Ρωσία: Η στρατολόγηση των αγροτών εγείρει ερωτήματα για την τύχη της σοδειάς του 2023

Οι αγρότες βρίσκονται μεταξύ των Ρώσων που καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον στρατό της χώρας μετά τη μερική επιστράτευση που διατάχθηκε, επιβεβαίωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, σηματοδοτώντας περαιτέρω ανησυχία για την τύχη της εγχώριας σοδειάς το 2023.

«Στο πλαίσιο της μερικής κινητοποίησης, επιστρατεύονται και οι αγρεργάτες», ξεκαθάρισε ο Πούτιν σε τηλεοπτική δήλωση, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι επιπλέον 300.000 Ρώσοι θα κληθούν να υπηρετήσουν λόγω της επιστράτευσης. Ορισμένες περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία στο νότιο και στο κεντρικό τμήμα της Ρωσίας, όπως η περιοχή Κουρσκ, είναι σημαντικές παραγωγοί σιτηρών.

Όπως είναι γνωστό, η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγέας χώρα σιταριού στον κόσμο. Το φθινόπωρο είναι μια πολυάσχολη εποχή για τους αγρότες, καθώς εκείνοι σπέρνουν χειμερινό σιτάρι για την καλλιέργεια του επόμενου έτους και συγκομίζουν σόγια και ηλιόσπορους.

Με τη χειμερινή σπορά σιτηρών να έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά λόγω των βροχοπτώσεων, η απουσία των αγροτών από τις επάλξεις μπορεί να σηματοδοτήσει σοβαρούς κινδύνους για την καλλιέργεια και κατ’ επέκταση για τις παγκόσμιες προμήθειες.

Παρά το πέπλο αβεβαιότητας που καλύπτει τις προοπτικές της σοδειάς για το 2023, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε καλό δρόμο για μια συγκομιδή ρεκόρ στα σιτηρά για το 2022, ύψους 150 εκατ. τόνων, συμπεριλαμβανομένων 100 εκατ. τόνων σιταριού.