Ρόδι: Γλυκόξινες γεύσεις για τους παραγωγούς

γράφουν οι Γιώργος Αργυρίου, Γιώργος Ρούστας, Γιάννης Σάρρος

Με την ποικιλία Ako να έχει κάνει την εμφάνισή της στις αγορές, ανοίγει η αυλαία στη συλλογή του ροδιού. Ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής εστιάζεται στην ποικιλία Wonderful, της οποίας η συλλογή αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου. Η παραγωγή δεν φαίνεται να παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς ο καιρός δεν ευνόησε την ομαλή ανάπτυξη του καρπού.

Στην Αλφειός Ρόδι AE, στον Πύργο Ηλείας, όπου φέτος δημιουργήθηκε και η ομάδα παραγωγών ροδιού, ήδη ασχολούνται με την προώθηση της ποικιλίας Αko, ενώ περιμένουν να βγει στις αρχές Οκτωβρίου και η ποικιλία Wonderful, με τη γνωστή γλυκόξινη γεύση. Ο υπεύθυνος της επιχείρησης, Πέτρος Γιαννόπουλος, αναφερόμενος στη νέα παραγωγική περίοδο, δήλωσε: «Η Ako έχει βγει ήδη στην αγορά και έχει τον δικό της χώρο, αφού αυτή η ποικιλία έχει γλυκιά γεύση. Είναι η αρχή της ποικιλίας σε εμάς, αφού εμείς δουλεύουμε με τη Wonderful, που κάνει για χυμό. Η Αko είναι μικρότερη, ζυγίζει 350-400 γραμμάρια και περιμένουμε να δούμε την πορεία της. Έχει 30%-40% μεγαλύτερη τιμή από τη Wonderful στην αρχή, αλλά σε έναν μήνα πιθανότατα θα πέσει. Συνήθως, η τιμή της κινείται στα 55-60 λεπτά».

Μειωμένη αναμένεται να είναι η παραγωγή στην Ερμιονίδα κατά 20%-40% και, όπως μας αναφέρει ο παραγωγός Παντελής Κολυμπάδης, η μείωση οφείλεται στο κρύο του Μαΐου, αλλά δεν θα επηρεάσει την ποιότητα.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Όψιμη και μειωμένη η παραγωγή

Σε αντίθεση με τη θετική εικόνα που καταγράφεται σε άλλες περιοχές, στη Θεσσαλία οι παραγωγοί ροδιού είναι προβληματισμένοι από την εξέλιξη της παραγωγής, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την ανθοφορία (βροχές, ισχυροί άνεμοι) επηρέασαν τη γονιμοποίηση και έχουν μειώσει τις στρεμματικές αποδόσεις.

Αυτές τις μέρες ξεκίνησε δειλά δειλά η συγκομιδή στις λίγες ποικιλίες Ako, ενώ περί τα μέσα Οκτωβρίου θα ξεκινήσει στη βασική ποικιλία Wonderful. Η φετινή παραγωγή είναι όψιμη, ενώ οι περισσότεροι θα προωθήσουν την ποιοτική παραγωγή τους σε συνεταιρισμούς που εξάγουν ή σε εμπόρους που θα μεταποιήσουν για τις ανάγκες των σούπερ μάρκετ. Όσα ρόδια είναι β΄ διαλογής θα οδηγηθούν προς χυμοποίηση ή στις λαϊκές αγορές.

ΔΡΑΜΑ

Μπαίνουν σε παραγωγή τα νέα κτήματα

Σε λίγες ημέρες ξεκινά η συλλογή του ροδιού από την ποικιλία Αkο στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας. Το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων αποτελείται από την ποικιλία Wonderful, η οποία αναμένεται να συλλεχθεί στις αρχές Οκτωβρίου.

Όπως μας εξηγεί ο διευθυντής του συνεταιρισμού ροδιού Αγίου Αθανασίου, Παναγιώτης Αθανασιάδης, «ένα μεγάλο ποσοστό των νέων καλλιεργούμενων εκτάσεων μπαίνει στην παραγωγή και θα ξεπεράσει το 20% με 30% των περσινών αποδόσεων. Έχουμε καλλιέργειες με θετικά αποτελέσματα, αλλά και άλλες που παρουσιάζουν μείωση σε σύγκριση με τη μέση παραγωγή. Το μικροκλίμα της περιοχής επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις αποδόσεις».