Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να επαναλειτουργήσει ο αγροτικός οίκος Unirea, μια κρατική εταιρεία που στοχεύει στη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου λιανοπωλητών φρούτων και λαχανικών, όπως ανακοίνωσε ο Ρουμάνος υπουργός Γεωργίας Petre Daea.

«Οι παραδόσεις σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ και άλλους εταίρους θα ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες μέρες. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες ντομάτας και αγγουριού, ενώ το επόμενο διάστημα θα προστεθούν φράουλες, κολοκύθες, πιπεριές, λάχανο, πράσινα φασόλια και γλυκό καλαμπόκι», ανέφερε το υπουργείο Γεωργίας της Ρουμανίας σε ανακοίνωσή του την προηγούμενη εβδομάδα.

Η αρχική ιδέα προήλθε το 2018 από τον Petre Daea, επίσης υπουργό Γεωργίας στην προηγούμενη κυβέρνηση Dancila. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα δίκτυο περισσότερων από 60 Ρουμάνων παραγωγών φρούτων και λαχανικών που θα ανταγωνίζονταν τους μεγάλους λιανοπωλητές. Τελικά, το σχέδιο δεν ευδοκίμησε τότε, ωστόσο ο Daea επιμένει ότι είναι εφικτό. «Συνεχίζουμε να προωθούμε τον εμπορικό μηχανισμό που έχει σχεδιαστεί για να οδηγήσει σε ανώτερη αξιοποίηση των εθνικών γεωργικών πόρων και της παραγωγής.
Η Unirea θα εξασφαλίσει την παραλαβή και την αξιοποίηση των λαχανικών από τους παραγωγούς», δήλωσε ο υπουργός.