Ρύζι: Με άδειες αποθήκες και χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε η σπορά

Με ελάχιστα αποθέματα ρυζιού από την περσινή παραγωγή στις αποθήκες και κάτω από τις καλύτερες προϋποθέσεις ολοκληρώνονται οι σπορές, οι οποίες είχαν ξεκινήσει από τα μέσα Μαΐου. Αυξημένες, επίσης, εμφανίζονται και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το έντονο ενδιαφέρον των ορυζοπαραγωγών για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Όπως δηλώνει ο Δημήτρης Ζουρνατζής, ορυζοπαραγωγός από τη Βαμβακιά Σερρών, «ξεκινάμε από μία καλή αφετηρία και ελπίζουμε η χρονιά να είναι ικανοποιητική. Ήδη, στο σύνολο των χωραφιών, τα ρύζια είναι φυτρωμένα χωρίς να παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα. Μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά μας καταβλήθηκε και στο θέμα του περιορισμού των ζιζανίων, τα οποία παρουσιάζουν σημαντικό πρόβλημα στα χωράφια μας. Εφαρμόσαμε προσπαρτικές τεχνικές, ώστε να περιορίσουμε όσο γίνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό τον αριθμό των ζιζανίων».

Παράλληλα, ο κ. Ζουρνατζής μίλησε για νέες ποικιλίες ρυζιού, οι οποίες παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον για τους παραγωγούς, εστιάζοντας όμως περισσότερο στην αύξηση της ποικιλίας Καρολίνα, η οποία «θα υπερβεί το 30%, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, με την τιμή να έχει ξεπεράσει τα 35 λεπτά το κιλό, γι’ αυτό την επιλέγουμε για τις καλλιέργειές μας».

Φλαμίνγκο και αγριόχοιροι δημιουργούν προβλήματα

Μπορεί τα πουλιά φλαμίνγκο να παρουσιάζουν μία ιδιαίτερη αισθητική στους υδροβιότοπους με το πέταγμα, τα χρώματα και τις κινήσεις τους, σε καλλιέργειες ρυζιών, όμως, είναι ανεπιθύμητα από τους ίδιους τους παραγωγούς λόγω των προβλημάτων που δημιουργούν.

Όπως μας ενημερώνει ο Θεόφιλος Παπαντωνίου, γεωπόνος από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, στα Δέλτα των ποταμών Αξιού και Γαλλικού «ο αριθμός των πτηνών έχει πολλαπλασιαστεί, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στις καλλιέργειες του ρυζιού. Σε αρκετές από αυτές, έχουν γίνει επανασπορές λόγω των καταστροφών, με μεγάλο κόστος για τους παραγωγούς». Επίσης, σημαντικά είναι και τα προβλήματα που δημιουργούν οι αγριόχοιροι στο Δέλτα του Αλιάκμονα στις καλλιέργειες του ρυζιού και όχι μόνο.

Εστιάζοντας στη νέα καλλιεργητική περίοδο, ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι «η σπορά ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα και η ανάπτυξη των φυτών συνεχίζεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Μπορεί τα ζιζάνια να αποτελούν ένα σοβαρό ζήτημα, αλλά καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να τα περιορίσουμε όσο μπορούμε».

Το πρόβλημα της άρδευσης του ρυζιού στην περιοχή της Ροδίτσας Φθιώτιδας παρουσίασε ο Κώστας Ακρίβος, ορυζοπαραγωγός από την ίδια περιοχή, λέγοντας ότι «η κατασκευή των έργων κατά μήκος του Σπερχειού ποταμού δημιούργησε προβλήματα στους ορυζοπαραγωγούς, με αποτέλεσμα να αλλάξει ο αρχικός σχεδιασμός της σποράς των χωραφιών».

Αναφερόμενος στο θέμα των ποικιλιών που παρουσίασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την πλευρά των παραγωγών, ο ίδιος σημείωσε ότι οι περισσότερες καλλιέργειες καλύφθηκαν με την ποικιλία Ρονάλντο.