Ρύζι: Με μικρά αποθέματα ξεκίνησε η νέα καλλιεργητική περίοδος

Με καθυστέρηση περίπου δύο εβδομάδων ξεκίνησε η σπορά του ρυζιού στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν εμπόδισαν τους ορυζοκαλλιεργητές να ξεκινήσουν, γιατί οι απαιτήσεις του φυτού σε ζέστη είναι μεγάλες.

Σε σύγκριση με την περσινή περίοδο δεν φαίνονται μεγάλες αλλαγές στις εκτάσεις, αλλά εκείνο που προβληματίζει περισσότερο είναι τα αποθέματα νερού, καθώς οι παραγωγοί δεν είναι βέβαιοι ότι επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του φυτού κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Παράλληλα, οι ποσότητες ρυζιού στις αποθήκες είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η αφετηρία για τους παραγωγούς στη νέα περίοδο ξεκινά με καλούς οιωνούς.

Ο Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης, υποστηρίζει ότι θα καλλιεργηθούν τα ίδια στρέμματα με την περσινή περίοδο. Αναφερόμενος στο θέμα των αποθεμάτων στις αποθήκες, κάνει λόγο για ελάχιστες ποσότητες σε Ρονάλντο και Καρολίνα, όμως προβληματίζεται για τα μακρύσπερμα. «Οι μακρύσπερμες ποικιλίες είναι συνήθως και εισαγόμενες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στην αγορά. Για εμάς, η Καρολίνα αποτελεί την εναλλακτική πρόταση και αυτή η ποικιλία έχει μέλλον στη χώρα μας».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στις τιμές, όπου οι ποικιλίες Καρολίνα και Ρονάλντο δείχνουν να υπερέχουν έναντι των μακρύσπερμων. «Από τα 50-54 λεπτά το κιλό για τις δύο πρώτες, πέφτουμε στα 43 με 44 για τις άλλες».

Λαμία: Μείζον πρόβλημα η άρδευση

Σε μία εβδομάδα περίπου ολοκληρώνεται η σπορά του ρυζιού στο Δέλτα του Σπερχειού. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις παραμένουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, χωρίς σημαντικές μεταβολές. Οι μειωμένες χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης δεν έχουν δημιουργήσει τα απαιτητά αποθέματα νερού για την καλλιεργούμενη έκταση των περίπου 12.000 στρεμμάτων ρυζιού και εύλογα να δημιουργούνται διάφορα ερωτήματα. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο Νίκος Μήλιος από την Ανθήλη Φθιώτιδας. Για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, οι παραγωγοί της περιοχής έχουν στη διαχείρισή τους και πέντε μεγάλες πομόνες, ώστε όταν απαιτηθεί, να τεθούν σε λειτουργία. «Αν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχουμε δύο καλές βροχοπτώσεις, το νερό θα κατευθυνθεί στα ρύζια. Σε αντίθετη περίπτωση, θα τεθούν σε λειτουργία οι πομόνες, αλλά θα έχουμε σημαντικό κόστος στην άρδευση», καταλήγει ο ίδιος.

Σέρρες: Σημαντικά μειωμένες οι εκτάσεις

Σε μία φθίνουσα πορεία βρίσκεται η καλλιέργεια του ρυζιού στον Νομό Σερρών, λόγω της έλλειψης υποδομών και της αδυναμίας των παραγωγών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καλλιέργειας. Ο παραγωγός Θεοφάνης Συμεών, από τον Προβατά, κάνει λόγο για μία σοβαρή μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην περιοχή.

«Από τα 4.500 στρέμματα καλλιεργούνται μόνο 400». Για τον ίδιο, υπάρχει πρόβλημα στη διαχείριση του νερού από τους τοπικούς ΟΕΒ, όπως επίσης και την αυτοδιοίκηση, «με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να έχουν στραφεί στο βαμβάκι και στο καλαμπόκι, αφήνοντας πίσω τους την ορυζοκαλλιέργεια».