Αμπελουργία: Η Σάμος άνοιξε τον τρύγο

Περιθώριο για καλύτερες τιμές εκτιμούν εκπρόσωποι των αμπελουργών ότι αφήνει η φετινή αυξημένη τουριστική κίνηση, «που βοήθησε να αδειάσουν οι δεξαμενές στα οινοποιεία και μείωσε τα αποθέματα».

Η αύξηση της τιμής στους αμπελουργούς είναι επιβεβλημένη, τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, Χρήστος Μάρκου, εφόσον σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να δούμε μαζικές εγκαταλείψεις αμπελώνων λόγω της εκτίναξης του κόστους παραγωγής. «Αν οι παραγωγοί δεν δουν καλύτερες τιμές, θα εγκαταλείψουν την καλλιέργεια, καθώς δεν έχουν περιθώρια κέρδους», τονίζει.

Πολλά αναμένεται να κριθούν στη συνάντηση οινοποιών – αμπελουργών, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) περίπου στις 20 Αυγούστου, όταν πλέον οι εκπρόσωποι των οργανώσεων θα έχουν επιστρέψει στη βάση τους.

Από Δευτέρα αναμένεται να κοπεί το πρώτο τσαμπί οινοποιήσιμο σταφύλι στη Σαντορίνη, ενώ στη Σάμο, το Μοσχάτο στα πεδινά του νησιού έχει ήδη ξεκινήσει να μαζεύεται, ανοίγοντας και επισήμως τον τρύγο του 2022. Αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να ξεκινήσει ο τρύγος στην Κρήτη, που οι παραγωγοί εύχονται να βάλει η Παναγία το χέρι της και να μην πάει τίποτα στραβά την τελευταία στιγμή.

Κανονική φέτος η παραγωγή στη Σαντορίνη

«Φέτος, δεν έχουμε καταλάβει ζέστη», λέει στην «ΥΧ» ο Ματθαίος Δημόπουλος, γενικός διευθυντής της Santo Wines. «Εδώ και ενάμιση μήνα, έχουμε συνέχεια βοριάδες, συνθήκες που βοήθησαν ώστε οι αμπελιές να έχουν καλή υγεία». Όμως, όπως φαίνεται, «ουδέν καλό αμιγές κακού», καθώς οι βοριάδες μείωσαν την υγρασία στην ατμόσφαιρα, που αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη των σταφυλιών στο άνυδρο νησί.

Από την άλλη, φέτος για πρώτη χρονιά μετά από πάρα πολλά χρόνια χιόνισε και, μάλιστα, δύο φορές το έστρωσε στο διάσημο νησί των Κυκλάδων. «Είχε νερά τον χειμώνα λόγω του χιονιού. Περιμένουμε αυξημένη παραγωγή περίπου 20%», προσθέτει ο Άρης Τσέλεπος, του οινοποιείου Κάναβα Χρυσού.

Μεγαλύτερη παραγωγή σε σχέση με την περυσινή, που όμως ήταν σημαντικά μειωμένη λόγω του καύσωνα που είχε πλήξει τους αμπελώνες στο παρά πέντε του τρυγητού στις αρχές Αυγούστου, βλέπει και ο Ματθαίος Δημόπουλος, που, όπως λέει, «πάμε για μια κανονική χρονιά». Πέρυσι το σύνολο της σοδειάς του νησιού ήταν 2.400 τόνοι σταφύλι, κυρίως βέβαια Ασύρτικο, φέτος αναμένεται να φτάσει τους 3.000 τόνους. Δεδομένου, όμως, ότι φέτος ο τουρισμός στο νησί είναι ιδιαίτερα αυξημένος, οι δεξαμενές θα αδειάσουν. «Νομίζω ότι κανένας δεν θα έχει αποθέματα, πριν αρχίσει ο τρύγος θα έχουν αδειάσει οι δεξαμενές. Ωστόσο, η ποσότητα που θα παραχθεί φέτος θα καλύψει τις ανάγκες των οινοποιών στο νησί», εκτιμά ο ίδιος.

Όσον αφορά τις τιμές, αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα, τα οποία όμως είναι έτσι και αλλιώς εξαιρετικά υψηλά σε σχέση, μάλιστα, με άλλες αμπελοοινικές περιοχές. Πέρυσι, το Ασύρτικο έκλεισε στα 3,5 ευρώ το κιλό, ενώ το Μαυροτράγανο στα 4 ευρώ. Η κόκκινη γηγενής ποικιλία είναι το νέο ανερχόμενο αστέρι της οινικής ιστορίας των Κυκλάδων, με τις παραγόμενες ποσότητες να αυξάνονται κάθε έτος, ωστόσο παραμένει ακόμα πολύ χαμηλά σε σχέση με το Ασύρτικο. Ο τρύγος στο νησί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οινοποιών, θα ξεκινήσει στις 7-10 Αυγούστου.

Ξεκίνησε η Σάμος

Μόλις χθες κόπηκε το πρώτο σταφύλι στο νησί, στα πρώιμα αμπέλια που βρίσκονται κοντά στο Πυθαγόρειο. Ο τρύγος παραδοσιακά συνεχίζεται έως και το τέλος Σεπτεμβρίου σταδιακά από τα πιο πεδινά στα πιο ορεινά, τα οποία έχουν και καλύτερη ποιότητα. Ο πρόεδρος του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου, Γιάννης Σκούτας, εκτιμά ότι ο τρύγος δεν θα χρειαστεί να διακοπεί καθόλου, όπως συμβαίνει κάποιες φορές που χρειάζεται να περιμένουν την ωρίμανση σε κάποιους αμπελώνες. «Θα πάμε κανονικά», προαναγγέλλει.

Ποσοτικά η παραγωγή προβλέπεται να κινηθεί στα περσινά επίπεδα ή ίσως και λίγο χαμηλότερα. Στο νησί όπου συνήθως έχει υψηλές βροχοπτώσεις άνω του ενός μέτρου ύψος βροχής κάθε χρόνο, φέτος δεν ξεπέρασε τα 800 χιλιοστά. Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως αναφέρει, «λιγότερες ασθένειες και μείωση των αναγκαίων επεμβάσεων στο 1/3 από ό,τι συνήθως χρειάζεται για να προφυλαχθούν οι αμπελώνες από τις ασθένειες».

Ο συνεταιρισμός, σε μια προσπάθεια να συνεχιστεί η καλλιέργεια του Μοσχάτου στο νησί, αύξησε την τιμή του παραγωγού 10%. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά αύξηση που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Το σταφύλι καλής ποιότητας θα πληρωθεί, σύμφωνα με τις τιμές που έχουν ανακοινωθεί, στα 0,70 ευρώ το κιλό, ενώ η μέση τιμή για το Μοσχάτο Σάμου, την ποικιλία που εκτείνεται στο 95% των αμπελώνων του νησιού, διαμορφώνεται στα 0,62 ευρώ το κιλό. Μάλιστα, οι αμπελουργοί για τις ποσότητες που παραδίδουν τώρα θα εξοφληθούν πλήρως τον Δεκέμβριο.

Η πολιτική αύξησης των τιμών αποδίδει, εφόσον πέρυσι και φέτος πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια νέες φυτεύσεις πρέμνων.

Βύθιση κρασιών

Σε ένα «κελάρι» σε βάθος 25 μέτρων στον βυθό της Σαντορίνης, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, ιδιοκτήτης της Gaia Wines, προετοιμάζεται στα τέλη Αυγούστου να ποντίσει 500 μπουκάλια Θαλλασίτη εσοδείας 2021.

Ξεκίνησε την παλαίωση των κρασιών υποθαλάσσια το 2009 και έκτοτε το κάνει κάθε χρόνο και αφήνει κάθε σοδειά στον πάτο της θάλασσας για τρία χρόνια. Στα τέλη Αυγούστου, θα ανασύρει τα κρασιά εσοδείας 2018 και θα βυθίσει τα νέα, αυτά του 2021. Τι ακριβώς συμβαίνει στο κρασί που βυθίζεται; Η εξέλιξη των κρασιών υποθαλάσσια είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι σε ένα επίγειο κελάρι. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι η πίεση του νερού δεν επιτρέπει να περάσει καθόλου οξυγόνο στο κρασί. Έτσι εξελίσσεται με μηδενικό οξυγόνο. Το βυθισμένο κρασί κάθε χρόνο γίνεται ανάρπαστο και όσοι το δοκιμάζουν ξετρελαίνονται.

Η Κρήτη προετοιμάζεται, προβλήματα με την ευδεμίδα

Λίγο μετά της Παναγίας προβλέπει ότι θα ξεκινήσει τον τρύγο ο αμπελουργός – οινοποιός Γιώργος Λυραράκης, που έχει τους αμπελώνες του στην περιοχή Δαφνές κοντά στο Ηράκλειο. Το οινοποιείο, εκτός από τα δικά του σταφύλια, παίρνει ποσότητες και από παραγωγούς που καλλιεργούν συνολικά 600 στρέμματα αμπελώνων. Προβλέπει, μάλιστα, ότι φέτος οι τιμές θα κινηθούν ανοδικά.

Καθώς η θερμοκρασία στην περιοχή δεν ανέβηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, αφού καθημερινά φυσάνε αέρηδες και σηκώνονται μποφόρ, δημιουργήθηκαν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της ευδεμίδας. Ο ίδιος καλλιεργεί βιολογικά και έχει κάνει τις αναγκαίες ενέργειες για να προφυλάξει την παραγωγή του, ωστόσο σε πολλούς αμπελώνες, που είχαν μείνει αφρόντιστοι, η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί σημαντικά.

Στην ίδια περιοχή, και ο οινοποιός και αμπελουργός Νίκος Δουλουφάκης κάνει τον σταυρό του να πάνε όλα καλά έως τις 15-16 του μήνα, οπότε αναμένει να ξεκινήσει τον τρύγο, κόβοντας τα πρώτα Chardonnay. «Μέχρι τώρα, δεν μας έχουν πιάσει οι ζέστες. Έχουμε μελτέμια και η θερμοκρασία το βράδυ πέφτει στους 20-21 βαθμούς, οπότε φοβόμαστε περισσότερο για την ευδεμίδα», λέει.

Μάλιστα, όπως εκτιμά, σε αμπέλια που δεν έχει γίνει καταπολέμηση του εντόμου, η μείωση της παραγωγής μπορεί να φτάσει και το 30%. Ο κ. Δουλουφάκης, που παίρνει σταφύλια από παραγωγούς, προβλέπει επίσης αύξηση τιμών, σε μια προσπάθεια να στηριχθούν οι παραγωγοί. «Το 2020 αναγκαστήκαμε να μην πάρουμε σταφύλια. Φέτος, όμως, διανύουμε μια χρονιά κατανάλωσης κανονική, οπότε προβλέπεται να αδειάσουν οι δεξαμενές μας. Λίγα αποθέματα θα μείνουν», σημειώνει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οινοποιού, η Βηλάνα, που πέρυσι πουλήθηκε 0,40 ευρώ το κιλό, μπορεί να φτάσει και τα 0,55 ευρώ το κιλό, ενώ το Βιδιανό από τα 0,55 ευρώ το κιλό μπορεί να φτάσει τα 0,60 ευρώ το κιλό.

Μέχρι τον τρύγο, πάντως, το κύριο μέλημά του είναι να πάνε όλα καλά. «Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκομαι κάθε χρόνο τέτοια εποχή», λέει.