«Say cheese! Balkan cheese» : Σύνδεση του πολιτισμού και της γαστρονομίας ως ενιαίο τουριστικό και πολιτιστικό προϊόν

Σε φάση πλήρους ανάπτυξης και υλοποίησης βρίσκεται το Σχέδιο Διακρατικής Συνεργασίας «Say cheese! Balkan cheese» του προγράμματος LEADER/CLLD, στο οποίο συμμετέχουν από την Ελλάδα τρεις Αναπτυξιακές Εταιρείες (Αναπτυξιακή Πάρνωνα-Συντονιστής του Σχεδίου, Αναπτυξιακή Ολυμπίας, και ΑΧΑΙΑ ΑΕ), με σκοπό να ενισχυθεί και να εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου και, ταυτόχρονα, να αυξηθεί η επιτόπου διάθεση τυροκομικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε τριήμερη συνάντηση στην περιοχή της Ηλείας, που περιλάμβανε επίσκεψη στην ΗΛΒΙΓΑΛ στη Γαστούνη, τη μεγαλύτερη και αρχαιότερη τυροκομική μονάδα στην Ηλεία, όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης, Σάκη και Απόστολο Καλομοίρη, αλλά και γευσιγνωσία σε όλα τα προϊόντα της επιχείρησης, η οποία απέσπασε ευνοϊκά σχόλια από την ξένη αποστολή.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο και στο Μουσείο της Ολυμπίας, από το στέλεχος της Υπηρεσίας, Ρούλα Λεβεντούρη, η οποία ανέδειξε και τη σύνδεση της ιστορίας των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων με τα προϊόντα της περιοχής, αλλά και άγνωστες πτυχές των Αρχαίων Αγώνων και της ζωής στην αρχαιότητα. Η επίσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για το σχέδιο, γιατί στόχος είναι να αναδειχθεί η σύνδεση του πολιτισμού και της γαστρονομίας ως ενιαίο τουριστικό και πολιτιστικό προϊόν.

Ακολούθησαν στο ιστορικό Οινοποιείο Κτήμα Μερκούρη (ένα από τα παλαιότερα της χώρας) γευσιγνωσία και ταίριασμα κρασιών και τυριών, ενώ έγινε παράθεση γεύματος από γνωστό σεφ του νομού, με άξονα την αξιοποίηση των τυριών και γαλακτοκομικών προϊόντων στη σύγχρονη κουζίνα.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, παρουσίασε το παραγωγικό προφίλ του νομού και τις δυνατότητες συνεργασίας με τις επιχειρήσεις στη Ρουμανία. Η ιστορία του κτήματος, που αποτελεί επίσης τμήμα της πολιτιστικής παράδοσης του νομού, παρουσιάστηκε σε σύντομη ξενάγηση από τους ιδιοκτήτες του οινοποιείου.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μια σύντομη επίσκεψη στον Πύργο, ώστε οι ξένοι επισκέπτες να πάρουν μια μικρή γεύση και από τη σύγχρονη ζωή στην Ηλεία, πριν αναχωρήσουν για την Τρίπολη όπου ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της τριήμερης επίσκεψης.

Το έργο

Στο Σχέδιο Διακρατικής Συνεργασίας «Say cheese! Balkan cheese», συμμετέχουν συνολικά 11 εταίροι Oμάδες Tοπικών Δράσεων από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και τρεις παρατηρητές από τη Μολδαβία. Μέσω του Σχεδίου Συνεργασίας, γίνεται προσπάθεια για την ανάπτυξη των «Δρόμων του τυριού» στην Πελοπόννησο, ενώ ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις προδιαγραφές του επισκέψιμου τυροκομείου, με τη συνεργασία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού.