παραγωγή φρέσκου-κατεψυγμένου χυμού ροδιού, αλλά και στην παραγωγή ελαίου ροδιού που παρασκευάζεται από τους σπόρους του ροδιού, με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης, το οποίο έχει σημαντική ζήτηση από εταιρείες καλλυντικών. Χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, το συγκεκριμένο προϊόν της εταιρείας αναμένεται να μπει το επόμενο διάστημα και σε φαρμακεία, όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο κ. Κασσίδης.
«Τα τελευταία 3-4 χρόνια παράγουμε το έλαιο ροδιού που έχει τεράστια ζήτηση στην αγορά από εταιρείες καλλυντικών, ενώ σε λίγο καιρό αναμένεται να μπει το προϊόν και σε φαρμακεία. Σε συνεργασία με την καθηγήτρια του ΑΠΘ, νευρολόγο, Μάγδα Τσολάκη, συμμετέχουμε σε μελέτη για τις ιδιότητες του ελαίου ροδιού, με τη συμμετοχή 80 ασθενών που έχουν άνοια», υπογράμμισε ο κ. Κασσίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι νευροπροστατευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ελαίου έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη θεραπεία των νευροφλεγμονών, ενισχύουν τις νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου και τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η εταιρεία «Ρόδι Ελλάς» έλαβε μέρος σε δύο παγκόσμια συνέδρια σε Λονδίνο και Σαν Φρανσίσκο, καθώς και στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Alzheimer και στο 5ο Μεσογειακό Συνέδριο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων. Εκεί παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των νευροψυχολογικών εκτιμήσεων και των βιοδεικτών στο αίμα, τα οποία έδειξαν ότι το έλαιο σπόρου ροδιού μπορεί να αποτελέσει μια χρήσιμη επιλογή για την πρόληψη της άνοιας, αλλά και σημαντικό κομμάτι ολιστικών θεραπειών.