Τρεις περιβαλλοντικές ΜΚΟ κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει ένα μνημόνιο σχετικά με την παράνομη υλοτομία στη Ρουμανία, σε ανοιχτή επιστολή που απευθύνεται στον επίτροπο Περιβάλλοντος, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους.

Με ανοιχτή επιστολή, η οργάνωση προστασίας της φύσης EuroNatur, μαζί με τους ρουμανικούς και νομικούς εταίρους της, Agent Green και Client Earth, κάλεσαν τον επίτροπο Σινκεβίτσιους να αξιοποιήσει το τελευταίο έτος της θητείας του «για να τερματίσει την καταστροφή» των ρουμανικών δασών.

«Δεδομένου του συστημικού προβλήματος, το ζήτημα δεν θα επιλυθεί μόνο μέσω των συνομιλιών με τις ρουμανικές αρχές ή με την εμπιστοσύνη ότι οι τελευταίες θα προβούν στις απαραίτητες αλλαγές· θα πρέπει να είναι νομικά υπόλογες», αναφέρουν οι ΜΚΟ στην επιστολή, προσθέτοντας ότι η υπόθεση «θα παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η έκθεση συμπερασμάτων μιας αντιπροσωπείας αποτελούμενης από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λειτουργεί ως επιπλέον μοχλός πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να αναλάβει δράση. Υπάρχει «βαθιά ανησυχία για το φαινόμενο της παράνομης υλοτομίας στη Ρουμανία», σύμφωνα με την αντιπροσωπεία των μελών του Ευρωκοινοβουλίου που βρέθηκε σε ρουμανικές περιοχές εκτεταμένης αποψίλωσης. Η παράνομη υλοτομία «θέτει σε κίνδυνο τα τελευταία παρθένα δάση στην Ευρώπη, τροφοδοτείται από ξένα εταιρικά χρήματα και καθοδηγείται από τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα», σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που έφτασε στην κατοχή της Euractiv Ρουμανίας.