Ροδόπη: Στα 230 -250 ευρώ ο τόνος τα καυσόξυλα, ενώ πέρσι τέτοια εποχή ήταν 140 ευρώ

«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» λέει η λαϊκή παροιμία, ωστόσο, όσο «φρόνιμα» κι αν είναι ειδικά φέτος, με δυσκολία μπορούν να μιμηθούν το παράδειγμα του μυρμηγκιού στο μύθο του Αισώπου και να αποθηκεύσουν έγκαιρα ξυλεία και pellet.

Δύσκολος και απαιτητικός πάντα ο χειμώνας στη Ροδόπη κι αυτό ντόπιοι, αλλά και επισκέπτες εκείνης της περιόδου, το γνωρίζουν καλά…

Αιτία της τωρινής μείωσης της κατανάλωσης και των παραγγελιών –κατά 70% σε σχέση με πέρσι- δεν είναι άλλη από την μεγάλη αύξηση των τιμών, αύξηση που θα έχει και συνέχεια, όπως προβλέπουν οι άνθρωποι του χώρου. Ενδεικτικά, όπως αναφέρουν, μιλώντας στο  www.ertnews.gr,  έμπειροι έμποροι ξυλείας και ειδών καύσιμων της περιοχής, ενώ πέρυσι τέτοιο καιρό σημειωνόταν κίνηση και πραγματοποιούνταν αγορές, φέτος η κίνηση που σημειώνεται είναι μικρή και οι πρώτες «οχλήσεις» διερευνητικές.

Όσον αφορά στο κόστος, που καλούνται να καταβάλουν οι κάτοικοι της περιοχής 230 -250 ευρώ ο τόνος τα καυσόξυλα, ενώ πέρσι τέτοια εποχή ήταν 140 ευρώ και έφτασαν να πωλούνται και 180 ευρώ ο τόνος. Και 500 ευρώ τα pellet, “το πιο φθηνό”, όπως λένε χαρακτηριστικά σημειώνοντας με νόημα ότι «φθηνές λύσεις δεν υπάρχουν  πια στον τρόπο θέρμανσης ». Ερωτηματικό προς το παρόν αποτελεί και το ίδιο το πετρέλαιο θέρμανσης, κόστος, έναρξη προμήθειας (τον Οκτώβριο) και ύψος βοηθητικού επιδόματος από το κράτος.

Δυσκολία, ωστόσο, αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι οι έμποροι, καθώς, όπως λένε, μετ’ εμποδίων γίνεται η προμήθεια τους από τη γειτονική Βουλγαρία. Σε σχέση με άλλες εποχές τα καυσόξυλα στη γειτονική χώρα έχουν γίνει δυσεύρετα. Με δυσκολία και η προμήθεια pellet, απόρροια των δυσκολιών στην προμήθεια Φ.Α. και της αναγκαστικής στροφής για αναζήτηση άλλων πηγών θέρμανσης για τον γειτονικό λαό.

Πηγή: ertnews.gr