Αυτό το άρθρο είναι 54 μηνών

Ρόδι: Καλή η παραγωγή, θετικά τα μηνύματα από την αγορά

25/10/2020
4' διάβασμα
rodi-kali-i-paragogi-thetika-ta-minymata-apo-tin-agora-212159

των Γιάννη Σάρρου, Γιώργου Αργυρίου

Συνεχίζεται και αυτό το διάστημα η συλλογή ροδιών, κυρίως της ποικιλίας Wonderful, η οποία χαρακτηρίζεται ως όψιμη και αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό της καλλιεργούμενης έκτασης στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του χώρου, η παραγωγή παραμένει σταθερή σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις ούτε στα ποσοτικά, ούτε και στα ποιοτικά της χαρακτηριστικά. Εξαίρεση αποτελούν κάποιες περιοχές, οι οποίες αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα στην ανθοφορία, αλλά και η περιοχή της Λαμίας, όπου εκατοντάδες στρέμματα καταστράφηκαν από τις πλημμύρες.

Η αγορά εμφανίζει αρκετά θετικά σημάδια, καθώς υπάρχει μια αυξημένη ζήτηση του προϊόντος, εντούτοις όμως οι τιμές παραμένουν σχεδόν στα περσινά επίπεδα, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Αθανασιάδη, διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Αθανασίου Δράμας. «Υπάρχει ζήτηση στο εξωτερικό για το προϊόν, αλλά οι ανταγωνίστριες χώρες Τουρκία, Ισπανία και Ισραήλ, η κάθε μία με τη δική της εμπορική τακτική, αποτελούν τους ισχυρούς παίκτες και ανταγωνιστές για το δικό μας προϊόν.

Η τιμή παραγωγού παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα με τα περσινά και κυμαίνεται στα 50 λεπτά για την α’ ποιότητα και στα 20 λεπτά για τη β’», τόνισε ο ίδιος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αθανασιάδης στα βιολογικά ρόδια, τα οποία παρουσιάζουν μία ελαφριά διαφοροποίηση σε σχέση με τα συμβατικά, καθώς, όπως επεσήμανε, « η τιμή για την α’ ποιότητα κυμαίνεται στα 55 λεπτά, ενώ για τη β’ στα 22».

Για μία καταστροφική χρονιά, η οποία οφείλεται στις μεγάλες πλημμύρες, έκανε λόγο ο Νίκος Θεοδώρου από τη Λαμία: «Χιλιάδες δέντρα φορτωμένα με ρόδια σαπίζουν στα κλαδιά, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε τους καρπούς».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Στύρφακα Φθιώτιδας, όπου, όπως δηλώνουν οι τοπικοί γεωπόνοι, τα δέντρα θα επηρεαστούν παραγωγικά και τα επόμενα χρόνια.

Διαφορετική, όμως, είναι η εικόνα που μεταφέρει ο Αχιλλέας Γκούρας, παραγωγός ροδιού από την Αταλάντη Φθιώτιδας: «Σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, η παραγωγή μας είναι καλύτερη σε όλα τα επίπεδα. Αυτό που μένει είναι η τελική τιμή που θα αποκομίσουμε από τη διαλογή του προϊόντος, από την οποία θα εξαρτηθεί και το εισόδημά μας».

Σύμφωνα με τον κ. Γκούρα, οι περσινές τιμές του ροδιού κυμάνθηκαν από 50 λεπτά για την α’ κατηγορία, 30 λεπτά για τη β’ και 19 για τη γ’ κατηγορία.

Στο ίδιο θετικό μήκος κύματος κινήθηκε και ο Τάσος Σκουρολιάκος από την Τιθορέα Λοκρίδας: «Η παραγωγή και η ποιότητα κυμαίνονται σε καλά επίπεδα. Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η συλλογή του προϊόντος και αναμένουμε την εκκαθάριση από την πώλησή του».

Ερμιονίδα: Αυξημένη παραγωγή και άριστη ποιότητα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αίτηση εγγραφής για το «Ρόδι Ερμιόνης» από την Ελλάδα στο μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα καλά νέα συνεχίζονται. Όπως μας ενημέρωσε ο παραγωγός Παντελής Κολυμπάδης, «η Ερμιονίδα θα έχει μια πολύ καλή χρονιά τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά. Η αύξηση της παραγωγής αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 25%-30% και το ποσοστό στη χυμοποίηση στο15%-20%.

Οι τιμές δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν σε σχέση με την περασμένη χρονιά και αναμένεται να κυμανθούν σε όλη τη διάρκεια μεταξύ 65 και 70 λεπτών. Το μόνο πρόβλημα μέχρι στιγμής είναι οι υψηλές θερμοκρασίες που δεν αφήνουν τους καρπούς του ροδιού να πάρουν το χρώμα που χρειάζεται».

 

Κεντρική φωτό: www.rodi-paragogos.gr

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: