ΣΑΣΟΕΕ: Άρχισε τον γύρο επαφών με τις πολιτικές δυνάμεις

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που έχει ξεκινήσει ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ) με τα πολιτικά κόμματα το προεδρείο του ΣΑΣΟΕΕ πραγματοποίησε, την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου την πρώτη κατά σειρά συνάντηση, με τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ, Γιώργος Κατσούλης, «συζητήσαμε με τον κ. Κόκκαλη τα τρέχοντα και επίκαιρα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα όπως για παράδειγμα το αυξημένο κόστος παραγωγής, την ακρίβεια στα εφόδια και τα αυξημένα σε κόστος καλλιεργητικά έξοδα. Επιπλέον, συζητήθηκε το μείζον ζήτημα της εξέλιξης των αποζημιώσεων στη Θεσσαλία μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.

Ειδικότερα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αποκατάσταση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αλλά και στην αποζημίωση των παραγωγών για το απολεσθέν φυτικό και ζωικό κεφάλαιο καθώς και για τις υποδομές που καταστράφηκαν. Θέμα που μας απασχόλησε βεβαίως, ήταν και η εξέλιξη των φετινών δηλώσεων καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) καθώς και της καταβολής των αγροτικών ενισχύσεων.

Διεξοδικά συζητήθηκε το διαχρονικό πρόβλημα των εργατών γης, το οποίο απασχολεί ιδιαιτέρως τους παραγωγούς, καθώς έχουμε εισέλθει σε περίοδο συγκομιδής σημαντικών προϊόντων. Πέραν της διαπίστωσης της συνέχισης του προβλήματος, ο ΣΑΣΟΕΕ έθεσε στον κ. Κόκκαλη πρόταση επίλυσής του, η οποία περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση αγροτικής βίζας υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και στη λογική της απλούστευσης της διαδικασίας μετάκλησης των απασχολούμενων πολιτών από τρίτες χώρες».

Τέλος, συζητήθηκε η πορεία του συνεταιριστικού κινήματος και η παρουσία των συνεταιρισμών σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο, που χαρακτηρίζεται από κρίσιμες γεωπολιτικές εξελίξεις. Όπως διευκρίνισε ο κ. Κατσούλης, «τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα ακολουθήσουν συναντήσεις με άλλους πολιτικούς φορείς, οι οποίοι έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση του ΣΑΣΟΕΕ. Οι ημερομηνίες αυτών των συναντήσεων θα ανακοινωθούν σύντομα».