Σ. Φάμελλος: «Δεν κινδυνεύουν τα επιλέξιμα από την εθνική στρατηγική για τα Δάση»

Οι ρητινοσυλλέκτες θα μπορούσαν να είναι οι καλύτεροι φύλακες του δάσους, λέει ο καθηγητής του ΑΠΘ Απ. Σκαλτσογιάννης

Στο 1% του ΑΕΠ στοχεύει η κυβέρνηση, να φτάσει η οικονομία του δάσους, με βάση μεσογειακό μοντέλο, που θ΄αναπτυχθεί στη χώρα μας, το οποίο θα ενσωματώνει επιστημονικά, περιβαλλοντικά και παραγωγικά δεδομένα, όπως ανακοίνωσε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, σε αίθουσα του Κοινοβουλίου. Υποστήριξε ότι υπήρξε κάποιο διακομματικό σχέδιο στο παρελθόν το οποίο δεν εφαρμόστηκε.

Προανήγγειλε εθνική στρατηγική για τα δάση, με 20ετή ορίζοντα, στο οποίο θα έχει σημαντική συμβολή η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, υπό την προεδρία της Κατερίνας Ιγγλέζη, με στόχο να υπάρξει διακομματική συναίνεση. Εξήγησε πως «όχι μόνο  δεν κινδυνεύουν αλλά μπορεί και ν΄ αυξηθούν τα επιλέξιμα βοσκοτόπια στα δάση». Όπως εξήγησαν αμφότεροι, υπάρχουν δασικές εκτάσεις, που κατά 80% είναι δημόσιες και τονίστηκε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ελληνικές ιδιαιτερότητες κι όχι μοντέλα δυτικοευρωπαϊκών χωρών. 

Η εθνική στρατηγική για τα δάση, που αποτελούν το 65% περίπου της χώρας,  θα έχει διμέτωπη λογική, δηλαδή προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και δασοπονία, με στόχο τα δάση να αξιοποιηθούν και οικονομικά.  «Ο πολίτης θέλουμε να επιστρέψει στο δάσος», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι θα περιλαμβάνει όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες.

Η στρατηγική για τα δάση θα συζητηθεί με όλους τους συμβαλλόμενους φορείς, ώστε να αναπτυχθούν και επενδυτικές δραστηριότητες στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, του τουρισμού, της δασοπονίας και γενικότερα της ανάπτυξης αλλά θα ενσωματώσει και όλες τις ρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος λόγω της Κλιματικής Αλλαγής. Για τους δασικούς χάρτες εξήγησε πως είναι στο 32% της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι όταν ολοκληρωθούν θα δώσουν χρόνο στις δασικές υπηρεσίες να ασχοληθούν και με άλλα ζητήματα.