Ρωσία: Θετικά μηνύματα για τον γαλακτοπαραγωγικό κλάδο

Ανάκαμψη και σταθεροποίηση του κλάδου αναμένουν οι ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων γαλακτοκομικών επιχειρήσεων της Ρωσίας, όπως προέκυψε από τις συζητήσεις στην πρόσφατη τακτική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Ένωσης Γαλακτοπαραγωγών της Ρωσίας (Soyuzmoloko) στη Μόσχα.

Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Soyuzmoloko, Artem Belov, ο κλάδος έκλεισε με θετικά αποτελέσματα το 2022. Η παραγωγή νωπού γάλακτος ήταν αυξημένη και οι αποδόσεις είχαν ανακάμψει στα προ πανδημίας COVID-19 επίπεδα. Φέτος, η ένωση αναμένει ότι η παραγωγή γάλακτος θα διατηρηθεί στα επίπεδα των μακροπρόθεσμων μέσων όρων.

«Σήμερα, αρκετοί κυρίαρχοι παράγοντες επηρεάζουν την αγορά: Η αδύναμη ζήτηση, η μείωση των παγκόσμιων τιμών για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και τα σημαντικά αποθέματα τυριών στις αποθήκες των παραγωγών», τόνισε ο Belov.

«Ο κλάδος βρίσκεται σε αναζήτηση μιας νέας ισορροπίας, όσον αφορά τις τιμές», συνέχισε. Η προσαρμογή των τιμών για το νωπό γάλα και κατά μήκος της αλυσίδας μεταποίησης μέχρι το ράφι πιστεύεται ότι θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της ζήτησης, καθώς και στη σταδιακή αποκατάσταση των εξαγωγικών πωλήσεων.

Ο Belov επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023 όλα τα συστημικά μέτρα και οι προγραμματισμένοι όγκοι κρατικής στήριξης για τη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων διατηρήθηκαν και επεκτάθηκαν, ενώ αναμένεται ότι θα διατεθούν περίπου 65 δισ. ρούβλια για την ανάπτυξη του τομέα.