Ροδόπη: Η παράνομη υλοτομία αποψιλώνει δασικές εκτάσεις

Η παράνομη υλοτομία αποψιλώνει (και) δασικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές, λόφίσκους και ρεματιές. Τα τελευταία δεκατρία (13) χρόνια έχουν αυξηθεί τα περιστατικά παράνομης υλοτόμισης και στη Ροδόπη.

«Είναι διαχρονικό το πρόβλημα», δήλωσε σήμερα στο www.ertnews.gr, ο κος Δημήτρης Κεραμιτζής εκ μέρους της Διεύθυνσης Δασών και σημείωσε ότι λόγω της ενεργειακής κρίσης και των πολλών ευάλωτων οικονομικά πολιτών (στη Ροδόπη και λόγω της πληθυσμιακής σύνθεσης) και φέτος έχουν σημειωθεί τέτοιου είδους περιστατικά.

Σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας πάντως, απουσιάζουν στην περιοχή της Ροδόπης επιτήδειοι επαγγελματίες που να υλοτομούν παράνομα και να εμπορεύονται την ξυλεία. «Συνήθως διακινούνται μικρο-ποσότητες», ανέφερε ο κος Κεραμιτζής, σημειώνοντας ότι τα τελευταία τρία και τέσσερα χρόνια δεν σημειώνεται έξαρση και μεγάλα συμβάντα, όπως τον καιρό της οικονομικής κρίσης.

Προβληματισμός, ωστόσο, επικρατεί για το γεγονός ότι θεωρούνται πταίσματα αυτού του είδους οι τακτικές-πρακτικές, ότι δηλαδή επικρατεί η αντίληψη, ότι τώρα πια δεν τιμωρούνται. «Επικρατεί σίγουρα ένα είδους ανοχής στις πρακτικές αυτές και βάσει των κείμενων διατάξεων» σημείωσε προσθέτοντας με νόημα ότι η υλοτομία από δημόσια δασική έκταση δεν επιτρέπεται.

Η δε συνέχιση αυτής της παράνομης ανεξέλεγκτης δράσης μπορεί να οδηγήσει στην αποψίλωση των δασών, στη διάβρωση του εδάφους και στην καταστροφική μείωση της βιοποικιλότητας. Όπως τονίζουν οι γνώστες του αντικειμένου όλα τα παραπάνω δρουν επιβαρυντικά στην κλιματική αλλαγή.

Πηγή: ERTNews.gr