Η Ρωσία στέλνει το δεύτερο φορτίο σίτου σε Σαουδική Αραβία και Β. Κορέα

Η Ρωσία στέλνει το δεύτερο φορτίο σίτου σε Σαουδική Αραβία και Β. Κορέα

Η Ρωσία έστειλε δεύτερο φορτίο σίτου στη Σαουδική Αραβία, μετά το πρώτο που είχε στείλει στο βασίλειο του Κόλπου νωρίτερα τον Μάιο, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η Ρωσία, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σίτου στον κόσμο, επιδίωκε εδώ και καιρό την πρόσβαση στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας και τον Αύγουστο το Ριάντ, εξομάλυνε το δρόμο προς την κατεύθυνση αυτή, χαλαρώνοντας τις προδιαγραφές εισαγωγής ως μια ένδειξη βελτίωσης των διμερών σχέσεων.

Το πρώτο φορτίο 60.000 τόνων ρωσικού σίτου, εστάλη με πλοίο το οποίο απέπλευσε τον Απρίλιο από την Ρωσία και έφτασε στη Σαουδική Αραβία πριν από περίπου μία εβδομάδα.

Το δεύτερο φορτίο ρωσικού σίτου ανέρχεται στους 61.700 τόνους σύμφωνα με μια από τις πηγές, ενώ σύμφωνα με μια δεύτερη πηγή, η αποστολή του φορτίου ξεκίνησε από τη Ρωσία στις αρχές Μαΐου.

Την αποστολή και των δύο φορτίων σίτου στην Σαουδική Αραβία ανέλαβε εμπορικός οίκος, μετά από διαγωνισμό τον οποίο κέρδισε πριν μερικούς μήνες, σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου.

Η κρατική εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας SAGO, η οποία διαχειρίζεται την αγορά σιτηρών, απέφυγε να σχολιάσει το ζήτημα όταν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα αυτό.

Η Μόσχα έστειλε 25.000 τόνους σίτου στην Πιονγκγιάνγκ

Η Ρωσία έχει στείλει 25.000 τόνους σίτου ως ανθρωπιστική βοήθεια στην Βόρεια Κορέα μετά την ξηρασία που έπληξε την χώρα και είχε ως συνέπεια να επηρεασθεί δυσμενώς η παραγωγή ρυζιού, ανακοίνωσε η ρωσική πρεσβεία στη Βόρεια Κορέα, με ανάρτηση της στο Facebook.

Το εμπορικό πλοίο Polina απέπλευσε με το φορτίο σίτου από το λιμάνι του Νοβοροσίσκ που βρίσκεται στην Μαύρη Θάλασσα, αναφέρεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας.

Το πλήρωμα του πλοίου έχει τεθεί σε καραντίνα, ενώ η εκφόρτωση του φορτίου πραγματοποιείται στο λιμάνι Νάμπχο της Βόρειας Κορέας και η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί στις 26-27 Μαΐου, καθώς αναμένεται σύντομα η περίοδος των βροχοπτώσεων, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ