Ρύζι: Η απαγόρευση εξαγωγών από την Ινδία δημιουργεί αισιοδοξία στο ελληνικό προϊόν

Με βάση την εξέλιξη της συγκομιδής, η παραγωγή παρουσιάζεται μειωμένη, ενώ αν συνυπολογιστεί και η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε σύγκριση με άλλες χρονιές, οι ποσότητες που θα μπουν στις αποθήκες θα είναι σαφώς λιγότερες σε σύγκριση με πέρυσι.

Σε μία όψιμη καλλιεργητική περίοδο δείχνει να εξελίσσεται η συλλογή του ρυζιού. Από τη μέχρι τώρα εικόνα, ο αλωνισμός φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί στα μέσα Νοεμβρίου, κάτι που, φυσικά, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες της εν λόγω περιόδου.

Με βάση την εξέλιξη της συγκομιδής, η παραγωγή του προϊόντος παρουσιάζεται μειωμένη, με την πτώση να ξεπερνά ακόμη και το 10%-15%. Αν σε αυτό συνυπολογιστεί και η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε σύγκριση με άλλες χρονιές, οι ποσότητες ρυζιού που θα μπουν στις άδειες αποθήκες θα είναι σαφώς λιγότερες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστο Τσιχήτα, «η συλλογή του ρυζιού θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, λόγω οψίμισης της παραγωγής, η οποία οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στη χρονική μετατόπιση της σποράς, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν εκείνη την περίοδο, καθώς και στην υγρασία που δημιουργείται το τελευταίο διάστημα. Συνήθως, άλλες χρονιές, ολοκληρώναμε τη συλλογή στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των στρεμματικών αποδόσεων, ο κ. Τσιχήτας κάνει λόγο για μια μείωση πάνω από 10%, η οποία, όμως, δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το εισόδημα των παραγωγών, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται από την κινητικότητα της αγοράς. Εστιάζοντας στο θέμα των τιμών, έχοντας ως αφετηρία τις περσινές, ο κ. Τσιχήτας αναφέρει ότι η Καρολίνα από την προηγούμενη χρονιά κυμάνθηκε στα 72-75 λεπτά το κιλό, η ποικιλία Ρονάλντο στα 54-55 λεπτά και τα μακρύσπερμα από τα 35 μέχρι τα 47 λεπτά.

Ο ίδιος υποστηρίζει, επίσης, ότι «η απαγόρευση εξαγωγών ρυζιού από την Ινδία θα επηρεάσει σε μεγάλο ποσοστό τις εισαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προτιμά τα μακρύσπερμα, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι καλύτερες από την προηγούμενη χρονιά».

Κλείνοντας, ο κ. Τσιχήτας υπογραμμίζει ότι το εμπόριο δεν έχει κινηθεί ακόμη και, για την ώρα, βρίσκεται σε μία φάση βολιδοσκόπησης, ώστε να καταγράψει την παραγωγή, έτσι όπως αυτή εξελίσσεται. «Πιστεύω ότι μετά τις 15 Νοεμβρίου θα έχουμε μια εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί η εμπορία του προϊόντος», καταλήγει.

Επενδύσεις με θετικό πρόσημο

Με στόχο την ενίσχυση της ορυζοκαλλιέργειας στην περιοχή, ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας προβλέπει επένδυση άνω των 3 εκατ. ευρώ για την κατασκευή υποδομών. Ήδη, οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και προβλέπουν κατασκευή αποθηκευτικών χώρων 10.000 τόνων, με ξηραντήριο, μηχανήματα συσκευασίας και αποθηκευτικούς χώρους τελικού προϊόντος 1.000 τετραγωνικών μέτρων. Τα μηχανήματα θα έχουν τη δυνατότητα να συσκευάζουν από 1 έως 1.000 κιλά, ανάλογα με τις παραγγελίες και τους πελάτες, όπως αναφέρει ο κ. Γκαντζάρας. «Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από την πλευρά των παραγωγών και των μελών του συνεταιρισμού μας για το ρύζι. Είναι ένα σταθερό προϊόν, με υψηλή διατροφική αξία, το οποίο κερδίζει συνεχώς αγορές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό», καταλήγει.

Οι υψηλές θερμοκρασίες μείωσαν τις αποδόσεις στη Λαμία

Για μια δύσκολη χρονιά, με μειωμένες παραγωγές στις εκβολές του Σπερχειού ποταμού κάνει λόγο ο Γιώργος Τσίγκας, ορυζοπαραγωγός, από την Ανθήλη Φθιώτιδας. Ο ίδιος διατείνεται ότι οι αποδόσεις θα είναι μειωμένες πάνω από 15%, γεγονός το οποίο αποδίδει στις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας του φυτού.

«Μεσοσταθμικά, οι στρεμματικές αποδόσεις των καλλιεργειών της περιοχής μας κυμαίνονταν από 900 έως 1.000 κιλά το στρέμμα. Από τις μέχρι τώρα κοπές που έχουμε πραγματοποιήσει φαίνεται ότι είμαστε κάτω από τα 800 κιλά το στρέμμα. Υπάρχουν πολλά χωράφια στα οποία δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμη τον αλωνισμό, ενώ βρισκόμαστε στις αρχές Νοεμβρίου». Κλείνοντας, ο κ. Τσίγκας σημειώνει ότι τα περισσότερα στρέμματα που καλλιεργούνται στην περιοχή καλύπτονται από τις ποικιλίες Ρονάλντο και Καρολίνα.

Μειωμένη η παραγωγή, άριστη η ποιότητα στη Χαλάστρα

Σε πλήρη εξέλιξη της συλλογής ρυζιού βρίσκεται και η περιοχή της Χαλάστρας Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Ρυζιού, Χρήστο Γκαντζάρα, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δέκα μέρες, εάν, φυσικά, το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. «Το τελευταίο διάστημα, οι ανεβασμένες θερμοκρασίες και οι ηλιόλουστες ημέρες ήταν ιδανικές για τη συλλογή του προϊόντος», τονίζει ο πρόεδρος. Όπως, όμως, υποστηρίζει, οι αποδόσεις είναι σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με μια μέση χρονιά, πέφτοντας ακόμα και στο 20%. «Στα μακρύσπερμα ρύζια, φτάνουμε στα 750 κιλά το στρέμμα, στα Ρονάλντο τα 950, όταν άλλοτε ξεπερνούσαμε ακόμη και τα 1.150 κιλά, ενώ στις Καρολίνες πέσαμε στα 850 κιλά. Για να αποθηκεύσουμε το προϊόν, το περνάμε από ξηραντήριο, προκειμένου να μην έχουμε προβλήματα στη συνέχεια».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο κ. Γκαντζάρας φάνηκε αισιόδοξος λόγω των μειωμένων ποσοτήτων, αλλά και της ζήτησης του προϊόντος από την αγορά, σημειώνοντας ότι «ξεκινάμε έχοντας ως αφετηρία τις περσινές τιμές και βάσει αυτών αναμένουμε μια καλύτερη προοπτική για την τρέχουσα περίοδο».