Ρωγμές στο ΥΠΑΑΤ: Ποιοι κινδυνεύουν να δουν την πόρτα εξόδου – «Κόκκινη γραμμή» οι πληρωμές

www.fb.com/giannoulakisphotography https://www.instagram.com/dimitris.giannoulakis.50/

Με κόκκινη κάρτα απειλείται ευθέως η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, καθώς από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση των μεγάλων θεμάτων του αγροδιατροφικού τομέα. Βέβαια, σημείο μη επιστροφής θα είναι ο τρόπος που θα γίνει η πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης έτους 2023, καθώς τα μηνύματα που φτάνουν στα αυτιά όχι μόνο των δικαιούχων παραγωγών, αλλά και των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

Για περισσότερες από 3 ώρες το απόγευμα της Πέμπτης 19/10 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκης προσπαθούσε να παρουσιάσει τα πεπραγμένα του έργου του μέχρι σήμερα στον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο. Στη συνάντηση παρόντες ήταν τόσο οι υφυπουργοί όσο και οι τρεις γενικοί γραμματείς του ΥΠΑΑΤ.

Όπως μαθαίνουμε ο Α. Σκέρτσος κατηγόρησε την ηγεσία για ανεπάρκεια όσον αφορά την προώθηση και ενεργοποίηση δράσεων που περιλάμβανε ο λεγόμενος μπλε φάκελος, τον οποίο παρέδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στον Λ. Αυγενάκη, όταν ο τελευταίος ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα έργα τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και του Στρατηγικού Σχεδίου και του ΠΑΑ. Από το ρεπορτάζ επιβεβαιώνεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης να … κάνουν φτερά τουλάχιστον στον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς οι προκηρύξεις δεν είχαν το ανάλογο αντίκρισμα. Δυσαρέσκεια υπάρχει και για τη στασιμότητα των προκηρύξεων αγροτικής ανάπτυξης.

«Τους φορτώθηκε»

Στην προσπάθειά του να αιτιολογήσει τις καθυστερήσεις, ο κ. Αυγενάκης «έδειξε» τους Δ. Παπαγιαννίδη και Κ. Μπαγινέτα. Φέρεται μάλιστα να είπε πως ο ίδιος δεν έχει καμία ευθύνη, αφού ουσιαστικά βρήκε τους δύο γραμματείς στο υπουργείο, και κατά κάποιον τρόπο «τους φορτώθηκε».

Με τις καρέκλες των δύο γραμματέων να τρίζουν αυτή την στιγμή, φαίνεται πως και η θέση του Λ. Αυγενάκη θα κριθεί έως το τέλος του μηνός, με τις πληρωμές να αποτελούν το μεγάλο crash test.

Εξάλλου, το ποτήρι ξεχείλισε κατά την προεκλογική περίοδο εξαιτίας της στάσης που κράτησε ο Κρητικός υπερασπιζόμενος την υποψηφιότητα του Κ. Αγοραστού στη Θεσσαλία.

Υπό διάλυση

Δυσαρεστημένοι μαθαίνουμε ότι είναι και άλλοι υπουργοί, οι οποίοι βλέπουν εικόνα διάλυσης στην πλατεία Βάθη. Εικόνα η οποία άρχισε να διαμορφώνεται από την εποχή του Γ. Γεωργαντά, ο οποίος μήνες πριν τις εθνικές εκλογές αποτραβήχτηκε από τα καθήκοντά του αφήνοντας εκτεθειμένο όχι μόνο ένα ολόκληρο υπουργείο, αλλά – το χειρότερο – τους χιλιάδες Έλληνες αγρότες.

Ο κ. Αυγενάκης τα γνωρίζει αυτά, κι ας προσπαθεί με όρους πολιτικής ευγένειας να μην ακουμπά τον προκάτοχό του. Το ερώτημα είναι για πόσο καιρό ακόμα. Και κυρίως εάν έστω αυτή την ύστατη στιγμή μιλήσει με ειλικρίνεια απέναντι στον κόσμο του πρωτογενούς τομέα που βάλλεται ανεπανόρθωτα από προβλήματα, και περιμένει το αυτονόητο: τουλάχιστον να πληρώνεται σωστά και στην ώρα του.

Ο αντιεξουσιαστής