Ρόδος: Ισχυρός σεισμός με διάρκεια ανοιχτά της Λίνδου

Ισχυρός σεισμός με διάρκεια σημειώθηκε πριν λίγο στη Ρόδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία ήταν έντασης 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 65 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λίνδου. Αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανέφερε προκαταρκτικό μέγεθος 5,7 Ριχτερ για να το διορθώσει λίγο αργότερα στα 5,9 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου ήταν ιδιαίτερα αισθητός. Οι κάτοικοι ανησύχησαν αλλά δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η περιοχή που έδωσε το σεισμό είναι κοντά στην τάφρο του Στράβωνα που έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρούς σεισμούς στο νησί.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει ένα προκαταρκτικό μέγεθος 5,7, αλλά το Ευρωμεσογειακό Κέντρο που εδρεύει στη Γαλλία δίνει μέγεθος 6 και αυτό είναι προκαταρκτικό. Σε κάθε περίπτωση είναι ένας πολύ ισχυρός σεισμός, αλλά ευτυχώς το επίκεντρο εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο, περίπου 65 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λίνδου, δηλαδή νοτιοανατολικά από το νησί της Ρόδου. Έχω πληροφορίες ότι έγινε έντονα αισθητός στο νησί και πιθανότατα και σε άλλα σε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων” είπε μιλώντας στην ΕΤ3 και στην Περίμετρο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε  και πρόσθεσε πως εκεί είναι το ανατολικό τμήμα του ελληνικού σεισμικού τόξου, μία περιοχή πολύ δραστήρια στο παρελθόν.

Η ευρύτερη περιοχή έχει δώσει και ακόμα μεγαλύτερα μεγέθη και κατά συνέπεια για μας τουλάχιστον τους σεισμολόγους δεν αποτελεί έκπληξη αυτός σημερινός σεισμός” είπε τονίζοντας πως “ευτυχώς είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές αυτή η εστία“.

Πηγή: ertnews.gr