Σαουδική Αραβία: Υλοποιείται το μεγαλύτερο έργο ηλιακής ενέργειας στον κόσμο

Θα μπορέσουν να παραχθούν έως και 200 γιγαβάτ (GW) ηλιακής ενέργειας στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας μέχρι το 2030

Σαουδική Αραβία: Υλοποιείται το μεγαλύτερο έργο ηλιακής ενέργειας στον κόσμο

Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να συνεργαστεί με την ιαπωνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών SoftBank για να κατασκευάσει μια τεράστια μονάδα ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας στην έρημο, το κόστος της οποίας ενδέχεται να αγγίξει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Απώτερος στόχος του φιλόδοξου εγχειρήματος είναι να αυξηθεί κατακόρυφα η δυναμικότητα της ανανεώσιμης ενεργειακής παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας, η οποία μέχρι στιγμής παραμένει μικρή, παρότι πρόκειται για μια χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια.

Πρακτικά, η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και του γενικού διευθυντή της SoftBank, Μασαγιόσι Σον, σημαίνει ότι έως το 2030 θα μπορέσουν να παραχθούν έως και 200 γιγαβάτ (GW) ηλιακής ενέργειας στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Ένα τέτοιο εξωφρενικό νούμερο κάνει όλα τα υφιστάμενα φωτοβολταϊκά πάρκα να ωχριούν μπροστά του, καθώς μέχρι σήμερα τα μεγαλύτερα από αυτά είναι μεταξύ –μόλις– 1-2 γιγαβάτ.

Η εν λόγω κίνηση αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Σαουδικής Αραβίας για το 2030, που αποσκοπεί στον απογαλακτισμό της οικονομίας της χώρας από την παραδοσιακή εξάρτηση από το πετρέλαιο.