Ρύζι: Στο φουλ οι μηχανές, αισιοδοξία για τις τιμές

Τα χαμηλά αποθέματα καλλιεργούν προσδοκίες στους παραγωγούς

Από τις αρχές του μήνα ξεκίνησε η συλλογή του ρυζιού στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όπου και παράγεται. Η μέχρι τώρα πορεία της καλλιέργειας παρουσιάζει μια μικρή μείωση των στρεμματικών αποδόσεων, χωρίς, όμως, να μεταβάλλει τη συνολική εικόνα.

Το τελικό αποτέλεσμα θα φανεί με την ολοκλήρωση της συγκομιδής και τις ποσότητες που θα βρίσκονται στους αποθηκευτικούς χώρους. Η ύπαρξη χαμηλών αποθεμάτων αυτή την περίοδο δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για καλές τιμές στον παραγωγό. Όμως, όπως είναι φυσικό, υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα και, κατ’ επέκταση, το εισόδημα του παραγωγού.

Υπό αυτό το πρίσμα, και με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο Χρήστος Γκαντζάρας, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ρυζιού, κάνει λόγο για χαμηλότερες στρεμματικές αποδόσεις, χωρίς όμως να επηρεάζεται το σύνολο της παραγωγής. «Η μέχρι τώρα εικόνα που έχουμε για τα ρύζια που συλλέξαμε, είναι ότι παρουσιάζουν είναι ότι μια μικρή μείωση της τάξης περίπου των 100-150 κιλών/στρέμμα. Για παράδειγμα, η ποικιλία Ρονάλντο κυμαίνεται στα 900 με 950 κιλά, σε σύγκριση με τα 1.100 κιλά το στρέμμα που είχαμε την προηγούμενη χρονιά και η Καρολίνα στα 850 από τα 950 κιλά πέρυσι».

Παράλληλα, ο ίδιος προβληματίζεται από τις καιρικές συνθήκες που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα, ελπίζοντας ότι «το μεγαλύτερο ποσοστό θα συλλεχθεί μέχρι το τέλος του μηνός, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα».

Ως προς τις τιμές, ο κ. Γκατζάρας αναφέρει ότι «χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ποικιλία Καρολίνα, που από τα 500 ευρώ/τόνο την περσινή περίοδο, ανέβηκε στα 720 ευρώ/τόνο». Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή λειτουργούν αρνητικά, καθώς «υπήρξαν συμφωνίες με χώρες όπως το Ισραήλ, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες, όμως οι τοπικές συγκρούσεις και οι πολεμικές συρράξεις δημιουργούν σημαντικά προβλήματα και ευνοούν την αστάθεια της αγοράς.

Η ρευστότητα αυτής της κατάστασης μας αναγκάζει να στραφούμε σε άλλες χώρες, αλλά με σημαντικές δυσκολίες». Επιπλέον, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ρυζιού υποστηρίζει ότι «η παραγωγή της Ιταλίας φαίνεται καλή, γεγονός που θα επηρεάσει και το θέμα των τιμών. Οι εμπορικές πράξεις δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη και το σημαντικό για εμάς είναι ότι δεν υπάρχουν αποθέματα στις αποθήκες. Για τον λόγο αυτόν, δεν πιεζόμαστε για το θέμα της εμπορίας».

Όψιμη χρονιά χωρίς σημαντικές αποκλίσεις στην Κ. Μακεδονία

Για μία μέση παραγωγική περίοδο κάνει λόγο ο Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης. Όπως υποστηρίζει, η παραγωγή κινείται στα περσινά επίπεδα, χωρίς σημαντικές αποκλίσεις. «Ο καιρός είναι καλός, και αν κρατήσει έως το τέλος του μηνός, το αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό τόσο για την ποσότητα όσο και για την ποιότητα». Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, ο κ. Τσιχήτας εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος, λόγω των μηδενικών αποθεμάτων, «κάτι που θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις τιμές παραγωγού για το επόμενο διάστημα».

Κλείνοντας, δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων αναφορικά με τη νέα περίοδο, λέγοντας ότι «το γεγονός ότι το καλαμπόκι και το βαμβάκι δεν έδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στους παραγωγούς δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια στροφή στο ρύζι, με την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων».

Η Καρολίνα χρειάζεται ιδιαίτερες τεχνικές

Αναφορικά με τις αποδόσεις, ο ορυζοπαραγωγός Νίκος Μήλιος, από την Ανθήλη Φθιώτιδας, σημειώνει ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι πρώτες κοπές ποικιλίας Ρονάλντο, που αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό καλλιεργειών της περιοχής του, κυμαίνονται στα 900-1.000 κιλά.

Υπολογίζει, όμως, ότι το ποσοστό υγρασίας φτάνει το 17% λόγω των βροχοπτώσεων, τη στιγμή που το εμπόριο αγοράζει με 14%. «Ο Οκτώβριος είναι ήπιος και, αν βοηθήσουν οι θερμοκρασίες, πιστεύω ότι ο αλωνισμός θα ολοκληρωθεί χωρίς σημαντικά προβλήματα».

Ζητήσαμε από τον ίδιο να μας εξηγήσει γιατί δεν αυξάνονται τα στρέμματα στην ποικιλία Καρολίνα, τη στιγμή που η τιμή της δείχνει να είναι ανεβασμένη αυτήν τη χρονική περίοδο. Όπως υποστήριξε, η Καρολίνα είναι ευαίσθητη στο πλάγιασμα και χρειάζεται ειδικές τεχνικές, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στο θέμα του πιστοποιημένου σπόρου για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, τονίζοντας ότι «η υποχρεωτική χρήση πιστοποιημένου σπόρου θα ανεβάσει το κόστος παραγωγής και θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τον προγραμματισμό μας». Για τις ίδιες αποδόσεις κάνει λόγο και ο Δημήτρης Μητσόπουλος, ορυζοπαραγωγός από το Μοσχοχώρι Φθιώτιδας. Όπως αναφέρει ο κ. Μητσόπουλος, η ποικιλία Ρονάλντο που καλλιέργησε κυμαίνεται περίπου στα 900 κιλά/στρέμμα.

Σε αυτό, όμως, που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, είναι το θέμα της διαχείρισης του νερού, καθώς «λόγω των αυξημένων αναγκών και της μείωσης της στάθμης του Σπερχειού, οριακά καλύψαμε τις ανάγκες μας χωρίς να θέσουμε σε λειτουργία τις πομόνες, κάτι που θα αύξανε το κόστος παραγωγής. Η διαχείριση του νερού είναι ένα σοβαρό ζήτημα και πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο για τις επόμενες περιόδους».