Ρύζι: Έτοιμα τα χωράφια για τη νέα καλλιεργητική περίοδο

Χωρίς μεγάλες διαφοροποιήσεις από την προηγούμενη χρονιά στις καλλιεργούμενες εκτάσεις ξεκινάει η νέα περίοδος για το ρύζι. Ήδη, στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιοχών που καλλιεργείται το προϊόν έχουν ολοκληρωθεί οι φροντίδες και οι σποροκλίνες είναι έτοιμες να δεχθούν το νερό και τον σπόρο, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της καλλιέργειας.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Τσιχίτα, πρόεδρο της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης ΑΕ-ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, οι πρώτες σπορές αναμένονται στις αρχές του Μάη μετά το Πάσχα και θα ολοκληρωθούν προς τα τέλη του ίδιου μήνα. «Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα περιοριστούν στις ίδιες με τις περσινές χωρίς να έχουμε μεγάλες μεταβολές».

Αναφερόμενος στο θέμα των ποικιλιών που θα καλλιεργηθούν, ο κ. Τσιχίτας επεσήμανε ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές και αναμένεται να κυριαρχήσουν οι ποικιλίες Indica και Japonica.

Για το θέμα των αποθεμάτων στις αποθήκες τόνισε ότι «υπάρχουν κάποια αποθέματα τα οποία σιγά-σιγά μειώνονται. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της συγκομιδής για τη νέα περίοδο, πιστεύω θα έχει κλείσει ο κύκλος πώλησης των αποθηκευμένων ποσοτήτων».

Τέλος, σχετικά με τις τιμές, είπε ότι τα λευκά Japonica κυμάνθηκαν από 27 έως 28 λεπτά το κιλό και τα Indica από τα 34-35 λεπτά το κιλό.

Αυξάνονται στις Σέρρες οι καλλιεργούμενες εκτάσεις

Για την ίδια περίοδο προγραμματίζουν τις σπορές τους και οι παραγωγοί των Σερρών. Οι μέχρι τώρα καιρικές συνθήκες είναι με το μέρος τους και όλα θα εξαρτηθούν από τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα.

Ο Νίκος Φυντανίδης, παραγωγός ρυζιού από το Τυρολόι Σερρών, υποστηρίζει ότι «οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις σε σύγκριση με την περσινή περίοδο θα είναι περισσότερες. Το γεγονός ότι έχει πουληθεί το σύνολο του ρυζιού δίνει την δυνατότητα στους παραγωγούς για αύξηση των εκτάσεων στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο». Οι παραγωγοί επιμένουν στην ποικιλία «Καρολίνα» σε ένα ποσοστό 90% των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην περιοχή των Σερρών.

Το μεγάλο, όμως, πρόβλημα για τον κ. Φυντανίδη εστιάζεται στην αντιμετώπιση της περικουλάριας και στην εξόντωση των ζιζανίων, τα οποία με την παρουσία τους συμβάλλουν σε μεγάλο ποσοστό στη μείωση της παραγωγής και αυξάνουν το κόστος παραγωγής.

Προβλήματα με τις ποσότητες νερού στη Λαμία

Οι μειωμένες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Φθιώτιδας θα δυσχεράνουν το έργο της άρδευσης των ορυζώνων στην περιοχή της Λαμίας με τις αντίστοιχες επιπτώσεις για τους αγρότες. Σύμφωνα με τον Γιώργο Τσίγκα, παραγωγό ρυζιού από την Ανθήλη Φθιώτιδας, «θα χρειαστεί καλύτερη διαχείριση του νερού, ώστε να αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό από τον ΤΟΕΒ».

Εκείνο, όμως, που φαίνεται ότι τον απασχολεί περισσότερο έχει σχέση με το θέμα των τιμών του ρυζιού και οι αυξομειώσεις που παρουσιάζονται, επισημαίνοντας παράλληλα και το μεγάλο κόστος παραγωγής: «Η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε στα ύψη, καθώς και των αγροχημικών που χρησιμοποιούμε στο ρύζι. Aν δεν υπάρξουν αντίστοιχες αυξήσεις στις τιμές παραγωγού, η χρονιά πιστεύω θα είναι δύσκολη», καταλήγει ο κ. Τσίγκας.