Ρωσία: Μειώνονται οι εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων

Τον Ιανουάριο του 2021, οι ρωσικές εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων περιορίστηκαν στους 577.000 τόνους, 10% χαμηλότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2020.

Αυτή η τάση φέρνει τις ρωσικές εισαγωγές γαλακτοκομικών σε ανάλογα –και χαμηλότερα– επίπεδα με τον όγκο του 2019 (σ.σ. 591.000 τόνοι). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρωσικής Εθνικής Ένωσης Παραγωγών Γάλακτος (Soyuzmoloko), υπάρχει μείωση του εφοδιασμού σε όλες τις κατηγορίες γαλακτοκομικών προϊόντων, εκτός από το τυρί.

Το τυρί παρέμεινε επίσης το κύριο γαλακτοκομικό προϊόν που εισήγαγε η Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021, αντιστοιχώντας στο 46% των εισαγωγών σε αξία. Ακολούθησαν το βούτυρο (22%) και το γάλα και η κρέµα γάλακτος, συµπυκνωµένα ή µε προσθήκη ζάχαρης (10%).

Σε σύγκριση με το 2020, το μερίδιο του τυριού στη δομή των εισαγωγών έχει αυξηθεί. Για τον Ιανουάριο του 2021, οι κύριοι εξωτερικοί προμηθευτές γαλακτοκομικών προϊόντων στη Ρωσία είναι η Λευκορωσία (75%), η Νέα Ζηλανδία (8%), η Αργεντινή (5%), η Ουρουγουάη (4%) και το Κιργιστάν (2%). Παρότι ο όγκος εξαγωγών της Λευκορωσίας αυξήθηκε κατά 14%, οι υπόλοιπες χώρες μείωσαν την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων στη Ρωσία κατά 44%.