Ρωσία: Δωρίζει λίπασμα για να διεισδύσει στην Αφρική

Εν μέσω παγκόσμιων ελλείψεων λιπασμάτων και αύξησης των τιμών από το 2020 κι έπειτα, η οποία επιδεινώθηκε από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, η ρωσική εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων Uralchem-Uralkali συμφώνησε πέρυσι να δωρίσει 260.000 τόνους λιπασμάτων σε αφρικανικές χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από την επισιτιστική ανασφάλεια.

Η πρώτη αποστολή, στο Μαλάουι, υπογράφηκε τον Νοέμβριο με τη διευκόλυνση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (WFP) για να αποτραπεί μια διαφαινόμενη κρίση πείνας στην περίκλειστη νοτιοαφρικανική χώρα. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα τρόφιμα και τα λιπάσματα εξαιρούνται από τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, οι διπλωματικές εντάσεις περιόρισαν τις ροές, μπλοκάροντας χιλιάδες τόνους σε ευρωπαϊκά λιμάνια.

Έχοντας λάβει τελικά άδεια, προκειμένου να εγκαταλείψει ένα ολλανδικό λιμάνι, ήρθε αντιμέτωπη με περαιτέρω καθυστερήσεις όταν έφτασε στη Μοζαμβίκη στις αρχές Ιανουαρίου πριν πάρει επιτέλους τον δρόμο για το Λιλόνγκουε με τη βοήθεια φορτηγών. Τελικά, έφτασε στο Μαλάουι τον Φεβρουάριο.

Ρεπορτάζ της Guardian αναφέρει ότι η τελετή παράδοσης 20.000 τόνων ρωσικού λιπάσματος έλαβε χώρα σε ένα αγρόκτημα στα νότια της πρωτεύουσας του Μαλάουι, συνοδεία του ρωσικού εθνικού ύμνου. Τη στιγμή της ανάκρουσής του, οι παρευρισκόμενοι αγρότες σηκώθηκαν όρθιοι σε ένδειξη σεβασμού προς τους καλεσμένους τους. Αργότερα, αρκετοί θα λάμβαναν τους σάκους με τις πολυπόθητες προμήθειες φωσφορικού άλατος, καλίου και αζώτου, δηλαδή των ουσιών που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των φυτών.

Αν και η δωρεά γίνεται στο πλαίσιο μιας ανθρωπιστικής συμφωνίας, η τελετή της περασμένης εβδομάδας στο χωριό Mkwinda θα μπορούσε εκ παραδρομής να εκληφθεί ως εορτασμός μιας διμερούς συμφωνίας μεταξύ δύο χωρών, και ένα ακόμη λιθαράκι στη στρατηγική της Ρωσίας να εμβαθύνει τις συμμαχίες της στην Αφρική, αναφέρει με νόημα η βρετανική εφημερίδα.