Σανοδοτικά: Οι άστατες καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν τον προγραμματισμό της συλλογής

Ελπίζουν σε σταθεροποίηση της κατάστασης οι παραγωγοί
20/05/2024
6' διάβασμα
sanodotika-oi-astates-kairikes-synthikes-dyskolevoun-ton-programmatismo-tis-syllogis-321428

Οι εναλλαγές του καιρού, με τις απότομες βροχοπτώσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό τον προγραμματισμό της συλλογής των κτηνοτροφικών φυτών. Η διαδικασία της κοπής και της ξήρανσης, κυρίως για τα σανοδοτικά, προϋποθέτει και την παραμονή ορισμένων ημερών στο χωράφι. Αυτό το διάστημα, εφόσον ο καιρός είναι βροχερός, με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα του σανού, από όποιο είδος φυτού κι αν προέρχεται.

Ήδη, αυτή την περίοδο, έχει ξεκινήσει η δεύτερη κατά σειρά κοπή της μηδικής, με τη βρώμη να ακολουθεί, ενώ σε λίγες ημέρες ξεκινά και η κοπή του βίκου. Οι καλλιέργειες που προγραμματίζονται για σποροπαραγωγή θα ξεκινήσουν τη διαδικασία της συλλογής προς τα τέλη Μαΐου, αν φυσικά το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Σε σταθεροποίηση του καιρού, ώστε να ξεκινήσουν οι κοπές, ελπίζει ο Βαγγέλης Παναγιώτου, αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη», που εδρεύει στη Λάρισα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο χέρι της μηδικής έχει κοπεί και οι παραγωγοί σε λίγο ξεκινούν το δεύτερο. «Η εικόνα της μηδικής είναι καλή. Γενικότερα, υπάρχει μία πρωίμιση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επόμενο διάστημα», σημειώνει.

Αναφερόμενος στις καιρικές συνθήκες, ο κ. Παναγιώτου υποστηρίζει ότι «οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, αλλά και η αστάθεια του καιρού δυσκολεύουν τον προγραμματισμό μας. Επίσης, σημαντικό είναι και το ζήτημα της βραδινής υγρασίας, που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην ποιότητα και ειδικότερα σε αυτά τα φυτά που ήδη έχουν κοπεί και κατευθύνονται για δεματοποίηση».

Οι αρουραίοι εξαφανίζουν καλλιέργειες μηδικής στην Καρδίτσα

Σημαντικό πρόβλημα έχει προκύψει στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας και ειδικότερα στην καλλιέργεια της μηδικής από την παρουσία αρουραίων. Παρακολουθώντας την εξέλιξη του πληθυσμού των αρουραίων στην περιοχή, ο παραγωγός Απόστολος Εκίζογλου κάνει λόγο για μια μάστιγα που μπορεί να καταστρέψει το σύνολο των καλλιεργειών της μηδικής. «Το πρόβλημά μας, επίσης, είναι ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις καταστροφές και η περιοχή θα πρέπει να κηρυχθεί ως μυόπληκτη», συμπληρώνει.

Ο ίδιος επισημαίνει, ακόμα, ότι και η περιφέρεια δεν είναι σε θέση να συνδράμει στην προστασία των καλλιεργειών. «Με τα δολώματα που μας χορηγεί η Διεύθυνση Γεωργίας, δεν μπορούμε να καλύψουμε σημαντικό αριθμό καλλιεργειών. Απαιτείται ολοκληρωμένη παρέμβαση, διότι το πρόβλημα θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα», καταλήγει εμφανώς προβληματισμένος. Αναφερόμενος στο θέμα της μέχρι τώρα συλλογής μηδικής, ο κ. Εκίζογλου δηλώνει ότι οι τιμές, για το δεύτερο χέρι που ποιοτικά είναι ανώτερο από το πρώτο, κυμαίνονται στα 25 λεπτά, με ανοδική τάση.

Οι βροχές πηγαίνουν πίσω την παραγωγή στη Δεσκάτη

Για φυτά μηδικής που ήδη έχουν ξεπεράσει το κανονικό στάδιο και θα έπρεπε να είχαν κοπεί κάνει λόγο ο Δημήτρης Παπαευθυμίου, παραγωγός μηδικής από το Δασοχώρι Δεσκάτης. Ο ίδιος αναφέρει ότι τα φυτά έχουν ξεπεράσει το κανονικό μέγεθος της κοπής και δυσκολεύουν τον προγραμματισμό.

«Οι βροχοπτώσεις στην περιοχή μας έχουν φέρει πίσω τη συλλογή και αυτό θα επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή μας. Ορισμένοι παραγωγοί που έχουν μπει στη διαδικασία της κοπής νωρίτερα, κατάφεραν να πάρουν το πρώτο χέρι, με σημαντικά, όμως, προβλήματα λόγω της παρουσίας ζιζανίων, με αποτέλεσμα να έχουμε υποβάθμιση της ποιότητας», σημείωσε, ισχυριζόμενος, επίσης, ότι από τις πρώτες κοπές που έχουν πωληθεί οι τιμές της μηδικής κυμάνθηκαν στα 14 με 15 λεπτά μεσοσταθμικά.

Δεν έχουν πληρωθεί στην Κοζάνη περσινές δηλώσεις στον ΕΛΓΑ

Για καταστροφές λόγω των βροχοπτώσεων της προηγούμενης χρονιάς και απόρριψη αιτήσεων από τον ΕΛΓΑ κάνει λόγο ο Νίκος Θάνος, παραγωγός μηδικής από την Κοζάνη. Ο ίδιος δηλώνει ότι «τα προβλήματα στην καλλιέργεια ήταν σημαντικά, με αποτέλεσμα να χαθεί μεγάλο ποσοστό από την παραγωγή».

Αναφερόμενος στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, υποστηρίζει ότι οι αποδόσεις από το πρώτο χέρι ήταν σχετικά μειωμένες και ποιοτικά υποβαθμισμένες λόγω της παρουσίας ξένων υλών. Σημαίνον ζήτημα για τον ίδιο είναι και η παρουσία εντόμων, τα οποία έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στα φυτά της μηδικής. «Προσπαθούμε με εγκεκριμένα εντομοκτόνα να προστατεύσουμε τις καλλιέργειές μας, αλλά πολλά από τα έντομα που έχουν παρουσιαστεί είναι δυσκολοεξόντωτα και απαιτούν συνεχείς ψεκασμούς», εξηγεί.

Μειωμένες οι στρεμματικές αποδόσεις στη βρώμη

Με αποδόσεις που κυμαίνονται από 600 έως 1.000 κιλά σανού ανά στρέμμα ολοκληρώνεται η καλλιεργητική περίοδος της βρώμης για την περιοχή του Ορχομενού. Ο παραγωγός σανοδοτικών φυτών Γιάννης Νταντούμης κάνει λόγο «για μια χρονιά με σημαντικά προβλήματα, λόγω της εναλλαγής των καιρικών συνθηκών. Τα ποτιστικά χωράφια άλλες χρονιές ξεπερνούσαν τα 1.200 κιλά ανά στρέμμα, ενώ σήμερα συζητάμε για κάτω από έναν τόνο. Οι τιμές του προϊόντος δείχνουν να είναι σταθερές και να κυμαίνονται στα 10 -14 λεπτά το κιλό».

Αναφερόμενος στην καλλιέργεια της μηδικής, ο ίδιος υποστηρίζει ότι «οι αποδόσεις είναι σχετικά μειωμένες σε σύγκριση με άλλες χρονιές, το αποτέλεσμα όμως θα κριθεί στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου». Κλείνοντας, ο κ. Νταντούμης στέκεται και στην καλλιέργεια του βίκου, που, σύμφωνα με τον ίδιο, όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες του επόμενου διαστήματος. «Ο βίκος βρίσκεται στο τελικό στάδιο και σε λίγο θα πρέπει να γίνουν οι κοπές για σανό. Όλα θα εξαρτηθούν από τις βροχοπτώσεις, που αυτή την περίοδο επηρεάζουν σημαντικά τόσο την παραγωγή, όσο και την ποιότητα του προϊόντος που προκύπτει», καταλήγει.